Søg i 1200 opslag:

17/03/2021

Et hotel, der ses -og en klassisk Rioja

Riscal er et ikon i Rioja, den originale Rioja, som opfandt trådnettet for at hindre forfalskninger. Og så har vingården sit eget hotel, som slet ikke er til at overse! 
      Penfold's Koonunga Hill er en anden klassiker, som måske ikke er, hvad den var engang -og som derfor har genskabt originalen fra 1976. En tredie klassiker er, som altid, Bordeaux. På godt og ondt!  

Ugens bedste vine i Meny koster alle 100, men det har du nok råd til, hvis du har corona-feriepenge på vej! Men ellers er der en god sydafrikaner til en rimelig pris såvel som et par andre...  

Bedste KØB: Franschhoek Shiraz/Chenin Blanc
Bedste VIN: -

Marques de Riscal, Rioja Reserva... 99,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.3. Uanset hvad skal denne vin have 5*. Vinen er et ikon, måske dén oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, som den oprindelig markis lavede i 1858 sammen med en vinmager fra Bordeaux. Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5 millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt, som købes af den nuværende markis... 

      Men trods mængderne en god klassisk Rioja (93% tempranillo, 7% graciano, med 24 måneder i eg). Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til god fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være rigtig god. Ret beset finder jeg både Faustino I bedre og Baron de Ley reserva lige så god (men fortæl det ikke til nogen, så bliver jeg persona non grata). 
      Når virussen tillader det, er en tur til Rioja obligatorisk. Og måske er du heldig at få et godt tilbud på en nat på Riscal's hotel -foto- designet af Frank Gehry (ham med Bilbao's Guggenheim museum). Du kan ikke tag fejl -det karakteristiske, bølgede titanium tag kan ses fra stor del af Rioja! Prøv at få værelse i hovedbygningen og ikke i annex. 


Penfold's Koonunga Hill "76" rød/hvid... 99,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.3

Den originale "Koonunga Hill" var en australsk favorit, da den første "1976" kom på markedet. Men som med andre Penfold's vine faldt kvaliteten gennem årene. For 10 år siden kom "Seventy-Six" på markedet, og med den er vi (næsten) tilbage i '76 med en seriøs Penfold's til en rimelig pris. 
Rød Cabernet-Shiraz er en fast, kraftig vin med masser af bær plus lidt eg og gode tanniner. Den kan gemmes -men hvorfor? 
Autumn Riesling er en tør, fast hvid med indbydende aroma, ikke helt så sjov som den røde, men også en vin, der kan gemmes. 

      Koonunga er en bakke i Barossa, hvor Penfold's har sit hovedkontor, men druerne til mærket hentes i hele South Australia og nabostater.       Penfold's er berømt for sin Grange shiraz, som efter nogle lidt triste år igen er en seriøs rival til titlen nr 1 i Australien (ikke mindst i pris, typisk 1500-2000). Penfold's er nok det mest kendte i Treasury gruppen, et af Verdens største vinhuse, som er nr 1 i Australien (Lindeman, Wolf Blass, Yellowglen, 19 Crimes mv), men også ejer mærker i bl.a. New Zealand (Matua mv), Californien (Beringer osv) -og den flotte Cambon-la Pelouse, som er på tilbud i Føtex. 

Victoria, Haut-Médoc... 99,95

Cru Bourgeois**** (4/5), Meny, indtil torsdag  18.3.
Set i 2016. En klassisk Bordeaux, som måske ikke vil tiltale så mange, men formentlig vil overraske mange, hvis de gemmer den i 4-6 år. Jeg har altid elsket navnet (vinen har formentlig også fans blandt dronningetro engelskmænd!) mere end vinen, som før havde nogle tørre tanniner, der fik mig til at respektere vinen mere end elske den. 
      Det charmerende slot ejes af den rige familie Richard , der har slotte i flere områder, bl.a. dette med 20 hektar på grænsen mellem Vertheuil og Saint Estèphe. Der er lidt grus, men mest limsten, som giver vine med mere stramme tanniner end i naboen St Estèphe. Vinen kræver tid. 


