Søg i 1200 opslag:

06/04/2021

Tre klassiske Portvine til lav pris!

Hagl, sne og regn fortæller mig, at der stadig er brug for flasken med Portvin! Så er det heldigt, at Bilka netop nu tilbyder 3 flotte Portvine til særdeles rimelige priser. 

De andre vine er et par fund fra Netto og Lidl, der eller mest tilbyder småkedelige discount-vine (selvom både Aldi og Lidl af og til vågner op med et par sjove vine). 
Men dagens tilbud er Portvin -tre forskellige typer, alle med årgang. Først "Colheita", dvs. vin fra ét år, tappet efter mindst 7 år på fad. En tawny fra én årgang. En sent tappet Vintage Port -LBV- lagres 4-5 år på fad før tapning, en mørk, fyldig Port, som bør have en vis Vintage karakter -og det har Andresen fra et hus grundlagt af dansker.

Endelig klassisk Vintage i topår fra Offley. N.B: de nævnte priser kræver medlemskab af Bilka WineClub -eller brug af dette link, som giver kode til køb online eller stregkode til kassen.  



Menéres 2009 Colheita Port, 50cl...69,-

pris med WineClub-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8. april

Den smukke flaske holder 50 cl, en perfekt størrelse i disse corona-tider, dvs. 8-10 glas god tawny med rig bouquet af fersken og anden frugt, god fylde, pæn eftersmag med lidt nødder  15. generation af familien, 
     Menéres er et mærke fra Maynard, del af Baron de Vilar, stiftet af familien van Zeller, kendt fra Quinta do Noval, som de solgte til den franske forsikringsgigant, AXA (også Pichon-Baron mv). 
      Vilar (baron-titlen kommer fra et medlem af familien, so har været her gennem 14 generationer) har et fint ry især for deres colheitas, som også er meget fine, om end for mig ikke helt i top. Álvaro van Zeller, er vinmager her som hos Andresen herunder. 

Andresen 2014 LBV Port... 99,-

pris med WineClub-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8. april
Andresen er et historisk mærke, som blev grundlagt i 1845 af danskeren Johann Henrik Andresen fra Sydslesvig. Familien ejede det indtil 2. verdenskrig. hvor de måtte sælge til de nuværende ejere, familien Flores. Huset er et af de få mindre familieejede huse og som sådan værd at støtte. Alle husets vine er gode, men jeg kan især lide husets tawnies (og gamle hvide Ports), som ikke er helt billige, men rigtig gode. 
      Men der laves også en del LBV, sent tappet Vintage, som ikke er helt i top, men på vej op. Ufiltreret -og fremragende køb til 99 -for mig marginalt bedre end Taylor's, Dow's, Offley og andre velkendte LBV'ere. Husets vinmager er i øvrigt Àlvaro van Zeller, søn er Fernando van Zeller fra Baron de Vilar (og Menéres). 

Offley 2016 Vintage Port "Boa Vista"... 299,- 

pris med WineClub-app, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8. april. 
Et superår for Vintage Port (96p/Spectator) og for mig den bedste Offley Vintage i mange år. 
Vinen står til en pris på 629 på WineSearcher, så denne pris er fin. 
      Offley var i mange år del af Sandeman. Vinene led under det, men er i dag bedre end nogensinde. En flot middelkraftig rig Port i en elegant, men koncentreret stil med god dybde og længde, som kan gemmes i mange år. Vinen sælge4s i reglen som "Boa Vista" efter husets smukke quinta. . 93p/WineSpectator. 
      Offley er som Sandeman del af Sogrape, men Offley har en vis selvstændighed. Huset er et af de historiske (1737), som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester, som blev adlet 1851 for sine kort over Douro floden. De almindelige Ports er standardvin som Ferreira og Sandeman,  men de gamle vine er gode, inkl. Boa Vista og colheitas (du kan ofte i Føtex og Bilka få den flotte 2001 Colheita til 109-125, et must). 

Riesling "Feinherb", Mosel... 39,- 

***** + bedste KØB (5/5), 2019 Mosel, Lidl, indtil lørdag 10. april
En god  riesling, typisk for Mosel, dvs. sprød, aromatisk med lidt fersken og citrus, fine syrer afrundet af let sødme. Den virker trods 11% alkohol let og frisk. 
      Den er ikke dyrere end Dr Pauly, men druerne er fra Mosel -bedre og dyrere. Der er flere udgaver i omløb i Lidl. Vinene sælges med navn på Grosslagegruppe af vinmarker, ofte fordelt på adskillige vinbyer. Har set St.Michael fra Thörnich og Probstberg fra Longuich og sidste år Kurfürstlay fra Brauneberg, alle vine fra den sydlige del af Mosel mellem Bernkastel og Trier.
      Vinen leveres af Pamona Kellerei i Bernkastel, som jeg ikke kender. Men ser, at det deler adresse med Peter Mertes, som er et af de store firmaer i Tyskland, bl.a. Peter & Peter serien (ses i Meny). 

Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, (partivare), 2009. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. 

      Personligt finder jeg den kunstigt støvede flaske gyselig og den Velazquez'agtige mand på etiketten skræmmende, men -ok- vinene er lette at genkende, og de har kvalitet for alle pengene. Den aktuelle 2009 har fået 93p/Guía Peñin og 93p/WineEnthusiast, flot for vin under 100. Men... det er stadig mere fornuftigt for os nærige vinfolk at købe 4+2 kassen med 2 fl. Faustino I og 4 Faustino V til 299 (så får vi 4 af reserva'en til 100)! 

O.P.Anderson Original aquavit... 79,-

økologisk, ***** (5/5), Netto, indtil fredag 9 april, Original eller Klar 40% 

Fik du ikke købt snaps til Påske, kan du netop nu købe den til Pinse (eller Store Bededag eller Allehelgensaften -fortsæt selv rækken!)! 

      "Prima" -"1ma"- ordet før aquavit på etiket) "Gammel Fin" er en rigtig god snaps, som i Rydbergs test i Ekstrabladet 2019 fik 92p (Gammel Fin) og 91p/100 (Klar) -dvs. lige under vinderne julesnapsene fra Aalborg og netop O.P., og samme karakter som Aalborg Nordguld og et par andre. Jeg sætter Taffel højere end Rydberg, men er ellers enig med ham i. at disse klassikere stadig er en klasse over de nymodens "håndværks" snapse. Fint let krydret, egelagret i 6-8 måneder omtrent som Linie, men for mig bedre.