Søg i 1200 opslag:

24/04/2021

Flotte vine fra Irma (igen)!

Irma har sine svage sider, men selv de svage er bedre end mange -og når man tilbyder sjældne vine som Montecucco og Sassella, gnider jeg mig begejstret i hænderne. 

Irma kommer stærkt igen i denne uge, hvor lørdagen byder på en sjælden Barolo-nabo, og resten af ugen kan du nyde flot vin fra New Zealand, Toscana, Rioja og Rhone + en rost Barbaresco. 


Bedste KØBSassella Valtellina, Glorioso Crianza RiojaLecciaia Montecucco, Philippe Deval Crémant de LoirePierre-Henri Morel Cotes du Rhone
Bedste VINCrossings Wild rød/hvidBarbaresco "Currà" Riserva

Yealands "Crossings Wild", rød/hvid... 99,-

Awatere Valley, New Zealand, bedste VIN + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 28. april 

Frit valg: rød Pinot Noir, hvid Sauvignon eller Chardonnay 

Storebror til de glimrende "normale" Crossings med en del eg -12-18 måneder- men vinene smager ikke så meget af eg, til alt held! Awatere er en rigtig god del af det store Marlborough på toppen af Sydøen, hvor Yealand ejer stor vingård. Vinstokkene er stadig unge (som oftest i New Zealand), men disse er de ældre (stadig kun 20 år!). Alle vinene er glimrende, ikke mindst pinot'en, so mer markant bedre end den normale. Sauvignon med græs og mineralitet, chard med længde og god friskhed. Flotte vine!  

Glorioso Crianza, Rioja... kr/fl v.6: 64,50

2 fl: 129, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28. april

Pænt mørk farve; rig frugt med god dybde, mørk frugt og let krydderi; middel+ fylde, ret fast, med lidt tørre tanniner i eftersmagen -god med mad. 
      Glorioso er begyndt at få pæne ratings (91p i Gúia Peñin i nyere år). En ganske kraftig, men flot Rioja med rig aroma, ret fast stil. Vil have godt af 1-2 år. 

      Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, med de højt liggende vinstokke ved foden af Cantabria bjergene, som sikrer et lunt klima (se foto). 

      Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

Lecciaia Montecucco ... 2 fl. 129,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 28. april, normalt 99,95
Irma prøver at sælge vinen som en slags brunello. Ejer Campo ai Lecci har 12,5 hektar i brunello. Men jorden her er dyr, så vingården købte for nogle år siden 16 hektar tættere på Middelhavet ved Grosseto, hvor klimaet er noget lunere. Dette område har fået navnet Montecucco og kan faktisk ligne Bolgheri, som ligger  i samme dal blot længere nordpå. Vinen er ikke så god -men imponerende til prisen med masser af bouquet, moden fylde og pænt lang smag. 

Pierre-Henri Morel, Cotes du Rhone, kr/fl v 2: 54,50

2 fl. 109,  bedste KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 28. april

Den almindelige Rhone er nyhed fra Morel, stjernen Chapoutier's vinhus i det sydlige Rhone. Ej smagt, men til 54,50 er den 5* og bedste køb -næsten uanset smagen! Men jeg har endnu aldrig smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den bør give Guigal  kamp til stregen (og den koster 60-100 kr)! Tror næsten Morel vinder! 

Til samme pris også el Tocador, tempranillo fra la Mancha. Vinen kommer fra danske Hammeken Cellars. Formentlig en lidt rustik, kraftig vin, pænt afrundet, som Hammeken leverer i store mængder under hav af etiketter. Jeg vover 4*. 

Barbaresco "Currà", Riserva... 99,-

Sarottobedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28. april
En lav pris for Barbaresco -og denne er både fra navngiven mark og riserva. Jeg ved Barolo-fans kan lide den. Jeg giver den et par år og håber, den bliver blødere. I denne prisklasse har vi hidtil mest set Barolo og Co af tvivlsom provenans fra firmaer, som ikke selv lægger navn til vinen. Så derfor får denne vin 5*! 
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2014 og 15 (smagt i 2014).
     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Den hvide Gavi er en anden specialitet. Men det meste af det årlige salg er mere konsum'agtige vine indkøbt udefra. 
      Irma tilbyder til samme pris Pouilly-Fumé Jean Desvignes (99, 3*), jeg tror ikke på et kendt navn tappet 300 km fra vingården! 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119, ***** (5/5), Irma indtil onsdag 28. april 

Den flotte etiket kan i design kan minde om Hammeken Cellars' topvine. Ej smagt, men har uden videre givet vinen 5*, da den skal være lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Burde måske værBedste KØB? 
     Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. En læser har smagt vinen:  "God balance, omend den måske ikke er så kompleks som Pinot fans vil have det.Til prisen er den svær at slå", skriver Lukas

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129Bedste KØB + ***** (5/5), Frankrig, Irma indtil onsdag 17. marts
Foråret siges at være på vej, så vi oversvømmes af tilbud på billigt brus, cava osv -men denne er faktisk god med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. Den er bedre end de andre crémant'er fra Irma, Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som fås med anden etiket i Coops andre kæder). I disse corona-tider med afstand er to flasker formentlig nok til bryllup eller konfirmation! 

