Søg i 1200 opslag:

22/03/2021

Rosé, mens vi venter på foråret!

Sidste år havde vi forår i disse uger, men i år har kulden ikke helt sluppet taget. Men med rosé kan vi næsten drømme sig væk -fra både frost og corona!  


Dette er den forårsagtige 2.del af Irma's aktuelle tilbud -som varer måneden ud. Personligt nyder jeg rosé året rundt -når menuen står på salat, kylling og smørrebrød og alt muligt andet. Champagne er naturligvis nr ét, og Perrier er bedre end Montaudon (p.t. 139 i Føtex!), men altså også dyrere. 

Bedste VINSaint-Martin Provence Cru Classé (99), Cattin "Grains Nobles" gewurztraminer (149), Champagne Joseph Perrier "Blanc de Blancs" (244,3), Joseph Perrier Vintage 2008 (279,3)

  • Exhib, Cap d'Agde rosé, kr/fl v 6: 49,83

    • 6 fl: 299, Bedste KØB, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 31. marts 

    • Nogle skyr flashy udstyr som her, men ikke mig! Jeg synes det er en ekstremt charmerende navn, etiket og flaske -og passende for en vin fra netop Cap d'Agde, som i de senere år måske har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét.
            P.t. 2019, men jeg håber, at 2020 er på hylderne (som også de andre billigere rosé vine?). Bag vinen står nok en smart designer og smart marketing (kvinderne køber vinen, så lad os lave en vin, der appellerer til dem!). Smagt i efteråret: Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks. 

            Cap d'Agde by er lille og ikke særligt flashy, men her er en masse klubber, en nudistferieby -og så er Cap d'Agde forresten også Corona-smittespreder nr ét! Den lille by ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.


Fusionelle, Ventoux... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, **** (4/5)Irma, indtil onsdag 31. marts.

Ventoux ligger på de lave skråninger til det ikoniske Ventoux bjerg, det højeste bjerg i Rhône dalen. Her har altid været god rosé, der i reglen bliver lavet af lokale kooperativer. Etiket og udstyr har ofte været gyseligt. Men et marketingfirma som AdVini ved, at kvinder køber de fleste vine -og designer vine med moderne, ret flashy udstyr! Vinen er sikkert en ok pink madvin, lavet af kooperativ. 


Solais Rosé, Sydfrankrig ... kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119*** (3/5), Irma, indtil onsdag 31. marts. Jeg stoler ikke så meget på denne vin (ej smagt), men vil gå op til 4-5*, hvis årgangen er 2020! For et år siden fik '19 pæne noter af SmagpåVin (generelt pålidelig). Men 6 flasker er måske lidt rigeligt. Ellers kan du måske få lov at blande med et par flasker: 

Rosé & Roll "by St Martin"... kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, 2019/20 Igp Méditerranée, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 31. marts

Der er lidt fest og rock i denne flaske, og en god, tør rosé på cinsault, grenache og syrah. Men det er ikke Cru Classé rosé, selvom der står "by Saint Martin" på etiketten. Den er "af", ikke "fra" Cru Classé slottet, for druerne leveres af naboer. Men stadig et godt glas til en salat eller endog stenbiderrogn (men her bør det være St Martin selv). Slottet leverer også "Farandole" til samme pris, ikke set. 

Saint-Martin "nr 2", Provence, kr/fl v 2: 74,50

2019/20, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 31. marts

Saint-Martin, Provence Cru Classé... 99,-

2019/20, Bedste VIN + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 31. marts

Andre presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig det meste rosé i Frankrig. Nogle af de bedste slotte er Cru Classé, en liste over en række slotte, som leverede godvin i 1955. Mange af dem laver stadig god vin 65 år efter -men det er der også andre, der gør, som ikke er klassificeret. 
      Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!
      Ikke for det, farven er meget lys -ægte "saumon", laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt.
Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles. 

Saint Martin "Eternelle", Cru Classé... 129,- 
2020 Provence, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 31. marts. Eternel -for evigt- lyder næsten som parfume, og flasken ligner også! En parfume-flaske med rosé? Ikke smagt, men beskrives af Irma som  "parfumeret ... et blomsterflor af jasmin, iris og lavendel". 
Saint Martin "Âme" Cru Classé... 129,-
Provence, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 31. marts. Heller ikke smagt (jeg har meget til gode!). Uden årgang. Her er 2 årgange blandet for at gøre vinen mere kompleks. Kan meget vel være bedre end de andre -men også dyrere, så derfor kun 4*.

Théo Cattin -god Alsace 

Cattin er anderledes end den billige Alsace, du mest ser i supermarkeder! 

Théo Cattin bor i Voegtlinshoffen, en lillebitte landsby på skråningen over Éguisheim syd for Colmar, ved foden af Husseren's 3 tårne. 

Familien Cattin kom fra Schweiz i 1600-tallet (som mange i Alsace) og bosatte sig i den by, hvor de stadig bor. (Mindst) to dele af familien laver vin, Théo og Joseph. Théo ejer 20 hektar og får druer fra andre 40 eller flere. Huset laver ganske god vin, det meste økologisk. Vingården ledes i dag af den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs

Théo Cattin, Riesling eller Pinot Gris... v. 2 fl. 74,50

2 fl: 149, 2018/19 Alsace, økologisk***** (5/5), Irma, indtil onsdag 31. marts
Gode vine til prisen, men for mig er "Madelon" herunder et bedre køb! Riesling -en klassisk riesling med lidt nerve og sprød friskhed, ikke top, men heller ikke grøn i stilen -2018 fik 88p/WineEnthusiast. Pinot Gris: Indbydende neutral og ren aroma, middel fylde trods styrken (13-14%), sprød og ganske frisk, en god madvin. 89p til 2018 i WineEnthusiast. For mig er riesling bedre, men ét point skal ikke skille os ad! 

