Søg i 1200 opslag:

04/03/2021

Tignanello's forgænger er et superkøb

Tignanello er den bedst kendte af de såkaldte "supertoscanere", som blot sælges som bordvin fra Toscana, selvom de ofte er Chianti's bedste vine. Men Vigorello var den første -med første årgang i 1968, 3 år før Tignanello.

Supertoscanere blev skabt i protest mod bureaukratiet i Italien. Som krævede, at en vin skal indeholde mindst 15% grønne druer (tilmed den karakterløse trebbiano) for at bære navnet Chianti. Mange mente, at vinen blev bedre ved kun at bruge sorte druer og begyndte at lave en mørkere vin, som de "kun" måtte sælge som bordvin fra Toscana. Til gengæld satte de prisen højt og startede en ny mode!  

      Når de nu var i gang med lovbrud, gik de hele vejen -kun de bedste druer, ofte med "fremmede" druer som cabernet, og ofte lagret i små franske egefade i stedet for de store gamle egetanke. San Felice's Vigorello er nok "supertoscaner" nr 1 -historisk. Men Vigorello er noget bedre og bedre kendt (og dyrere, 500-800 kr). Til gengæld er Vigorello til 129 svær at overgå til prisen! 

Vigorello, San Felice, Toscana... 129 

Bedste VIN + ***** (5/5),Bilka, indtil torsdag 11.marts: 
En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. Vinen imponerer på enhver måde. 2015 er stadig ung, men også lækker... 
      Et par år efter Sassicaia sendte Antinori Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange ganske overså, at vingården San Felice allerede i 1968 lavede en vin af samme type, Vigorello. Altid sangiovese + cabernet, merlot og petit-verdot mv, lagret knap 2 år i små egefade. 
      Vinen laves på den store vingård i Chianti Classico, som i dag ejes af forsikringsselskabet Allianz og er en flot vin. Måske ikke helt Tignanello i kvalitet, men også en markant lavere pris! 2016 fik 95p/Falstaff, 2015 fik 93p/100 af Parker, mens 2013 fik 3 glas i Gambero Rosso. Set i 2015, men uanset årgang værd at købe. 
      Bilka tilbyder også Cadis Amarone, som er ok, men ikke en vin, jeg vil bruge penge på (4*, 109). 

Ch. Vieux-Gadet 2018, Médoc... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11. marts
Médoc er historisk det mest berømte område i Bordeaux, og 2018 er stort år, en tak over 2015 og '16! Og her et bevis på, at ung Bordeaux faktisk kan smage godt! 

      Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med god tannin, som dog er skjult af frugten. Nyd den nu for frugten -eller gem 2-4 år.  
      Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med køligt klima, der kræver topår som 2018 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!
      Bilka tilbyder også de nydelige Jamelles, rød og hvid fra Sydfrankrig (frit valg 49, 4*). Mange vil nok foretrække de røde for Vieux Gadet herover, men i kvalitet er Médoc'en langt at foretrække for den lille merpris. 

Wolf Blass "Gold Label", rød/hvid.... 99,-

rød Barossa shiraz, hvid tør Eden Riesling, rød: bedste VIN + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 11. marts
Et australsk ikon, som i dag ejes af Treasury (Penfolds, Lindeman, Rosemount, Selaks, Mondavi osv), men stadig med sin uforskammede kommercielle stil. Etikettens farve bestemmer kvaliteten, hvor en gul etiket er dagligvin, rød etiket lidt bedre. Med den gyldne etiket nærmer vi os toppen -og begge vine kommer da også fra særligt gode områder -shiraz er fra Barossa (med lille del fra nabo, det kølige Eden), en imponerende vin, som forener det flamboyante med det elegante. Set i 2014 (men år kan variere), alle får 90-92p af anerkendte kritikere. 
      Riesling er 100% er fra kølige Eden. Og er der en drue, Wolf Blass er god til, er det riesling -Wolf kom fra Tyskland! Jeg har ikke set årgang, men vinen er sikkert glimrende, i en tør, fyldig stil med god syre. Begge er gode køb til 99. 

      Bilka har (igen) tilbud på Dr Pauly Riesling, Rheinhessen (Trocken eller Noble House sødlig, 39, 5*). Har ikke set dem til højere pris i lang tid, men stadig et superkøb. 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11.marts, normalt 199.
Til en forårsdag med eller uden laks og stenbider vil en god hvid være selvskrevet -og disse to er flotte. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Tag bare Sancerre -den er i reglen et par kroner dyrere, mens Fumé måske har en snert mere fylde.  
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly. Vinene er ikke i top, men meget bedre end f.eks. Calvet o.l., som du også finder på hylderne hos Salling-gruppen.  

Barbera "I Tre Vescovi", Superiore... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11.marts. En gammel kending, som er forbløffende god til 39 kr. Jeg anbefaler ofte  den almindelige Asti fra det gode kooperativ, men denne er i teorien bedre, "særligt modne druer" og "mindst et år i egefade" er, hvordan kælderen i Vinchio udvælger deres "Superiore". Meget dyb farve; indbydende duft med modne bær, afrundet og lang. Jeg vil  servere den til (og i) boeuf bourguignon, og det klarer den flot. Serveres ved ca. 16 gr.
      For mig er denne vin lige så god som Ironstone Reserve Zinfandel (75, 4*), selvom denne i princippet er en bedre vin, mere poleret -mens barbera'en har mere vildskab. Til 39 er must! 

Porta 6, Lisboa.. kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 11. marts

4 stjerner, som også Berlingske har givet den. Men savner lidt dybde og længde i vinen -men den smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Hvid og rosé ej smagt. 
     Huset Vidigal  leverede engang traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. 
      Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. Druerne er castelao (tempranillo i Spanien) og bl.a. touriga nacional. 

Rioja Bordón "Gran Reserva"... 79,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11.marts. 

Første gang, jeg ser tilbud på "Gran" fra dette hus, der blev grundlagt 1890 i de gyldne år, hvor franskmænd revolutionerede Rioja's vine. Siden gik det tilbage for huset, men nu er det på vej frem, hvad denne vin antyder. Ikke smagt siden 2012, men kan se, at kritikerne har været venlige over for den (Peñin giver 07 89p, 08 får 89p/Galloni, 09 92p/Spectator). Formentlig en middelfyldig, afrundet vin, præget af 30 måneder i små egefade. Mange vil sikkert elske den!  

      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Selveste Ernest Hemingway besøgte huset i 1956.