Giordano Spumante, rosé eller hvid, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99**** (4/5)Irma, indtil onsdag 28. april. Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men er god nok til konfirmation på budget! Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmest halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Ikke smagt i år, men husker fint brus og ok aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 

Zinfandel "Masseria Trajone", Puglia...kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 28. april. Irma har også mange Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er ikke værst og helt ok til prisen. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 
      Jeg foretrækker zin'en for Carlo Scala Appassimento (samme pris, 3*) og andre kuriøse vine, som du også kan finde i Irma (desværre). Jeg er næppe uhildet -klart allergisk over for ordet "Appassimento", som antyder en forbindelse til amarones druetørring på måtter (mens appassimento som regel blot betyder "tørring på vinstokken" i form af lidt senere høst). 

 

Elemental Organic, tør, hvid, rosé... 2 fl: 89,- 

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 28. april. Ej smagt, men vil tro, at vinene er identiske eller tæt på Adobe, også reserva / også fra Emiliana, Concha & Toro's gigantiske økologiske vingård. Dvs. enkle vine, lette og frugtige, men uden større dikkedarer. Carmenère skal dog være god for denne drue, som notorisk er vanskelig at dyrke -undtagen måske i Colchagua, hvor denne vin er fra, mens chardonnay er fra kølige Casablanca. Adobe fås iøvrigt i moderfirmaet Brugsen.  

1884 Escorihuela Gascón, Pinot Noir/Viognier, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, *** (3/5), Argentina, Irma indtil onsdag 28. april
I dag skal der være pinot noir alle vegne, men de tørre, hede dage ved Andes bjergene er nu bedst til malbec! 
Rød pinot ligner middel-californier, lidt klodset, krydret frugt, vagt bærpræg -meget mindre sjov end Chile's Casablanca for slet ikke at nævne Frankrig. Den hvide er på den sjældne viognier (næsten uddød i 1970erne, i dag ses den oftere), let, frugtig,men lidet mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig.

Disse vine er kommer fra ét enkelt domæne (finca), Escorihuela Gascón, som er grundlagt 1884 (deraf navnet på vinen) og det ældste i Mendoza. Det ejes af familien Catena, et af de store firmaer i Argentina. Vinen synes bedre end massevinen Alamos.  

      Irma tilbyder også Grant Burge "League of Three" shiraz eller chardonnay (2 fl: 129, 5*), som er meget behagelige vine fra Australien, som vil please mere end begejstre.  Men "GB" er god vinmager, så jeg er måske urimelig. 

Sassella, Valtellina Superiore, Triacca... 69,-

med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, kun lørdag 24. april      

Du kender Barolo, men kender du også Barolo's nordlige udpost, Valtellina? Druen er samme nebbiolo, som har groet her siden tidernes morgen, men vinene smager ikke som Barolo, gr noget køligere klima! Området er delt i 5-6 Cru'er med til sammen blot 3-4 millioner fl. Sassella er sammen med Inferno (jeg elsker det navn!) måske bedst. 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. Middel farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasset med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag. Det er ikke alle, der vil kunne lide denne vin, men for Barolo-tifosis er den rigtig spændende. 2016 fik 91p/Spectator.  

Simple Life, California, rød/hvid, kr/fl v 2: 74,50 

2 fl: 149, rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid chardonnay, ***** (5/5), Irma, kun lørdag 24. april, normalt:149,95

Som navnet antyder, er målet simple, let drikkelige vine, og det er lykkedes. Vinene begejstrer ikke, men cabernet har frugt og rund blød fylde. Den hvide er kommerciel, lidt trættende, mens den røde pinot er lys, let og frisk -slet ikke dårlig. Men ikke just en vin, du vil betale 150 for! 

      Man kunne tro, at vinene kom fra et lille familiefirma, men det er ikke tilfældet -familien Sebastiani har været i det kølige Sonoma siden 1904, og det er 4. generation, der har ansvaret nu for de godt 13 millioner flasker, der laves hvert år. Det er dog en bagatel ved siden af Gallo's op mod 800 millioner flasker (ja, bare mærket BareFoot sælger mere end alle Sebastianis flasker). Druerne skal komme fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi.