Søg i 1200 opslag:

14/04/2021

Fuldblods røde til bøffen...

Jeg bliver også imponeret, når jeg smager vine som "Essència" fra Priorat og Nugan's "Sogneråd" shiraz. Vinene sorte som graven og med en duft, som går lige til hovedet! 

Men i længden er vinene ofte lidt trættende, og så vender jeg (igen) tilbage til de lettere vine på pinot noir (som Cono Sur) eller garnacha (som Roqueta). Disse vine er uforpligtende, men behageligt  selskab! Som gode venner, du slappe af sammen med uden at behøve at imponere...   

Bedste KØB: Nugan Shiraz "McLaren ParishRamon Roqueta rød/hvidAntico Ceppo rød/hvid, Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid, 

Priorat "Clos Essencia del Siurana"... 99,-

2009, Bedste KØB + bedste VIN + ***** (5/5), Kvickly (spotvin, ikke set i Superbrugsen) 

Du bør være forsigtig med tilbud på vin så mondæn som Priorat -essensen af Rhone-stil!- især når den opgives til at være 12 år gammel. Men må indrømme, at Essència overrasker positivt, sort, overdådig bouquet, moden, rig, men ikke gammel, magtfuld, fløjlsagtig og lækker -for civiliseret, hvis du ønsker en "vild" uregerlig vin, men godt nok lækker! Drak den juleaften, og den klarede and og steg perfekt trods alderen! Kender ikke vingården, som sælges gennem vinkontor i Tarragona, men kan se, at 2009 har fået 93p i Peñin guiden. Flot -og en super pris! Tror dog, at vinen er tappet inden for det sidste par år, da vinen smager ret ungdommeligt. Men det er ok med mig. 

Nugan Shiraz "McLaren Parish"... 89.95

2018 Australia, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15. april
Nugan er et af de store, uafhængige vinhuse baseret nær Griffith i det hede Riverina. Men i dag laver huset også vine i de bedre, køligere områder som McLaren Vale, som for mange leverer Australiens bedste shiraz. Denne skal komme fra særlig mark. Vinen laves på moderne vis og har intens frugt, stor fylde, fed, lang -meget kommerciel og ganske imponerende. En vin, jeg nok vil drikke ret ung, mens den har charmen.  
      Den skal have fået 97p af Decanter, og jeg tror det gerne. Men vil ikke lægge for meget i det, for jeg kan se, at 216 og 17 har fået hhv 86 og 88p. Det går stærkt! 

Ramon Roqueta, rød/hvid. Catalunya, kr/fl v 3: 41,67 

3 fl: 125, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15. april 
Rød Garnacha "Tina 3", rød Tempranillo "Tina 16", hvid Macabeo-chardonnay "tina 12"

Jeg holder meget af Garnacha, en simpel vin i Rhone-stil med frugt, fylde og afrundet bærfyldt smag uden for meget krydderi. Den røde tempranillo er også god, lidt mere seriøs uden at overdrive, mens den hvide er enkel, tør, men frisk og ren. 
Roqueta er et godt familiehus i Pla de Bages mellem Barcelona og Andorra, men har nu også kælder i Terra Alta bag Tarragona. Bestemt ikke Torres i størrelse, men vinene er mindst lige så gode. Glimrende køb. 


Cono Sur "Reserva Especial", frit valg... 59,95

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15. april 

"Especial" vælges ud fra det område i Chile, som Cono Sur mener er bedst til hver drue. Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile, del af Concha y Toro (nr 1 i Chile i størrelse og importeret af Coop). 

Pinot noir  -Cono er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød og mere sauvignon end chardonnay. Pinot kommer fra San Antonio, et nyt område nær Stillehavet med ganske køligt klima. Her er Matetic stjernen, men denne Cono Sur er heller ikke tosset. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  

Syrah **** (4/5) -fra Limari, et nyt område med køligt klima. Limari er faktisk ørken, hvor der knap eer væde nok til kaktus! Men nu er der også plantet vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top, synes jeg -måske er vinstokkene stadig for unge? 
Chardonnay, **** (4/5) -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
Riesling, ***** (5/5) -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Antico Ceppo, frit valg... kr/fl. v.6: 41,67

Lazio, 6 fl: 250, Bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 15. april 
Rød petit-verdot, syrah eller Winemaker's Blend (petit-verdot, syrah, cabernet) + hvid
Petit-verdot er en slags "super-cabernet" fra Médoc, hvor den kan give supervin -men kun i solrige år- og derfor i dag ses mere i Spanien, Italien og andre lune lande. En stort, kraftfuld vin med aroma og fasthed, nok en del syre. 
      Syrah er naturligvis druen fra Hermitage (og shiraz i Australien), men her gror de i Lazio, dvs. omkring Rom. En blødere stil, men nok med nydelig fylde. Vinmagerens blend er blandet af disse to + cabernet. Den hvide er ikke smagt, men burde være ok, når man ved, hvor huset bor: 
      Midt i området (eller rettere i Frascati) bor leverandøren Femar, og derfor tør jeg anbefale vinene, som ikke er smagt. Men jeg har smagt andre vine fra huset -Epicuro og F Fiano og Z Zinfandel- som du kan købe i diverse Brugser. Prisen er særdeles rimelig og må være Bedste KØB. 

Hérédita. Cotes du Rhone... kr/fl v 2: 75,- 

2 fl: 150, 2019, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15. april

Vinen laves af kooperativet Princes fra marker uden for Chateauneuf, hvor kælderen ligger. Den monumentale -og ekstremt travle- vinmager Philippe Cambie (foto) er konsulent. Jeg mødte Cambie første gang for knap 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Siden er han blevet en legende -og ekstremt efterspurgt som konsulent. Jeg ved ikke hvor meget han har haft at sige med denne vin, men godt smager den! 
Kælderen laver allerede ganske gode vine fra knap 600 hektar, hvoraf kun 80-90 er i selve Chateauneuf. 
En klassisk Rhone på grenache (70%) -der giver frugt og styrke- og syrah (30%), der giver farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-4 år. 


Gérard Bertrand "Côte de Roses"... 79,95

rød, hvid, rosé. *** (3/5), Meny, indtil torsdag 15. april

Gérard Bertrand startede i det små, men er blevet et stort hus -alene af denne rosé laves 7 millioner flasker! Men standarden er flot. Nu fås den også som en rød pinot noir og en hvid chardonnay, dvs. de to "mondæne" druer lige nu. Ej smagt, men Bertrand plejer at være god til en appetitlig basisvin. Men prisen er lige høj nok, synes jeg -du kan få bedre pinot og chardonnay til prisen, for slet ikke at nævne rosé! 
    Engang var rosé fra Languedoc en lidt trist affære, men denne viser, at man kan lave store mængder -og god vin. Og så er det en appetitlig flaske!       Smuk laksefarve, indbydende aroma af bær og frugt, ret let, fine syrer, der giver en pænt lang smag.