Franschhoek Cellar, Shiraz eller Chenin Blanc...  50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.3. 
Jeg indrømmer, at jeg faldt pladask for den klassisk smukke etiket og den lave pris! Til alt held er vinene faktisk også ok uden at brillere. 
      Tør, frugtig hvid med fine syrer, afrundet rød med duft af blommer og peber. 
      Jeg har aldrig besøgt den ellers flotte kælder, der ligger lidt nord for Cape Town og omfatter restaurant, hotel mv. Del af DGB gruppen, som også omfatter det fine Bellingham. Vingården ligger i Paarl, men druerne kommer fra større område -"Western Cape"- der omfatter det meste af Sydafrika, modsat f.eks. Stellenbosch eller Coastal Area, som begge (som Paarl og andre) er del af Western Cape. 
      Til samme pris tilbyder Meny også Beringer "Classic" rød/hvid California 50, 4*), ok ganske forglemmelige vine. 

3 fl: 129, Chile, **** (4/5), Meny, Spar og MinKøbmand, indtil torsdag 18.3.

Pinot noir har fået Decanter sølv -ret let, men ren, mild og krydret, god slurkevin, cabernet med nydelig frugt og noget syre, men stadig en god madvin, rosé med pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. 
Vinene er tæt på 5*, da prisen er god -faktisk billigere ned i grænsehandlen!
      Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro (som fås i Coop!), men drives separat og leverer moderne vine af god kvalitet. En specialitet er pinot noir, hvor de er Chiles største producent. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten, som er basisvinen. 

Domaine la Reze, Minervois, øko...  59,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 18.3. Set i 2016. Ej smagt, men kender vingården, som drives økologisk. Vinen har masser af krop og styrke (14%) og husker også en rig duft af urter og krydderi.  Rydberg i Ekstrabladet fandt 2016 lidt bitter og tør i tanninerne, hvad jeg af og til har set i økologisk vin -håber det er forsvundet. Udpræget madvin.  

Romagnoli "Caravaggio", Emilia... 99,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.3. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast. Er der lille snert af sødme til sidst? Men stadig en rigtig god madvin og helt ok til grill bøffen. Af druerne croatina, barbera og merlot groet i vinhusets egne marker i Emilia. 
      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni. Han var engang en ganske anset kritiker, men noget synes at være gået galt -i dag ser jeg mange vine med tæt på 100p -som denne 99p!- hvor de fleste vine før lå omkring 70-75p. Stol ikke på det -men denne 2017 har også fået 85p/100 af Decanter -og det er helt ok. Også 2 glas (af 3) i Gambero Rosso. 

      Til samme pris tilbyder Meny også Enrico Verga Barolo 2016 (topår, men hvem leverer vinen?) samt Chablis Labouré-Roi (et hæderkronet firma, skæmmet af række skandaler). Så hellere vinen herunder!

Macon Villages "Lugny"...  69,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.3.

Klassisk let chardonnay fra Bourgogne, dvs. tør, sprød og frisk, diskret aroma, let til middel fylde -perfekt til en salat eller muslinger, blot lagen ikke er for stærk. Vinen har fået guldmedalje i Paris. 
      Bourgogne er måske bedst kendt for sine Montrachet'er og Meursault, men der laves et utal af vine, så langt det meste i syd -Mâcon- eller i nord -Chablis. Cave de Lugny er måske den største leverandør af hvid Mâcon med 1250 hektar plantet og et årligt salg omkring 6 millioner fl. Men vinene er enkle og simple på den gode måde. Meny sælger også deres crémant, som også er god. 

Nitthaus, rød, hvid, rosé... 2 fl: 135,- 

Rød pinot noir, rosé, hvid chardonnay eller grüner veltliner.
Østrig**** (4/5), Meny, indtil torsdag 18.3.
Burgenland er den varmeste del af Østrig og ligger omkring den lavvandede store Neusiedl sø en halv times kørsel syd for Wien. Du kan næsten gå tværs over søen, da den i snit er 1 meter dyb (det dybeste sted er 1,8 meter!). Søen er UNESCO verdensarv og vrimler med fugle. I de mange hyggelige byer omkring søen vrimler det med storkereder, mange beboede om sommeren. 
     Nitthaus i Gols på søens nordside ledes af Hans og Anita Nitthaus og er mest kendt for rødvin. Meny har solgt husets "sélection" i mange år, som ikke er fra egne marker, men lavet af druer købt hos andre i området. 
     Den røde pinot noir er bedst -frugtig, afrundet, pæn længde. Har kun smagt de øvrige én gang eller to, men husker chardonnay som nydelig (og det bekræfter andre kritikere), mens jeg husker grüner veltliner som middel, på grænsen til det flade. Rosé ej smagt.