Cattin "Clos Madelon" pinot gris... v. 2 fl. 74,50

fl 1492019, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 31. marts
Ej smagt, men jeg kan lide historien om denne vinmark på 8,12 hektar,som var slagmark under 1. verdenskrig og lå hen som et vildnis indtil 2000, da familien Cattin plantede den-100% med druen pinot gris, hvad der måske gør marken til den største plantet med én drue. Et ret køligt klima i 425 meters højde, dvs. formentlig ret mineralsk, rig stil, med fylde fra 13,5%, let sødme, men med frisk syre. Meget lovende, må jeg sige! 

Théo Cattin, Gewurztraminer "Belvedère"... kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149, 2017 Alsace, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 31. marts


Den smukke udsigt i "Belvedère" lokker! Vinen er en let sødlig gewurz, men Irma lover lidt syre til at balancere sødmen -og så er jeg fortabt til den rige rosenduft, som en smule sødme hjælper på vej. Slet ikke ueffen til lidt sushi eller anden asiatisk mad, gerne med lidt sødme eller krydderi. 

Théo Cattin, grand cru Hatschbourg, frit valg... 89,-

2018 riesling, 2017 pinot gris eller gewurztraminer,  Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 31. marts 
-de bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de mindre kendte, men faktisk rigtig gode er Hatchbourg, der ligger nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord, meget egnet til pinot gris og gewurz. Riesling er for mig bedst, på den tørre side, mineralsk og elegant, mens pinot gris i ældre årgang var meget flot, fyldig, rig og lang, med tydelig restsødme (24 g/l), men flot. Superkøb. Det samme formentlig for traminer'en, som dog er sødlig (28 g/l restsødme). 

Théo Cattin "Grains Nobles" gewurztraminer... 149,-

50cl, Bedste VIN, 2017 økologisk, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 31. marts -ædelsød, fyldig vin med rig rosenaroma og meget lang smag- Ej smagt, men husker en god Tardive og prisen er ekstremt  rimelig for en så sjælden vin.  

Giordano Spumante, rosé eller hvid, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, **** (4/5)Irma, indtil onsdag 31. marts. Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men vil nok tiltale en smal konfirmation! Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Ikke smagt i et års tid, men husker fint brus og ok aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 

Joseph Perrier 2008 er topkøb

30% rabat indtil onsdag 31. marts (er trukket fra pris) 

Den  perlende Perrier vand er ikke i familien med dette perlebrus, og slægtskabet er også uvist navnefæller Laurent-Perrier og Perrier-Jouet. Joseph er dog ofte lige så god i en indbydende, let stil ikke ulig Pol Roger eller netop Perrier-Jouet.
      Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I årrække var det ejet af storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, også ejer af Canard-Duchêne (som importeres af søsteren Coop) og et par firmaer i Bordeaux. Joseph Perrier sælges som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! 

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  209,30

Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma
En god Brut med indbydende aroma, ren og sprød, -afrundet af 7 g/l restsødme. 89p/Ekstrabladet, hvor Rydberg skriver"Grønne æbler i duft. Let, frisk champagne. Vellavet med en pæn mousse. Frugtig afslutning."
      Jeg foretrækker denne for den ekstremt tørre Brut Nature (279,30, 3*), uden dosage, som for mig mangler balance. Men har du købt den, så gem den 1-3 år, det runder vinen af og får duften frem. 

Champagne Joseph Perrier "Blanc de Blancs" ... 244,30,-

Brut, Bedste VIN + ***** (5/5),  Irma. 100% chardonnay (normal Champagne er 60-75 % pinot og 25-40% chardonnay). Let, frisk, en anelse tørrere. 5* af Ekstrabladet og 17p/20 af Oldenburg. .

Champagne Joseph Perrier "Brut Rosé"... 244,30,-

**** (4/5), Irma. Meningerne er delte om denne lyserøde Champagne (hvor Champagnen er hvid, men bliver tilsat 12% rødvin efter 2. gæringen). Ekstrabladet og Oldenburg (18p/20) sætter den meget højt, jeg er ikke så begejstret. God til lam, mener Oldenburg. 

Joseph Perrier Vintage 2008 Champagne... 279,30

Bedste VIN + ***** (5/5),

Her er alle til gengæld enige! Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år, indtil de særlige prestige-Champagner kom i 1950erne. Men ofte er Vintage lige så god -og et bedre køb! Denne er efter 10 år er i sit livs form, selvom jeg kender én og anden, der mener, den vil blive bedre med yderligere 5-10 år på flaske. Jeg hører dog til dem, der kan lide vinen, mens den som denne stadig er livlig og forbavsende frisk efter 10 år på flaske! Excellent køb. Bl.a. 6* i SmagpåVin. 
      Måske er Cuvée Josephine Vintage 2008 bedre, men også meget dyrere (559,30, 4*), men foretrækker egentlig den normale vintage. Det er faktisk sjældent at prestige-Champagne er bedre end den normale vintage -undtagen måske Cristal, Dom Pérignon og et par andre. Og du skal ofte betale 300+ kr for en fancy flaske!