Søg i 1200 opslag:

02/04/2021

Lækker Single Malt, cool crémant og flot Aussie...

Vi er long past den første i måneden, så Bilka mener, vi må spare lidt. Glem de australske konsumvine som Yellow Tail og Bin XYZ og køb Hécula fra Alicante-regionen. Den vil ikke genere kræsne ganer. Men går du op til Wolf Blass' Gold Label, så opdager du, at Australien kan noget. Forførende luksus! 
      Og hører du til de mange, der ikke afskrækkes af procenter, så er der et supertilbud på Single Malt, den imponerende Talisker 10 fra Isle of Skye, som med 45,8% kan sætte gang i blodomløbet... 

Castaño "Hecula", Monastréll... kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, gælder indtil torsdag 8. april. Navnet Hécula -Herkules!- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 2017 fik 87p af Natalie MacLean med ordene: "A smoky, full-bodied Monastrell with dark cherry, raspberry, savoury spice and cocoa flavours on the palate, Savoury and satisfying with smooth, velvety tannins. Enjoy with a roast of pork". Parker gav den 89p, måske i overkanten. 
       De mange medaljer på etiketten er ikke nye! Men du får ikke bedre vin til prisen, og 33 kr er uhørt. I sidste uge samme tilbud i Føtex, i dag Bilka, typisk for Salling-gruppen! Prisen i USA er $15 (100) + tax... 

Wolf Blass "Gold Label", rød/hvid.... 99,-

rød shiraz Barossa, hvid tør riesling Eden valley, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 8. april 
Et australsk ikon, som har baret sin uforskammede kommercielle stil, selvom Wolf er væk og erstattet af ejer  Treasury (Penfolds, Lindeman, Rosemount, Selaks, Mondavi osv). 
      Etikettens farve bestemmer kvaliteten, hvor en Eagle Crest er ren konsum, gul etiket er ét niveau op, rød etiket 2 niveauøer op. Med Gold nærmer vi os toppen (ogden dyre Platinum og SIngle Vineyards). Shiraz er fra Barossa (med lille del fra nabo, det kølige Eden), mens riesling er 100% er fra kølige Eden. Og er der en drue, Wolf Blass er god til, er det riesling -Wolf kom fra Tyskland! Begge er gode køb til 99. 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-

rød/hvid/brus, Bedste KØB + ***/*****, Bilka, indtil torsdag 8.april 
Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men "oak" er bedre. Indbydende kommercielle vine i den gode ende, især de røde. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.  

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados. For mig en klasse over cabernet-sauvignon, lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men ganske ok. Pinot Noir (3*) smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 
      Chardonnay (4*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 

      Jeg foretrækker disse vine for Lindeman's BIN vine (4*, 35, Bilka), hvor shiraz og den søde moscato er absolut acceptable. Chardonnay "Bin 65" vakte sensation først i 90erne ved smagning, hvor den slog ganske meget Bourgogne. Men glansen er svundet siden, desværre. Prisen er det bedste! 


Yellow Tail, Australia, frit valg, kr/fl v 2: 39,50

2fl: 79, rød shiraz, merlot, hvid chardonnay, pinot grigio, rosé, sød moscato, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.april 

Her er et australsk svar på Pepsi Cola! I efteråret måtte jeg smage et par af dem -og genopfriskede  noterne, da vinene er meget langt fra  forglemmigej! Egentlig er de hvide bedst, ikke mindst grigio'en med sine noter af æble, men de røde er også ok i en superkommerciel stil, hvor fedme (sødme? ikke sikker) dækker over lidt umodne toner. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 
      Men tænk på, hvor meget bedre en Hécula fra Spanien er! 
      Det laves minimum 50 millioner fl/år fordelt på et stort udvalg af 6. generation af familien Casella i Riverina i Australiens superhede indre. Mærket har 20 års jubilæum i 2021. Det mest positive er, at vinen ikke laves af et af de 3 giganter, som dominerer Australien og New Zealand: Accolade, Trasury eller Pernod-Ricard! 

Crémant "Giersberger", Alsace, brut... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, norm: 99, indtil torsdag 8. april 
      Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af -meget egnet til konfirmation på budget. 

Alsace "E. Traber", hvid/rosé... 59,-

Hvid Gewurztraminer, Pinot Gris, eller Rosé Pinot Noir
**** (4/5)Føtex, norm: 99, indtil torsdag 8. april 
Basis-Alsace af de lidt bedre... Pinot gris er ganske udmærket, diskret aroma, rund men med fin syre, tør og ren.  Gewurz og pinot noir er kun smagt én gang og hurtigt glemt. Men alle er rigtig gode køb og langt bedre end de Laugel og andre mærker med flot etiket for at skjule en ofte kedsommelig vin. 
       Traber er et af flere mærker fra  det store kooperativ i Ribeauvillé (foto herover) der lidt ufortjent står i skyggen af sin nabo Riquewihr.  Der kommer færre turister her, hvad vi er nogle, der er glade for. 
      Vinene er lige så gode, selvom byens bedste ikke  er fra kooperativet, men fra uafhængige vingårde som Zind-Humbrecht og Trimbach. Men stadig leverer kooperativet god vin, som dog ofte sælges til andre på tank. 
       Foto: Traber er søn (eller sønnesøn?) af Emile Traber, som ledede kooperativet i de svære år efter 2. verdenskrig. 

Talisker 10 år, 45,8% Single Malt Whisky ... 199,-

Bedste DRIK + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8. april. Denne 10-årige fra Isle of Skye er med 45,8% noget stærkere end normalt og er som helhed den mest roste single Malt under 12 år. Meget rig, let Islay'agtig, men dog blidere og ganske fyldig smag. Den kan virke afskrækkende på begyndere, men ca. 1/5 nede i flasken opdager man, hvad man er gået glip af i alle disse år -en meget aromatisk, fyldig malt med lag på lag af afrundet tørv og velsmag. 

Matusalem "15", Rum Gran Reserva ... 199,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8. april. Jeg er ingen stor fan af rom, men kan egentlig godt lide denne klassiske etiket! Rommen virker næsten brandy'agtig snarere end sliksød rom. Her er tydelig alder, en rig bouquet med mange nuancer og en pænt lang smag. Godt køb, foretrækker den for den ofte langt dyree Zacapa 23. 
      Matusalem er ifølge gamle annoncer fra Cuba (hvor den boede indtil 1959) "ældre end Matusalem". Den har naturligvis navn efter patriarken over alle, som døde i Det gamle Testamente i en alder af 969 år. Hmm... Bilka nøjes med at kalde den 15 å gammel, og det er den... måske! Den er lavet i solera, så det er svært at kontrollere. Den laves i dag på Puerto Rico og er stadig i privat eje.