Søg i 1200 opslag:

18/03/2021

Marmelade, frugt eller rødvin?

Som ung ville jeg have elsket spaltens billigste -australske Jam Shed -det er ægte marmelade, lige til en syltetøjsmad! I dag kan jeg ikke få mig selv til at betale 35 kr for den -bare fordi jeg smagte den sidste år i et lille plastikglas! 

Så hellere ren frugt som i Plan de Dieu fra Rhone -ingen dikkedarer, ung (2019) sund frugt, solid fylde, god længde med lidt balance fra tanniner. Herlig vin -og så er der de stramme Barolo-vine og Bordeaux,erne, som er svære at slå, men også sværere at holde af. 
      Brugsen og Kvickly har sammensat en flot buket vine...

La Mascota rød (49), Casillero del Diablo "Reserva Privada" (69), Cava Jaume Serra (kun Brut, 43 v3)

Jam Shed, shiraz eller malbec... 35,-*

Australia, *: med Coop-kort, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts. Ej smagt og mangler motivation. Samme gruppe som Hardy, men i princippet fra andet hus, som ligger i Clare nord for Adelaide. Men druerne kommer nok fra Riverland! Beskrives som jammy (jam!), rich and smooth, så tæt på sød, som tør vin kan være. Andre er meget mere positive end mig. 

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... v.2: 54,50 

2 fl: 109, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts
Set i 2019. En solid, ligefrem grenache-syrah med solid fylde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske en almindelig Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

Guigal, Cotes du Rhone... 69,-

2017, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts

En god pris på denne velkendte vin. 2017 er ikke helt så god som 2016 -og mængden er også "lille" -blot 3.500.000 flasker! Her og nu foretrækker jeg Plan de Dieu herover -selvom den er ung, men uanset hvad leverer Guigal god vin -og 2017 skal nok bare have et år eller to. Og den er meget bedre end de ældre årgange, du kan hente i Føtex og Bilka (tilbage til 2010). Lige dele syrah og grenache/mourvedre med lidt tid i egefade. 89-91p/Parker og 14p/20 i Revue du Vin -og stol ikke på ratings på coop's side, som er på 2016. Men det er nok rettet, når du læser dette. 

Chianti Classico "Storia Famiglia", kr/fl v.2: 54,50

2 fl: 109,  bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts
En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 16 grader

      Cecchi har haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toscaner til de store kæder.
      Til samme pris Ripasso "Alfabeta", Valpolicella (5*), som ligner de ripasso-vine, jeg husker, dvs mere elegant og struktureret end de fleste i dag. God. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,- 

Østrig, 2019, ***** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts
Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... kr/fl v 3: 43,- 

3 fl. 129, Brut: Bedste KØB + **** (4/5) eller Semi-Seco *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts
Perfekt til konfirmation på corona-budget -men det er ikke Champagne eller bare en prosecco. Men til 43 kr får du ok brus! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 2 år siden. 

Rund kraft fra "Den ny Verden"...

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 49,-

Argentina, Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts

Rød cabernet-sauvignon eller malbec (5*)hvid chardonnayrosé (4*).  

Cabernet har fået godt 90p/100 af pålidelige lokale Descorchados i de sidste 3 årgange. 2016 blev valgt som bedste cabernet i Frankrig! Nye årgange af malbec får også pæne ratings, typisk 88-89p i 2018, så 50 kr er en rigtig god pris.  
      Den hvide vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine begge i2018: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. Rosé lidt skuffende. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto), men bag det hele står giganten Peñaflor, som også ejer bl.a. Trapiche (Føtex/Bilka mv) og las Moras (Fakta). 

Clarkson Estate, frit valg, kr/fl v 6: 49,83

6 FL 299Lodi California , ***** (5/5), kun rød, Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts
Der skal nok være rigtig mange Out There, der vil give denne vin fuld skrue med 10*. Og vinen vil imponere ikke mindst amarone tifosis, selvom den ikke har så meget frugt. Der er styrke og charme, men for meget marmelade i frugten for mig  -og 15% alkohol trækker ned, når der ikke er så meget bund i vinen. Men den får 5 * for lav pris for californier! 

Casillero del Diablo "Reserva Privada"... 69,- 

Chile 2018 cabernet-sauvignon, Bedste KØB ***** (5/5), Kvickly (partivare) 
Navnet "Diablo" var vinen gjorde giganten Concha y Toro stor i Danmark. I dag er det mest god dagligvin, men huset har bedre vine, som der "kun" laves 1 million fl/år af, som denne udvalgte "Privada" fra marker i det fine Maipo. 2018 fik 92p/100 af lokale Descorchados. 2017 fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet. Poleret, forfinet, men med mere dybde og længde end den normale "Diablo". 

Spier "P.S" grand reserve red... 69,-

Sydafrika, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts. Blend af  shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at være en klasse over "Vintage Collection". Jeg har dog aldrig fundet P.S. meget bedre. Den begavede Rydberg giver den **** i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning."

Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 89,-

Chile, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts, normalpris 199,95 

Med Terrunyo er vi oppe blandt den øverste 1% af Chiles vine og blandt de store vine fra de 2 Amerika'er.  

     Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. F.eks. er cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. 
      Rydberg gav 2016 5* med ordene"En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere." Den lokale, gode Descorchados giver vinen 97p/100. 
      Carmenère 2018 er sværere at smage, men også sjovere! Fra Peumo vingården i Cachapoal. Druen forsvandt helt i Bordeaux under phylloxera'en i 1870erne, men var inden da kommet til Chile, dog under navnet merlot, hvor den er signaturdruen! Druen er svær at gro, da den modnes langsomt. Camenère er også vendt tilbage til Bordeaux, men manger har haft det grønne præg, som ofte præger Chiles carmenère. 
      Erik Skovenberg kunne i Vinbladet godt lide 2018 (5*): "Dyb violet. Indbydende duft af solbær, eukalyptus og tobak. Kraftfuld, harmonisk smag af rød bærfrugt med pikant grøn tone, flot længde og modne tanniner".

Barolo "Fontanafredda"...  139,-

Italien, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. marts
Du kan være heldig og se  2016 i butikker, men formentlig er det den mere ujævne 2017. Men det gamle kongelige jagtslot er begyndt at lave stadig bedre vine, og så er 139 en god pris! 
      Jeg tror aldrig, jeg vil sige et ondt ord om Fontanafredda, som er et af de huse, der har betydet mest for Barolo -det var her, Vittorio Emanuele II, siden den første konge af Italien, bosatte sig -og var med til at gøre Barolo til Italiens førende vin. Efter flere ejerskifter ejes huset af et stort familiefirma, som også ejer bl.a. Borgogno, Santa Vittoria og står bag restaurantkæden Eataly. Huset har stort gods, men en mange gange større produktion, så det meste købes ind udefra. Men en mere end ok Barolo.
      Til samme pris Pocas Port colheita 2009 Port (139, 5*) samt Villa Annaberta Amarone (139, 4*).