Søg i 1200 opslag:

10/03/2021

En buket forårsvin fra Irma

Irma har taget sig gevaldigt sammen efter en lidt svag uge. Jeg har måttet skære ned på antallet af vine, men stadig er det svært ikke at lade sig friste... "Naturvinen" Salvaje er meget spændende, men jeg fristes også gerne af en Muscadet, en Fumé eller måske syrah-vinen fra Clairmont?


Irma er ikke dyr med vin -altså når den er på tilbud (for normalprisen er ofte hen i vejret!). De har deres andel af kedsommelige vine (både italienere og crémant'er), men de har mange vine, som viser, hvorfor Irma i 1970erne var frygtet af den gamle vinhandler, der skriver disse ord...

Salvaje, syrah-roussanne, Chile, naturvin...  99,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 17. marts
En vin som denne gør en gammel nørd bekymret for privat vinhandel: Den er ikke kun økologisk, ikke kun naturvin (dvs. uden tilsat svovl), men også lavet på en blanding af sort syrah og hvid roussanne, en variant af det klassiske Côte Rôtie blend, som blev kreeret af d'Arenberg i Australien -og jeg synes roussanne som drue er bedre end viognier, den normale i Rôtie-blend'et! Næsten al rødvin i dag laves 100% af sorte druer, men her er tilsat 7-10% hvide af den sjældne, men fine hvide roussanne, der skal give vinen mere frugt og elegance. 
      Og oveni kommer den fra Casablanca, et af de køligere områder i Chile. Den laves af Emiliana, den økologiske gren af giganten Concha y Toro med  en bagatel af 1100 hektar vin. 
      Ej smagt, men netop 2018 får 92p af Parker og 95p af Decanter, to normalt pålidelige kritikere. Burde være en elegant kraftig, egefri sag med god frugt i duft og smag, peber, blåbær, samt en vis elegance. Men vinen er snart 3 år, så den skal nydes nu. 

Mens du venter på rejsen til Spanien... 

Campanas, Navarra "Seleccion Especial"... kr/fl v 2; 44,50

2 fl: 89, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17. marts
Jeg har ikke smagt denne vin, som er en udsøgt udgave af den almindelige -ganske gode-  Campanas, et gammelt mærke, som i dag ejes af familien Manzanos, der på få år er blevet et af de store huse i Rioja såvel som hjemegnen Navarra. Men flere har rost vinen (i 2014, Irmas årgang kendes ikke). En meget kraftig vin med fast stil og intens duft plus en middellang afrundet eftersmag med lidt alder. 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, 2018/19, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17. marts
Bedste køb. Jeg gav den røde -samme vin med etiket Altos de Tamaron- 5* i Bilka. I Bilka kostede den 45, ikke 39,75, så her er  Irma ikke dyrest, og at Bilkas "pris politi" er effektivt! Den billigere Toro (fra samme hus) kan du købe til 100 i Holte Vinlager, sådan er verden indrettet! 
Ribera del Duero er ofte en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i denne basiskvalitet er sjældent. Denne vin har også en flot frugt og rund kraft
     Felix Solis er et af Spaniens 2 største vinhuse,  grundlagt 1952 i Valdepeñas. Det mest kendte mærke er Viña Albali. Pagos del Rey grundlagde huset i 2002 for at levere især vine fra berømte, mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et spektakulært vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.

Glorioso Crianza, Rioja... kr/fl v.6: 64,50

2 fl: 129, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17.marts

      Glorioso er begyndt at få pæne ratings (89p i Gúia Peñin til 2016). En ganske kraftig, men flot Rioja med rig aroma, ret fast stil. Vil have godt af 1-2 år. 

      Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, ved foden af Catabria bjergene, som sikrer et lunt klima, selvom vi har finder de højest liggende vinstokke i den kølige nordlige del af Rioja (se foto). Palacio får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

Hvidt og brus til foråret... 

La Marinière, Muscadet ... kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129. Bedste KØB2019, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17. marts
Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, som tænkes kan, langs Loire floden. Denne kommer fra stort 2. grads kooperativ og er glimrende -en sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskendeHerlig ledsager til moules med eller uden frites!
       Her er også lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (75 kr). En alt for høj pris, men nu ved du at Irma ikke altid er dyr! Vinen er egentlig så neutral som tænkes kan, men hvor er den herligt sprød! 

Donnaberta Vermentino hvid, Toscana...kr/fl v.2: 54,50

Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 17. marts. Hvid toscaner fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma), men laves af druen vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle omkring Nice i Frankrig). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, Bedste KØB + ***** (5/5), Frankrig, Irma indtil onsdag 17. marts
Foråret siges at være på vej, så vi oversvømmes af tilbud på billigt brus, cava osv -men denne er faktisk god med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. Den er bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder. I disse corona-tider med afstand er to flasker formentlig nok til bryllup eller konfirmation! 

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 99,- 

2019 Loire, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17. marts
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. 
      God Sancerre synes svær at finde til rimelig pris, men naboen Pouilly-Fumé er mindst lige så god (den var dyrere for 70 år siden), og denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund.
P.S: En vin fra samme vingård fås hos Kjær & 
Sommerfeldt til 180. men "Fines Caillottes" er formentlig meget tæt på denne vin.

