Søg i 1200 opslag:

18/03/2021

Imponerende australier er topkøb!

Gigantfirmaer dominerer desværre vinhylderne i supermarkederne. 3-4 firmaer fra Australien og New Zealand står for op mod 90% af salget -og de vine finder du på hylderne i dit lokale supermarked (af og til samme vin, men med andet navn!).

Derfor er jeg glad for Ironcloud, som netop ikke er fra gigafirma som Treasury eller Accolade, men fra lille vingård på 20 hektar. Og tilmed er den ikke fra Riverland, men fra noget så eksotisk som de kølige områder syd for Perth så langt væk i Australien, du kan komme 
      Irma i denne uge har mange andre gode tilbud -så der kommer 2 opslag mere. Her kun de tilbud, som løber lige nu, og her kommer vi vidt omkring, men læs selv...

Bedste KØBIroncloud "Single Vineyard" (rød/hvid, 99), Thörle rød/hvid (69,5 v2), 
Viña Zorzal Garnacha (59,5 v2), Tosalet Priorat rød (79,5 v2), Bonterra rød (89), Prosecco "Carlo V" spumante (44,5 v2)
Bedste VINIroncloud "Single Vineyard" (99), Barolo Riserva 2014 "Pezzole" (125), Rom Mulata "7 år" (149)

Ironcloud "Single Vineyard", GSM eller chardonnay... 99,-


Australia, Bedste VIN + bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts -Australiens nestor Halliday giver vingården 5* trods den beskedne størrelse (12 hektar + evt druer fra naboer). Vinene skal komme fra Rock of Solitude marken, og hvem kan stå for sådan et navn? Firmanavnet Ironcloud ("Jernskyen") oser også af historie, selvom vingården har blot 20 år bag sig! 
      Halliday giver 2018 chardonnay 95p/100 med ordene: 
      "Complex nose of flint, white flowers and nectarine leading to a palate with grapefruit, more stone fruit and spicy notes from fermentation in oak. The acidity is just right, neatly tying all the flavours into the seamless texture.".
        Den røde GSM 2018 får 94p med ordene: "85% grenache, 10% mourvedre, 5% shiraz... No surprise that the mouthfeel and flavours should be different to those of McLaren Vale. It's more precise in terms of its flavour and the grenache is less warm - you might assume from the taste that shiraz is the dominant part. It carries its alcohol extraordinarily well." Til prisen må det være svært at finde bedre vin! 
      Ironcloud ligger i Ferguson dalen i det ret nye Geographe område i Western Australia ca. 120 km syd for Perth. Vingården har blot 20 år bag sig, men er ved at få et godt ry. Herligt at se noget andet end Oz-giganter som Treasury og Pernod-Ricard!  

Thörle, Rheinhessen, flere typer, frit valg, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder Gutswein, Noir, Rosé (75cl)

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts

Jeg har flere gange drukket den frugtige, sprøde riesling, som er rigtig godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner -som en god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 48 kr for 75cl. 

      Rosé vil jeg vente på 2020, men den ret lyse  røde Spätburgunder (pinot noir) er rigtig god. "Noir" 2017 er mørkt blend på flere røde kan også være godt bekendtskab: 4* i Ekstrabladet: "Blend af forskellige druer. Medium koncentration. Meget frugtig med især kirsebærnoter i duft og smag. En del kirsebærsten i smagen med en let krydret afslutning."

      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet, men det er først med brødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er købt ind fra naboer. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen, iøvrigt som nabo til Landgraf. 

Viña Zorzal rød-hvid-rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119, rød: bedste KØB + ***** (5/5), hvid/rosé 4*, økologisk, Navarra, Irma, indtil onsdag 24. marts 
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Rosé ej smagt, men næppe helt så god. 
      Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Kendere er begejstret. Det er jeg faktisk også. Importeres af Vinova, men sælges også af Irma. Rosé og hvid chardonnay får kun 4*. 

