Søg i 1200 opslag:

31/03/2021

Chile i top sammen med Champagne...

Klummens bedste er den biodynamiske Signos fra Chile, tre imponerende rødvine, meget forskellige, men fælles om høj kvalitet til en rimelig pris... 
Pinot'en viser hvor langt Chile er kommet de senere år. Signos pinot er slet ikke ulig god Bourgogne -og selv Duette pinot -til den halve pris- er faktisk ok, om end mere simpel.

      Men Påsken byder også på god Champagne -og så er der lige et par ord om snapsen, som af uvisse grunde også hører sammen med (påske) -kyllinger og -harer!  

Bedste KØBDuette pinot noirOPI barrel selection rød/hvidWilliam Hardy shiraz + chardonnayChampagne Canard-Duchêne brut + rosé

Bedste VIN: Emiliana "Signos" Chile

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Chile, Bedste KØB + ***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3.april 

Chile var i mange år et u-land for Bourgogne-druen pinot noir. Men den kølige Casablanca ved Stillehavet har vist sig at levere god chardonnay, sauvignon -og pinot. Alle vinene lidt lette -også denne trods de 14% alkohol. Men som helhed god -og superb til 50! Indomita er et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen) og leverer en række generelt gode vine, som ikke mindst ses i Fakta. 

OPI barrel selection rød/hvid... kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3.april, 
Væld mellem cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay

Kender bedst de røde: Malbec er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.
      Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler, hvis Mascota er lidt mere forfinede i stil. Men OPI -især de røde- er stadig rigtig gode, og prisen særdeles rimelig. Kender kun to røde, af hvid vil jeg hellere købe Hardy herunder. Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de ser lidt eg, men det smages ikke.

William Hardy, shiraz eller chardonnay, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 12. april, normalt: 99,95
To  gode vine, som også pænt kræsne ganer kan drikke -og for mig meget sjovere end lignende tysktappede vine fra Meny, Lidl og Aldi. Prisen er steget lidt, men stadig særdeles rimelig. 
      Den røde shiraz er fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et godt -dvs. køligt- område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 
      Adelaide blev grundlagt i 1850erne, og Hardy var en af de første til at dyrke vin her i McLaren Vale i Adelaides sydlige udkant. Han havde iøvrigt en direktør ved navn Osborn, som siden startede for sig selv. Hans kaldte firmaet d'Arenberg efter hustruens familie, og huset ledes af hans oldebarn, mens Hardy er blevet del af Accolade-gruppen. 

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 75,- 


***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3.april 
Ganske anderledes end chardonnay herover -intens, men neutral aroma, fyldig, med pæn syre under svag sødme, fyldig og lang med 13,5% alkohol -perfekt til asiatiske retter, fra sushi til rijstafel, men også god alene. Ville egentlig nok foretrække den helt tør, men lille sødme er egentlig ok. 
Vinen kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim. Deres vine er ofte gode, ikke mindst denne pinot gris (og deres crémant!). Metoderne er hypermoderne, så de kan ikke matche de gode domæner, men 4 måneder sur lie på tank hjælper ikke så lidt! 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 75,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3.april 
De yngre årgange er nok bedre end denne gammeldags (for mig kedelig) Rioja, som i 2012 fik 85p/Ekstrabladet med bl.a. "Vaniljepræg i næsen. Noget tør i smagen med sorte bærnoter, tobak, læder og vanilje. Medium syre og jeg savner mere frugt og friskhed i denne". Vinen tiltaler nok spaniere mere end danskere, for den kan tilsyneladende sælges dernede for godt 100 kr... 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890) og nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men var ellers mest kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 75,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3.april 
Foretrækker vinen herunder, dyrere, men meget bedre ! Begge er pleasere (har kun smagt Dark!), som ikke vil støde nogen og tiltale de fleste -selv RipAmarone-fans. 
      Apothic har navn efter apotek, og vin er for mig afgjort også medicin! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley omkring Modesto, som mest leverer konsumvine. 
      Vinen laves af Verdens største vinhus, Gallo, som er en historie i sig selv. 
      Ernest & Julio Gallo startede i 1933, da forbudstiden i USA ebbede mod enden. Brødrene Ernest og Julio lånte en bog på biblioteket i Modesto om hvordan man laver vin og gik straks i gang -med $ 5000 lån fra Ernest's svigermor. I dag er huset USAs største vinhus -og største i familieeje- og leverer 25% af al vin i USA! De to brødre er nu væk, men Ernest's søn Joe har siden 2007 ledet koncernen, som stadig vokser -og gradvis opgraderer sit sortiment. 
     Gallo's vine er især konsumvin som Cribari (énliter pap var engang et hit i Irma!), Gallo Family, Turning Leaf, William Hill og André (brus) samt maltvinen Boone's Farm. Men gradvis søger huset at levere bedre vine som Barefoot, Ravenswood og Bear Flag. 
      Retfærdigvis leverer de også bedre vine som Edna Valley, Franciscan, Clos du Bois og ikke mindst Gallo Sonoma, baseret på et stort domæne i det kølige Sonoma.  

