Søg i 1200 opslag:

15/03/2021

Djævelen er løs i Brugsen

I Chile ligger Djævelen i detaljen! Chile er i løbet af 20-25 år gået fra trist konsum til vine så gode som de fleste fra ærkerivalen Californien! 
      Det suverænt største hus er Concha & Toro, som årligt leverer 40-60 millioner flasker alene af cabernet'en fra Casillero del Diablo ("Djævelens Vinskab" -se herunder). En djævelsk stor mængde! 

      Her rimer kvantitet ikke på kvalitet -men huset leverer også vine, som min kræsne gane kan nyde -både "Diablo" og Trivento fra afdelingen på den anden side af Andes bjergene.   

Superbrugsen og Kvickly tilbyder også topkøb fra Fontanafredda og især den flotte Vacqueyras fra Rhone. 

Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz  
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. marts, normalt 79,95/fl
Til prisen er vinene uovertrufne, ikke mindst den røde cabernet, carmenère (guldmedalje)  og sauvignon. Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. Vinene er "Reserva", så en tand højere oppe end standard-Chile.. 
     Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay er korrekt, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.
      Tillader corona'en en dag en rejse til det skønne Chile, så book et besøg hos Concha & Toro. Huset er gigantisk, men sjovt at besøge -og det ligger tæt på Santiago. Her hører du legenden... I 1883 plantede don Melchor vinstokke fra Frankrig, som leverede hans bedste vine, som han gemte i et særlig kælder -cabinet på fransk/tysk og casillero på spansk. Men trods en lås for døren forsvandt der hele tiden flasker... Og et rygte blev spredt, at det var djævelen, der drak vinen. Et mærke var født! 

      Men jeg vil til hver en tid hellere drikke disse vine end de 3 liter vinboxe, som Brugsen prøver at hælde ned i mig: Hardy's VR (99), Sunrise (125) osv. Så hellere vin på dåse eller juicekarton -her ødelægges vinen ikke lige så hurtigt som i en plastpose. 

Birds of Paradise, rød blend, hvid viognier... kr/fl v 2: 54,50 

2 fl. 109, økologiskrød garnacha-syrah, Maipo, hvid viognier, Casablanca 
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. marts
Begge er en klasse over Diablo'en og kan kaldes Rhône-kopier fra Chile. Huset Emiliana er den økologiske gren af (gæt...) Concha & Toro. Den røde er afrundet, fyldig og med rig frugt, ikke præget af eg, men af modne druer (takket være 14,5%) i det lune Maipo nær Santiago. Den hvide kommer fra det kølige Casablanca og er kun smagt i ældre år, men Finansbureauet giver 2018 6*/6. Så den er sikkert også mere end ok! 

Diablo, Red "666" eller cabernet, kr/fl v 6: 66,67

6 fl 399, 2018 Maule, Bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly, indtil torsdag 18. marts, normalt: 169.95
Sort humor! En sort cab eller en rød "Dark" til Mørkets Fyrste, Djævelen! Vinen er lagret 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! Jeg foretrækker "666" med den fine krydring, dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? 
      Den sorte cab bliver rost af Henrik Oldenburg (17p/20) med ordene: "ikke så dyster og uhyggelig, som navnet antyder, men mørk og dyb, og yndere af egetræ, kokos, røg, tobak, engelsk lakrids og vanille skal nok få deres lyst styret. Den er også saftig, med frugtige hilsener fra solbær og hyldebær, den er tæt og syresvag og let drikkelig."
     Som Casillero fra Concha y Toro i Chile (se herover). Jeg tror vinen bliver lavet specielt til Europa, for vinen findes ikke på husets hjemmeside -nok ikke så velset i det katolske Chile? Excellent køb, men "normalprisen" er djævelsk høj! 

Trivento "Golden Reserve", cabernet eller malbec... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. marts, normalt 199.  To topvine fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Valle del Uco og lavet i Bordeaux'agtig stil, dvs. fast snarere end generøs, af og til med lidt grønt. Set i 2016. 2017 malbec fik 91p/Parker, cabernet'en 90p. Pænt til 100 kr! 

      Jeg må indrømme, at jeg så langt foretrækker den gyldne Trivento og såmænd også den djævelske 666 for Three Finger Jack, en serie vine fra Delicato, som ellers ofte leverer god vin. Måske er det den tunge, klodsede flasker, der får mig til at undgå disse vine? 

Yealands sauvignon eller pinot noir, New Zealand ... 2 fl: 149,-

Marlborough, New Zealand, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. marts

 Vinen er nu tappet i England og ikke længere på vingården. Vinene er dog stadig gode køb. Den hvide sauvignon er bedst, med rig aroma og sprød syre -rigeligt 4*! Den røde pinot noir er ok, men mangler pinot karakter og trækker tilbuddet ned på 3*. . 

Fontanafredda, barbera, chardonnay eller moscato.... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18. marts

Jeg holder meget af den røde barbera fra Alba, som har rig frugt og fasthed, fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter. '17 fik 90p af Spectator, '18 er formentlig lige så god. En rigtig god vin til vintermad som f.eks. gullasch eller pasta. 
Hvid chardonnay (Langhe DOP) er også mere "Kold Klima" stil end normalt -her kommer den fra Barolo-regionen. Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Glimrende og superkøb. Den søde, brusende moscato vil pynte på en studenterfest -fint brus, ren aroma, sød, men boblerne giver lidt friskhed. Nydes ung. 
      Fontanafredda er et stort slot engang ejet af kongen af Savoyen, som i 1861 blev til Italien. Huset er stort, men standarden er ok. De ejer flere huse, bl.a. Borgogno, som måske eer en smule bedre. 

Brachetto "Suagna", sød rød brusvin.... 59,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18. marts. Ja, den er bedste køb, selvom jeg kun giver den 3*: en slags sød rød Asti med smukt rødt brus og en forførende aroma af hindbær. En specialitet i Piemonte, som går rent ind -og ud igen. Men ungerne elsker det! SmagpåVin gav den 5*. 

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella... 2 fl: 129,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. marts
Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 

      Kommer fra det gode kooperativ i Valpantena. Superbrugsen og Kvickly tilbyder også Terre di Verona  Amarone (109, 5*). Den får 5* pga prisen, som er lav for ok amarone. 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

2018 økologisk, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 18 marts
En flot Rhone  -fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
     Vacqueyras ligger ved Gigondas i Rhône, og begge har egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Parker har senest smagt 2016:  92p med ordene: "More structured than the 2015, this 2016 is a full-bodied, richly textured and firm wine that should drink well over the next 5-8 years. Hints of rosemary and cola accent the mixed-berry fruit, finishing dry and savory."  Som nabo Gigondas i reglen bedre end standard Châteauneuf.