Søg i 1200 opslag:

05/04/2021

Dejlig øko Alsace fra Coop's netbutik

Kunderne strømmede til Nemlig.com i uhørt omfang, men nu har dummebøder til sene og glemsomme chauffører fået kunderne til at forsvinde. Enkelte måske til Coop's webbutik. 
Den anbefaler jeg da gerne, men stadig foretrækker jeg at hente mine varer selv i Irma eller Brugsen. Hvor varerne ofte er billigere. Og jeg har modsat mange tid til at ose rundt i butikkerne...

Men hellere Nemlig eller Coop end Amazon, som skal være på vej til Danmark. Et firma med notorisk elendigt ry for elendige arbejds- og lønvikår!

Hos Coop kan du netop nu få gode vine fra Alsace samt lidt Sonoma, Rhone og Bordeaux... 

Théo Cattin, Pinot Blanc Alsace.... kr/fl v 6: 59,-

2018, økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk, normalt 119,5, indtil fredag 9. april
Den hvide pinot (ofte blandet med auxerrois) er basis for crémant, men laves ofte som hvidvin, som er neutral, let, men meget ren og frisk. En god madvin,  
Theo Cattin  kom fra Schweiz i 1600-tallet (som mange i Alsace) og bosatte sig i Voegtlinshoffen, hvor de stadig bor. (Mindst) to dele af familien laver vin, har egen 20 hektar vingård på skråningerne under Husseren's 3 borgruiner, men køber også druer ind fra yderligere 40 hektar. Generelt rigtig god vin i en moderne stil. Vingården ledes i dag af den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs

Théo Cattin, Gewurztraminer Alsace, kr/fl v 6: 75,-

2018, økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk, normalt 119,5, indtil fredag 9. april
En herlig vin til asiatiske retter fra sushi over salater til thai retter. Intens aroma af rose og eksotisk frugt, halvtør til tør, fyldig med krydret smag -typisk traminer!

Théo Cattin, Crémant d'Alsace, kr/fl v 6: 75,-

2018, økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk, normalt 129,5, indtil fredag 9. april
En god crémant med smuk aroma og lang, præcis tør smag -en velsignet drik oven på de mange kedelige crémants, du normalt får til denne pris. 4* i SmagopåVin, fuldt fortjent. 


Théo Cattin, grand cru Hatschbourg, frit valg... 119,-

2017 pinot gris eller gewurztraminer,  **** (4/5), Butik.Mad.Coop.dk
En mindre kendt, men god grand cru er Hatchbourg nær Éguisheim i Alsace. Ret tung jord egnet til pinot gris og gewurz. Pinot gris var meget flot, fyldig, rig og lang, med tydelig restsødme (24 g/l), men flot. Også traminer'en er sødlig (28 g/l restsødme), med meget rig aroma. 
      Du kunne for 2 uger siden få den i Irma til 89, så den må nøjes med 4*. Du kan også få den flotte Sélection des Grains Nobles (175, 5*, 50cl) -ekstremt godt køb, men igen: Den kostede 149 i Irma for et par uger siden! 

Vinene er dog superkøb sammenlignet med f.eks. Hengst Grand Cru fra middelmådige Laugel (119), et firma jeg har det svært ved (uanset om vinene bærer firmanavnet Dietrich, Ville de Colmar, Arthur Metz o.a.).  

Kenwood cabernet-sauvignon, Sonoma...  kr/fl v. 6: 69,- 

2013/14, Bedste KØB + ***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk, normalt 139, indtil fredag 9. april
Kenwood er en af de ejendomme, der ledte revolutionen i Californien i 1970erne med vine fra bl.a. en vingård engang ejet af Jack London, som ser lidt mere civiliseret ud end hans mesterværk "Når Naturen Kalder"! I dag er vinhuset ikke i top i dag, men Pernod-Ricard (der købte det i 2014) arbejder på sagen. Vinhuset ejer kun 8 hektar, men har kontrakt på druer i hele det fine Sonoma og leverer store mængder vin af middelgod kvalitet. 
      Cabernet 2013 får 88p/WIneEnthusiast, 2014 får 88p/WIneSpectator med ordene: "Trim, firm and tannic, featuring a structured core of dusty earth and tart dark berry flavors. Ends clean and refreshing. Drink now through 2028. 40,000 cases made". Jeg vil tage den yngste vin. Hvid sauvignon 2016 tilbydes også -den tør jeg ikke købe. 