Emiliana "Signos", Single Vineyard, økologisk... 99,- 

2017 cabernet-sauvignon eller 2018 pinot noir, 2016 GSM, Chile, 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3. april

Signos viser, at Chile kan konkurrere med stor vin fra Californien (disse vine vil koste pænt over 200). En klasse over Yellow Wood og to klasser over OPI)

      Vinene kommer fra Emiliana's biodynamiske vingård (over 800 hektar!), som er del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager fra Alicante i Spanien, der kom til Chile og blev der! 
      Cabernet 2017 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg med ordene: "en blød, overvenlig og fyldig rødvin, der som klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke så kompliceret, bare mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt."
      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Parker giver den 91p/100. 

      Rydberg var glad for begge, dog især for pinot noir, som han gav 5* med ordene: "Masser af hindbær i duften. En flot elegant og kølig pinot noir med fine røde bærnoter, pæn syre og krydret udtryk. Modne bær men nærmest europæisk i udtrykket. Lang afslutning.", mens cabernet "nøjes" med 4* -gr lidt tørhed i eftersmagen. Den tror jeg dog, forsvinder ved et år eller to på flaske. 
      GSM (grenache, syrah, mourvèdre) er fra los Robles marken i lune Colchagua nær Santiago. Ej smagt af kritikere (inkl undertegnede) -blot 490 kasser tappet. Skal være ganske struktureret og alt andet end en venlig fætter. Meget lovende! 

Champagne Canard-Duchêne, frit valg... 199,- 

Brut, Demisec eller Rosé, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3.april
Brut er let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif.  Ej smagt: Rosé til samme pris er topkøb (bl.a. 5*/Finansbureauet) og en sød Demisec (5*/BT). 

      Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne og har rundet de 150 år. Huset ligger i Ludes tæt på Reims. Det var længe familieejet, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som også ejer Joseph Perrier (ligger hos søster Irma). Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som i 1800-tallet købte vin af familien Canard

O.P.Anderson Original aquavit... 89,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 3.april
Du skal åbenbart købe snaps til Påske, og de bedste (for mig) er også de billigste -rød Aalborg Taffel og O.P. "1ma Aquavit" (1ma = Prima)! Du kan finde den mange steder til omtrent denne pris. Brugsen tilbyder også Svendborg Snaps til 75 (3-4*), som er for svag for mig (38%) mod Prima's 40 og Aalborgs 45. . 
      Prima er en rigtig god snaps, som år fylder 130 år. Den har en vis (8 måneder) lagring i eg. I Rydbergs test i Ekstrabladet 2019 fik hhv. 92p/100 -dvs. lige under vinderne Aalborg Jule og O.P. Jul- og lige over rød Aalborg (en anden favorit). Jeg sætter Taffel højere end Rydberg, som heller ikke er så vilde med de ofte kostbare snapse fra de små destillerier, som stadig sætter et større indtryk i pengepungen end i smagssansen.