Søg i 1200 opslag:

28/04/2021

Forårsvine fra det grønne Portugal

Portugals "grønne vine" er et godt valg til en forårssalat. Den hvide har lille sødme, som sammen med en god syre er med til at give vinen et spark bagi, mens den nye pink er tør, let, frisk og helt sig selv. 

Som ægte vinnørd så jeg meget gerne mere vin fra Portugal. Landet burde levere vine så gode som de bedste fra Spanien og Italien, men gør det slet ikke. Al for meget vin laves i gamle kældre af umodne druer. Trist. Ofte kommer de bedste køb fra giganthuse som Sogrape, som har tjent formuer på konsumvin og har råd til at bruge penge på hypermoderne kældre og gode vinmagere.  

Bedste KØBAveleda Vinho Verde hvid + rosé, Trapiche "oak cask" (kun rød), Periquita Reserva
Aliwen reserva (rød/hvid), "Sibaris" Gran Reserva rød/hvid
Bedste VIN: -

Aveleda, Vinho Verde, hvid eller rosé... 35,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 30. april
En hvid klassiker: Lys, let (9,5% alk) og superfrisk med diskret brus i smagen, som er halvtør. Lidt spinkel aroma, men tør og ren . Rosé er perfekt alternativ til Mateus, tør, frisk og diskret aromatisk, let og ren. Årgang 2019 har fået hhv. 86 og 85p/100 i WineEnthusiast, flot klaret for vine, der ikke er den bløde mellemvare.  

ren. 

Portugal's grønne vin har sit navn, fordi druerne engang blev høstet grønne, dvs umodne. Dengang lavede man mest rødvin, men den sure, tynde rødvin brød vinelskere uden for Portugal sig ikke om. Men den nye Avaleda rosé er faktisk rigtig god, lavet af de lokale druer, Azal Tinto, Touriga Nacional and Espadeiro af en fransk vinmager, Valérie Lavigne.

FotoAveleda er et smukt slot og stor vingård, hvor de fleste druer købes fra naboer. Ejeren Sogrape er Portugals suverænt største vinhus, som startede med Aveleda, men har tjent deres formue på Mateus Rosé. 

Vinho Verde -den "grønne" vin

For 50 år siden var Aveleda pionér for at modernisere områdets rustikke vine. Vinho Verde ligger mellem Oporto og grænsen til Spanien, hvor området hedder Galicien, men laver stort set samme type vine med navne som Rias Baixas. Den bedste drue er i begge områder Alvarinho (i Spanien Albariño). Klimaet er identisk -køligt, vådt kystklima, som giver et stort udbytte, men ret lette vine, som dog har god syre, populært i lande, hvor syre kan være mangelvare.

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-

rød/hvid/brus, Bedste KØB + ****/*****, Netto, indtil fredag 30. april
Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men "oak" er bedre. Indbydende kommercielle vine i den gode ende, især de røde. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.  

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados. For mig en klasse over cabernet-sauvignon, lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men ganske ok. Pinot Noir (3*) smager ikke af pinot (Bourgogne). En blød, fyldig vin med let krydret duft uden særlig karakter. Chardonnay (4*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 

      Jeg foretrækker disse vine for Yellow Tail fra Australien (3/4*, 39, Netto), hvor kun rød cabernet er 4*, mens de hvide og den søde moscato rosé får 3*. 


Periquita Reserva...... 49,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30. april 
Den har lidt mere af det hele end den normale Periquita, der i dag vel ikke er andet end en ok basisvin. God frugt, solid fylde, fast, pænt lang -endog med en vis kompleksitet. Den smager omtrent som jeg husker de første Periquita'er i 1980erne. Ikke stor vin, men med kvalitet og derfor excellent køb. 2017 fik 90p/WineEnthusiast. 

      Vinen kommer fra Sétubal-halvøen lige syd for Lisboa, hvor familien Fonseca har lavet den siden 1834. I øvrigt et flot sted at besøge, hvis vejen falder forbi. Det gamle hus er museum i dag. 


Aliwen reserva, Chile, frit valg... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30. april 
Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay eller rosé
Indbydende vine med god frugt og nydelig, afrundet smag. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère rigtig god for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Hvid og rosé er pæne og nydelige, men lidt restsødme trækker ned. Men ren aroma i hvid og god frugt i rosé (på shiraz og merlot). 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som symboliserer foreningen af himmel og jordfor denne stamme . En ret ny serie vine fra huset lavet af vinmager Carlos Concha. Vinene kommer fra rigtig gode områder som Colchagua og Rapel, der gør dem bedre end andre i samme prisklasse. Ikke helt i klasse med Sibaris herunder, men ikke langt fra! 

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af familien siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de større i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1800 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

"Sibaris" Gran Reserva, rød/hvid, frit valg... 59,- 

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 30. april 

Sibaris viser, at Chile kan noget til en rimelig pris! Undurraga laver alle typer vine, fra billige (men ok) 30-40 kr vine i Netto til den flotte T.H. (og nogle endnu dyrere, som næppe er prisen værd). Sibaris er deres bedste "normale" vin fra gode områder:  
Cabernet fra Colchagua har en flot duft af solbær og krydderi,  middel fyldig, afrundet, pænt lang. 
Carmenère også fra det fine Colchagua  mere mineralsk, knap så blød, let duft af mynte og sorte bær, middel fylde og afrundet, ganske lang smag med friskhed. 
  Chardonnay fra Maipo er gæret i små egefade og vinen vil tiltale mange med let duft af eg, frugt, grundlæggende blød, men med lidt klodset syre. 

Chateau Tanunda "Grand Barossa", rød eller hvid...  69,- 

Shiraz, cabernet-sauvignon eller tør Riesling, Barossa, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30. april
Umiddelbart er Riesling mest spændende -en tør, ganske frisk vin med vis sprødhed og lidt fylde -så meget sjovere end det meste chardonnay fra Australien! Men shiraz er næsten bedre med lidt blomme, fylde og let druesødme. 
      Barossa er et af topområderne i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehman.  Er vinen fra Barossa, vil dette navn stå på etiketten, men i reglen kommer vinen fra sekunda-druer og sælges som "South Eastern Australia".

      Jeg foretrækker disse vine for Lindeman's Bin vine rød/hvid/rosé (4*, 45, Føtex), hvor kun rød shiraz kan nærme sig 5*. Chardonnay var flot engang, men er nu lidt trist, som også pinot grigio, men ok til prisen. 
      Føtex tilbyder i øvrigt Dr Pauly Riesling (sødlig Noble House eller Trocken), dog til 39 (hvor prisen i Bilka er 33,17 v. 6. Men begge priser er til 5*!  
      Føtex tilbyder også Faustino I Rioja til 59 (rød 2015 Reserva 5* + bedste køb, hvid og rosé 4*).