Tosalet, Priorat rød/hvid... kr/fl v 2 fl: 79,50

2 fl. 159, 2018, bedste KØB + ***** (5/5, rød),  Irma, indtil onsdag 24. marts
Den røde på carignan, grenache mv er en indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en rigtig god Rhône, blot blødere i stil. En kommerciel vin, men rigtig god. En hvid garnacha fås også, ej smagt, men sjældent spændende, en fedladen vin med diskret aroma. 
      Vinen laves af lokalt kooperativ med råd fra Hammeken, det største danskejede vinhus uden for Danmark med salg omkring 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Losada "mencia", Bierzo ... kr/fl v 2 fl: 79,50

2 fl. 159, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 26. marts
2017. Druen mencia er en  af de nye stjerner i Spanien med en vin så langt fra de tunge, solmættede (og af og til trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! 2017 skal nydes nu, inden den mister frugten, og jeg synes, 2017 i dag har mistet charmen lidt. Men stadig absolut ok. Druen trives i Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). 

    • Bonterra, California, økologisk... 89,-

      Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 24. marts

      Mendocino, 5 varianter: Rød cabernet-sauvignon, zinfandel, pinot noir, Equinox Red Blend, Hvid chardonnay

      Vi ser i Danmark mest californiske vine tappet i Danmark, Tyskland eller England -dvs. som regel med mere filter og svovl i vinen -dvs. en mere kedelig vin. Derfor foretrækker jeg i reglen vine fra Argentina eller Spanien for Californien.
            Bonterra er tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke Napa eller Sonoma, men ikke langt fra!), og druerne er økologiske. 
            Foretrækker zinfandel og Equinox (merlot + petite sirah) som passer til det ret lune klima i Mendocino, stort, smukt område nord for Napa (foto). Cabernet er altid flot, men pinot noir skal også være god -2018 fik 90-91p i gode guider. Chardonnay vil jeg ikke bruge penge på -3-4*. 

      •       Bonterra er ejet af Concha y Toro i Chile) og laver  rigtig god vin, selvom der er store penge bag. Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange. Guiderne giver som regel vinene 87-90p/100, og i det dyre Californien er det en karakter, som mange vine til dobbelt pris vil være tilfreds med. 

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83 

6 fl. 299, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. marts
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

Gigondas 2018, Pierre Henri Morel... 139,-

***** (5/5), Irmaindtil onsdag 24. marts. Gigondas er for mig en af Rhones bedste vine, fuldt på højde med alt undtagen den øverste 0,1% af Chateauneuf! Morel er fra Chapoutier og er god, om ikke stor -og til 139 ikke topkøb, desværre! 2018 får 91p/Spectator og 5* i Ekstrabladet med ordene: "Intens krydret næse. Kærnemælk, røde bær, timian og tobak. Flot saftig vin men med den kraft man forventer af en Gigondas. Lang krydret afslutning."

Coyam, 2017 Bordeaux-blend, øko... 139,- 

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. marts. Flot vin, men ikke topkøb fra det lune Colchagua -61% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + Rhône-delen: 38% syrah + 1% mourvèdre! Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -flot nu og de kommende par år. Rydberg synes det grønne dominerer (carmenère), det synes jeg ikke. Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro. 2017 får 93p/100 fra både gode Vinous samt gavmilde Tim Atkin, så der er mere i vinen end Politikens 4*. 

Barolo Riserva 2014 "Pezzole" ... 125,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, N.B: gælder kun til lørdag 20. marts. Kun en mindre del af Sarotto's vin er Piemonte, men de ejer faktisk denne vingård, som jeg i reglen har opfattet som "nebbiolo druen for begyndere". Men jeg tager fejl, som dygtige Rydberg skriver i Ekstrabladet: "5*, Flot varm krydret næse. Kamfer, sorte kirsebær og vanilje dominerer i smagen. Flot struktur og pæn dybde. Lang afslutning. En Barolo til den tungere side men ganske flot, især til prisen."
      Irma tilbyder til samme pris Amarone Falasco (125, 4*), en ok Valpolicella fra Valpantena. 

Prosecco "Carlo V", hvid eller pink spumante.... kr/fl. v.2: 44,50 

2 fl: 99, bedste KØB + ***** (5/5) Irma, N.B: gælder indtil 

Gigantfirmaer dominerer desværre vinhylderne i supermarkederne. Australien og New Zealand er typiske eksempler, hvor 3-4 firmaer står for op mod 90% af hele markedet -og de vine finder du på hylderne i dit lokale supermarked (af og til samme vin, men med andet navn!). 

Derfor er jeg glad for Ironcloud, som netop ikke er fra gigafirma som Treasury eller Accolade, men fra lilel vingård på 20 hektar. Og tilemd er den ikke fra Riverland, men fra noget så eksotisk som de kølige områder syd for Perth så langt væk i Australien, du kan komme 
Irma i denne uge har mange andre gode tilbud -så der kommer 2 opslag mere. Her kun de tilbud, som løber lige nu, og her kommer vi vidt omkring, men læs selv...

Bedste KØBIroncloud "Single Vineyard" (rød/hvid, 99), Thörle rød/hvid (69,5 v2), 
Viña Zorzal Garnacha (59,5 v2), Tosalet Priorat rød (79,5 v2), Bonterra rød (89), Prosecco "Carlo V" spumante (44,5 v2)
Bedste VINIroncloud "Single Vineyard" (99), Barolo Riserva 2014 "Pezzole" (125), Rom Mulata "7 år" (149)

Ironcloud "Single Vineyard", GSM eller chardonnay... 99,-


Australia, Bedste VIN + bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts -Australiens nestor Halliday giver vingården 5* trods den beskedne størrelse (12 hektar + evt druer fra naboer). Vinene skal komme fra Rock of Solitude marken, og hvem kan stå for sådan et navn? Firmanavnet Ironcloud ("Jernskyen") oser også af historie, selvom vingården har blot 20 år bag sig! 
      Halliday giver 2018 chardonnay 95p/100 med ordene: 
      "Complex nose of flint, white flowers and nectarine leading to a palate with grapefruit, more stone fruit and spicy notes from fermentation in oak. The acidity is just right, neatly tying all the flavours into the seamless texture.".
        Den røde GSM 2018 får 94p med ordene: "85% grenache, 10% mourvedre, 5% shiraz... No surprise that the mouthfeel and flavours should be different to those of McLaren Vale. It's more precise in terms of its flavour and the grenache is less warm - you might assume from the taste that shiraz is the dominant part. It carries its alcohol extraordinarily well." Til prisen må det være svært at finde bedre vin! 
      Ironcloud ligger i Ferguson dalen i det ret nye Geographe område i Western Australia ca. 120 km syd for Perth. Vingården har blot 20 år bag sig, men er ved at få et godt ry. Herligt at se noget andet end Oz-giganter som Treasury og Pernod-Ricard!  

Thörle, Rheinhessen, flere typer, frit valg, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder Gutswein, Noir, Rosé (75cl)

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts

Jeg har flere gange drukket den frugtige, sprøde riesling, som er rigtig godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner -som en god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 48 kr for 75cl. 

      Rosé vil jeg vente på 2020, men den ret lyse  røde Spätburgunder (pinot noir) er rigtig god. "Noir" 2017 er mørkt blend på flere røde kan også være godt bekendtskab: 4* i Ekstrabladet: "Blend af forskellige druer. Medium koncentration. Meget frugtig med især kirsebærnoter i duft og smag. En del kirsebærsten i smagen med en let krydret afslutning."

      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet. men det er først underbrødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er købt ind fra naboer. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen, iøvrigt som nabo til Landgraf. 

Viña Zorzal rød-hvid-rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119, rød: bedste KØB + ***** (5/5), hvid/rosé 4*, økologisk, Navarra, Irma, indtil onsdag 24. marts 
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Rosé ej smagt, men næppe helt så god. 
      Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Kendere er begejstret. Det er jeg faktisk også. Importeres af Vinova, men sælges også af Irma. Rosé og hvid chardonnay får kun 4*. 

Tosalet, Priorat rød/hvid... kr/fl v 2 fl: 79,50

2 fl. 159, 2018, bedste KØB + ***** (5/5, rød),  Irma, indtil onsdag 24. marts
Den røde på carignan, grenache mv er en indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en rigtig god Rhône, blot blødere i stil. En kommerciel vin, men rigtig god. En hvid garnacha fås også, ej smagt, men sjældent spændende, en fedladen vin med diskret aroma. 
      Vinen laves af lokalt kooperativ med råd fra Hammeken, det største danskejede vinhus uden for Danmark med salg omkring 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Losada "mencia", Bierzo ... kr/fl v 2 fl: 79,50

2 fl. 159, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 26. marts
2017. Druen mencia er en  af de nye stjerner i Spanien med en vin så langt fra de tunge, solmættede (og af og til trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! 2017 skal nydes nu, inden den mister frugten, og jeg synes, 2017 i dag har mistet charmen lidt. Men stadig absolut ok. Druen trives i Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). 


Bonterra, California, økologisk... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 24. marts

Mendocino, 5 varianter: Rød cabernet-sauvignon, zinfandel, pinot noir, Equinox Red Blend, Hvid chardonnay

Vi ser i Danmark mest californiske vine tappet i Danmark, Tyskland eller England -dvs. som regel med mere filter og svovl i vinen -dvs. en mere kedelig vin. Derfor foretrækker jeg i reglen vine fra Argentina eller Spanien for Californien.
      Bonterra er tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke Napa eller Sonoma, men ikke langt fra!), og druerne er økologiske. 
      Foretrækker zinfandel og Equinox (merlot + petite sirah) som passer til det ret lune klima i Mendocino, stort, smukt område nord for Napa (foto). Cabernet er altid flot, men pinot noir skal også være god -2018 fik 90-91p i gode guider. Chardonnay vil jeg ikke bruge penge på -3-4*. 

      Bonterra er ejet af Concha y Toro i Chile) og laver  rigtig god vin, selvom der er store penge bag. Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange. Guiderne giver som regel vinene 87-90p/100, og i det dyre Californien er det en karakter, som mange vine til dobbelt pris vil være tilfreds med. 

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83 

6 fl. 299, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. marts
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

Gigondas 2018, Pierre Henri Morel... 139,-

***** (5/5), Irmaindtil onsdag 24. marts. Gigondas er for mig en af Rhones bedste vine, fuldt på højde med alt undtagen den øverste 0,1% af Chateauneuf! Morel er fra Chapoutier og er god, om ikke stor -og til 139 ikke topkøb, desværre! 2018 får 91p/Spectator og 5* i Ekstrabladet med ordene: "Intens krydret næse. Kærnemælk, røde bær, timian og tobak. Flot saftig vin men med den kraft man forventer af en Gigondas. Lang krydret afslutning."

Coyam, 2017 Bordeaux-blend, øko... 139,- 

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. marts. Flot vin, men ikke topkøb fra det lune Colchagua -61% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + Rhône-delen: 38% syrah + 1% mourvèdre! Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -flot nu og de kommende par år. Rydberg synes det grønne dominerer (carmenère), det synes jeg ikke. Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro. 2017 får 93p/100 fra både gode Vinous samt gavmilde Tim Atkin, så der er mere i vinen end Politikens 4*. 

Barolo Riserva 2014 "Pezzole" ... 125,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, N.B: gælder til lørdag 20. marts. Kun en mindre del af Sarotto's vin er Piemonte, men de ejer faktisk denne vingård, som jeg i reglen har opfattet som "nebbiolo druen for begyndere". Men jeg tager fejl, som dygtige Rydberg skriver i Ekstrabladet: "5*, Flot varm krydret næse. Kamfer, sorte kirsebær og vanilje dominerer i smagen. Flot struktur og pæn dybde. Lang afslutning. En Barolo til den tungere side men ganske flot, især til prisen."
      Irma tilbyder til samme pris Amarone Falasco (125, 4*), en ok Valpolicella fra Valpantena. 

Prosecco "Carlo V", hvid eller pink spumante.... kr/fl. v.2: 44,50 

2 fl: 99, bedste KØB + ***** (5/5) Irma, N.B: gælder til lørdag 20.marts. Jeg var engang stor fan af prosecco, som er en ukompliceret ligefrem spumante med friskhed og duft af æbler -men i sidste ende uden dybde, som skal drikkes ung for sin æbleagtige aroma og sprøde syre. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billigere og knap så bitre lillesøster. Denne fra 2.grads kooperativ i Montecchio er god og tør. 
      Den har fået følge af den første pink prosecco, jeg har set, hvor den hvide prosecco får et tilskud af rød pinot noir. Og det klæder den egentlig godt. God frugt, fint lille brus, tør og ren. 