Belleruche 2018Côtes du Rhône... kr/fl v 6: 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk, normalt 109, indtil fredag 9. april

Chapoutier er stjernen i Hermitage, men har i mange år også solgt andre Rhône-vine, bl.a. Belleruche, en god Rhône, formentlig lavet i kælderen i Tricastin hos Pierre Henri Morel (ses i Irma, også ejet af Chapoutier). Henrik Oldenburg giver den 17p/20 med ordene: 

      "Fornemt navn, ydmyg adresse, glimrende resultat. Tør og robust Rhônevin, der smager mere af Syrahs kontante, krydrede frugt end af Grenaches ynde og elegance. Alsidig, kvalificeret kødvin, der yder saftig potens, struktur, stødt peber og tørrede svesker. Det er ærlig snak, og den er altid pålidelig."  P.t. samme pris som Guigals Rhone, som jeg ikke finder helt så god. Bemærk i øvrigt prikkerne på alle Chapoutiers etiketter -det er blindskrift! 

Pagos del Rey "409", Ribera del Duero... kr/fl v 3: 89,-

**** (4/5), Butik.Mad.Coop.dk, normalt 129.  Den ser rigtig flot ud, men du kunne i Irma for 2 uger siden købe 2 flasker af den unge Ribera fra samme hus -og det er bedre køb for en nærig vinelsker som mig! (og tilbud i Irma kommer nok igen). 

      Pagos del Rey er den fine afdeling i giganten Felix Solis, som formentlig er største leverandør af Ribera i dag. "409" er crianza, lagret præcis 409 dage i små egefade (som navnet antyder). Pålidelige Peñin giver den 88p/100, mens den unge fik samme 88p (godt nok i 2016). 

Til sidst et par Bordeaux-vine... 

Jeg har forudsagt faldende priser på Bordeaux i adskillige år, men det lader til at blive ved snakken. Her er dog et par gode bud på store navne til rimelige priser:  

2014 Feytit-Guillot, Pomerol... kr/fl v 2: 199,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk, normalt 299. En slotstappet Pomerol til 200 er værd at købe. Denne er slet ikke ringe og har tilmed 4-5 år på flaske. '14 er god for druen merlot, der dominerer her. Slottet er meget lille -1,3 hektar- og med navne som Feytit og Guillot er vi i hjertet af Pomerol, et par lange stenkast fra Pétrus. 

2015 Cantemerle, Macau Haut Médoc, 5.Cru, kr/fl v. 2: 299,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk. Slottet leverer flot vin i Margaux-stil, som ofte eer gode køb for deres klasse. Jeg ville hellere have 2016, men 2015 er til gengæld mere moden

2016 Grand-Puy Ducasse, Pauillac, 5.Cru...  kr/fl v. 2: 349,- 

***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk, 89p/Parker fandt den mindre god efter tapning, mens den får 93p af både WineEnthusiast og Decanter (som dog generelt er gavmilde). 

2016 Prieuré Lichine, Margaux, 4.Cru... kr/fl v 2: 395,- 

***** (5/5), Butik.Mad.Coop.dk92p/Parker, men Vinous giver 96p- Slottet fik sit ry under den ordrige Alexis Lichine, men under sønnen Sascha kom vinen ned i bølgedal. Nu ejes slottet af Ballande familien, som arbejder på sagen. Et godt køb, men ikke Margaux helt i top. Endnu.