Bella Italia er langt væk (endnu)... 

Il Tauro, Salice Salentino... 2 fl: 79,-

***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 17. marts
Til samme pris Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og mellemfyldig blødhed. Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men "Tyren" -Tauro- er nok fyldigere?  
      Begge vine leveres af Botter langt fra Puglia nær Piave øst for Venedig. De har dog også hus i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på et område. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

Chianti Riserva "Poggio Sale"... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Bedste KØB + ***** (5/5), 2016, Irma, gælder indtil onsdag 17. marts

Det vil undre mig meget, hvis denne vin ikke er stort set identisk med Coop's Chianti Riserva, som leveres af samme firma, Piccini, det største firma, som leverer 10-12% af hele Chianti's produktion (og den er stor). En kommerciel, middelfyldig vin med nydelig duft -og blødere end Barbaresco herunder, men lidt vag for Chianti -men hvor meget kan du forlange til 44,50? 
     Irma tilbyder også Carlo V Veneto, en ret tung 14,5% cabernet/merlot (2 fl. 89, ?), ej smagt, men mangler tillid. Normalt kan det kølige Veneto ikke levere 14,5% vin, slet ikke på cabernet.

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 58,17

6 fl: 349, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17. marts -en god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Generelt laves fine vine her -men hvorfor ikke ofre 35 kr mere og få en rigtig Amarone fra samme kælder?

Sassarello, Campo ai Lecci Toscana... kr/fl v 2: 69,50 

2 fl. 139, 2012, Bedste VIN + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 17. martsEn ret flot vin, dog ikke smagt i ny årgang, men jeg vover alligevel 5*Campo ai Lecci er en vingård i Montalcino, men denne vin er en såkaldt supertoscaner, hvor den lokale drue brunello er blandet med 50% cabernet. Som traditionen byder, er vinen lagret et års tid i små egefade. Men lavet i en tilgængelig stil -og nok moden nu efter 8 år. Men nok for moden til julemaden. 

Barbaresco "Currà", Riserva... 99,-

***** (5/5)Irmaindtil onsdag 17. marts.

En meget lav pris for nebbiolo og især Barbaresco -og denne er tilmed fra navngiven mark. Jeg ved Barolo-fans kan lide den. Så derfor sniger denne vin sig op på 5*. Mange vil sikkert også have den som bedste vin. 
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2014 og 15 (smagt i 2014).
     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Den hvide Gavi er en anden specialitet. Men det meste af det årlige salg er mere konsum'agtige vine indkøbt udefra. 

Crozes-Hermitage "Coeur Clairmont"... 99,- 

2017 Rhône, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17. marts

Ren syrah fra det nordlige Rhône. Vi er ikke i Côte Rôtie eller Hermitage klassen, men prisen er også anderledes lav. Crozes domineres af to kooperativer, hvor Cave de Tain leverer til Bilka og Winefamly, mens det mindre (og måske lidt bedre?) Clairmont leverer til Irma. En rigtig god vin i en middelfyldig, frugtig stil, som er så velgørende anderledes end de tunge udgave fra varmere lande som Australien og Sydafrika. 2017 ikke smagt, men den fik 17p/20 af kompetente Henrik Oldenburg. 

Spier, rød Golden Thread eller hvid Shale&Vine, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17. marts. Endnu et sæt vine, som Spier formentlig laver til det danske marked. Normalprisen skal være 130 kr -hen i vejret, når begavede Rydberg giver 4* til vinen ved 70 kr med ordene: ""Varm krydret næse. Pæn koncentration med solbær, urtede noter, krydderier og strejf vanilje." Et Bordeaux-blend fra Western Cape på bl.a. cabernet, malbec, verdot + et sydafrikansk twist i form af pinotage.  
Den hvide er fra Swartland, generelt lidt køligere end Western Cape, og laves af chenin blanc og hvid grenache (druer før brugt til Sherry-type!) -en tør, frisk og meget aromatisk vin, rigtig godt køb til 50. 

J. LOHR, California, frit valg:.. 99,-

***** (5/5), Irma,indtil onsdag 17. marts, normalt 159, frit valg mellem: 

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey
         Hvorfor pokker betale 100 kr for en californier, når du kan få én til 50 kr i den lokale? Fordi alle de billige er "California" -læs: fra mindre gode områder, mens Lohr er fra rigtig gode (kystnære) områder, Paso Robles (tæt på danske Solvang) og Arrayo Seco i Monterey, to rigtig gode områder i Central Coast.     Her er druerne bedre og dyrere end i Sacramento området, som leverer 3/4 af al vin fra Californien (+ de fleste rosiner). 

Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre. Sauvignon og riesling ej smagt, men jeg tror, vi kan gøre det bedre i Europa!        
Cabernet fik 90p/100 af WineEnthusiast i 2016 og 17, mens Parker gav '16 88p/100. Chardonnay 2018 fik 89p/Spectator, mens sauvignon fik 88p/WineEnthusiast i 2017, dvs. ældre årgang.   
      Jerry Lohr grundlagde sit firma først i 1970erne, dengang jorden i Monterey og Paso Robles stadig var billig. I dag har han et vinhus med salg på 1 million kasser, og det er stadig baseret på eget domæne. Imponerende. Det ledes i dag af sønnen Steve (foto).