Crémant de Bourgogne, brut eller rosé ... kr/fl v 6: 66,50

6 fl. 399, Maison du Crémant Brut, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts

Den får 5 stjerner pga prisen (66,5 hvis du køber 6), men ikke god crémant! Rosé smagt for 2 år siden og fundet kedelig, men korrekt, hvid smagt flere gange, ikke ringe, men en duft af umodne bær trækker ned. Ikke lavet af de bedste druer, men ok lavet -og flot udstyr!
      Maison du Crémant var en hyggelig restaurant i Hautes Côtes mellem Beaune og Nuits, men er i dag et mærke under Francois Martenot, som igen er ejet af giganten Boisset.

Pascal Combeau VSOP Cognac ... 149,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. marts

  • En god Cognac til en rimelig pris. Positiv frugt, enkel, med let sødme og ren eftersmag. Pascal Combeau er grundlagt i 1838 og blev et ret kendt hus. Siden blev firmaet del af Gautier, og begge ejes i dag af likørgiganten Marie Brizard, kendt for bl.a. Apry, Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose). 

Rom Mulata "7 år" Cuba Reserva... 149,- 

Bedste Spiritus + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts
Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom -resten er nok 4-5 år gammel! Denne er fulde 7 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske cubanske rom. 
      Meget populær på Cuba, forstås! Foretrækker den for den mere flashy Pampero Solera Reserva (199, 3*).  

Calvados "Père Francois" VSOP... 149,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. marts. Calvados ligger tæt på Caen i Normandiet og er destilleret æblecider. Jeg har tillid til denne, som er lagret mindst 4 år, mens en almindelig Calava kan nøjes med 2 år. 

. Jeg var engang stor fan af prosecco, som er en 
ukompliceret ligefrem spumante med friskhed og duft af æbler -men i sidste ende uden dybde, som skal drikkes ung for sin æbleagtige aroma og sprøde syre. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billigere og knap så bitre lillesøster. Denne fra 2.grads kooperativ i Montecchio er god og tør. 
      Den har fået følge af den første pink prosecco, jeg har set, hvor den hvide prosecco får et tilskud af rød pinot noir. Og det klæder den egentlig godt. God frugt, fint lille brus, tør og ren. 

Crémant de Bourgogne, brut eller rosé ... kr/fl v 6: 66,50

6 fl. 399, Maison du Crémant Brut, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts

Den får 5 stjerner pga prisen (66,5 hvis du køber 6), men ikke god crémant! Rosé smagt for 2 år siden og fundet kedelig, men korrekt, hvid smagt flere gange, ikke ringe, men en duft af umodne bær trækker ned. Ikke lavet af de bedste druer, men ok lavet -og flot udstyr!
      Maison du Crémant var en hyggelig restaurant i Hautes Côtes mellem Beaune og Nuits, men er i dag et mærke under Francois Martenot, som igen er ejet af giganten Boisset.

Pascal Combeau VSOP Cognac ... 149,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. marts

  • En god Cognac til en rimelig pris. Positiv bouquet med let madeira-præg. En XO skal lagre midnst 5 år, men på denne står der 10 år som alder, ret unikt. 
    Pascal Combeau er grundlagt i 1838 og blev et ret kendt hus. Siden blev firmaet del af Gautier, og begge ejes i dag af likørgiganten Marie Brizard, kendt for bl.a. Apry, Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose). 

Rom Mulata "7 år" Cuba Reserva... 149,- 

Bedste Spiritus + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. marts
Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom -resten er nok 4-5 år gammel! Denne er fulde 7 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske cubanske rom. 
      Meget populær på Cuba, forstås! Foretrækker den for den mere flashy Pampero Solera Reserva (199, 3*).  

Calvados "Père Francois" VSOP... 149,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. marts. Calvados ligger tæt på Caen i Normandiet og er destilleret æblecider. Jeg har tillid til VSOP, som skal lagre i eg mindst 4 år, mens en almindelig Calva kan nøjes med 2 år.