Søg i 1200 opslag:

08/04/2021

Sommer- og vintervin i Irma!

Konfirmationer og bryllupper står for døren, men uden for lurer corona'en stadig, så det er ikke let for os. Vi må dulme længslen med god vin, og her byder Irma absolut på flotte vine til rimelige priser. 

Jeg elsker den lyserøde Tavel fra Lafond, som er som skabt til en forårsbuffet -måske suppleret med den australske Gamekeeper's, Aglianico'en fra Puglia eller -hvis det skal være perfekt- den vidunderlige Malayeto garnacha fra Zorzal, desværre den eneste virkelige topvin fra Irma denne uge. 

Bedste KØBCava Vallformosa Brut "Origen"Gavi dei Gavi Tenuta Manenti, 

Tavel Lafond "Roc-Épine"Landgraf rød/hvid/roséPalazzo Maffei Ripasso SuperioreAglianico "Rinforzata" PugliaSt Hallett Gamekeeper's cabernet-sauvignon

Bedste VINViña Zorzal "Malayeto", garnacha

Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 14. april
(til samme pris fås også Rosado brut + Semi-Seco, ej smagt). En oplagt vin til forårets konfirmationer, hvis vaccinationer og tester tillader dette igen (men så burde du nok købe rigtig Champagne!). 
      Nydeligt brus, pæn aroma, frisk og ren. En ganske god cava (udtal: gáva, ikke  káhva!) fra
 familien Domenechet af de store familieejede huse, som også har godt ry for rød og hvidvin. Pink Rosado er sjov (4*), ret tør, lavet af garnacha og monastréll, blød, jordbær i næsen! 
      Vallformosa er langt mindre i størrelse end giganterne Freixenet og Codorniu, men laver bestemt ikke ringere cava. "Origen" er god basisvin formentlig med druer hentet langt fra Penedés, typisk i Sydspanien.

Gavi dei Gavi eller rød Prestige... kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329, hvid:  Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, gælder indtil onsdag 14. april
Hvid Tenuta Manenti "Bric Sassi" Gavi dei Gavi eller rød Ricarico Prestige
Irmas italienere har aldrig haft min store interesse, men Sarotto er ikke ringe. Huset er specialist i Barolo & Co. Familien kom i 1700-tallet til Gavi, som stadig er husets mest kendte hvidvin. Den var oprindelig den eneste hvidvin fra Barolo regionen og derfor ret dyr. Gavi dei Gavi -fra Gavi fra Gavi er en tak bedre, og denne er tilmed fra særlig skråning. Tør, sprød, neutral vin uden stor aroma, men frisk og pænt lang smag. 
      Den røde Ricarico Prestige er kun smagt én gang uden større indtryk. En Puglia på primitivo og negroamaro, 4* hos Rydberg, der noterer tørhed og kirsebær i næsen. Måske ikke så tosset. 

Tavel Lafond "Roc-Épine" ... 79,- 

2019 Rhone, økologiskBedste KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 14.april, norm. 99,95
Da kongen af gastronomien Brillat-Savarin skulle sige noget pænt om rosé, så snakkede han om Tavel, og det forstås! Området er ikke alene et af de ældste "Crus" i Rhône-dalen, men også det eneste område i Frankrig, hvor kun rosé må være byens navn. Her laves både rød og hvid, men de må kun sælges som Rhône, ikke Tavel.  
      Lafond er den førende familie i området. Der er 3 grene, men Roc-Épine er måske bedst kendt. Druen er grenache + lidt cinsault og syrah. Kældrene er hypermoderne. 
      2019 har mistet lidt frugt, men holder glimrende, takket være skruelåg. Farven er dyb for rosé, med en livlig og rig aroma af urter; smagen er fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten
       Skruelåg, og det betyder, at du kan købe lidt ekstra uden at risikere, at vinen bliver for gammel.
      Prisen er lav for Tavel, som ofte koster over 100 -hvis den skal være god som denne. De andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. Ja, moderkæden Coop har Tavel fra Gabriel Meffre -til 129. Lafond er billigere og bedre!  

Cabernet d'Anjou "Chateau de Mauny" rosé, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl. 99, 2019 Loire, **** (4/5)Irmaindtil onsdag 14.april. Til lidt spredt hygge forfalder jeg let til denne sødlige pinkie, som dog vinder med en indbydende aroma (bær og frugt) og fine syre under det hele. Kender ikke slottet, som der er rigtig mange af i Loire-dalen inkl. nogle af de flotteste i Verden! Laves af stort kooperativ. 

      Irma tilbyder til samme pris Yoga Syrah, Sicilia (3-4*, ej smagt, men tappet i Sverige, så undgår den). 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, øko 2019 Rheinhessen, bedste KØB +  ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 14. april

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Jeg har ikke smagt den let sødlige Riesling Kabinett, men SmagpåVin og Vinavisen giver den 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! 
      Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær."
      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry. Domænets 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 10. april, normalt 119,95

Maffei er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Palazzo Maffei (også kendt som Villa Annaberta) leverer ofte rigtig god vin i en afrundet, kraftig men ikke så sød stil som mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

      Irma tilbyder fra samme vinhus rød Veronese (2 fl. 109, 4*) -køb hellere ripasso til den lave pris.

Aglianico "Rinforzata", Puglia Giordano, kr/fl v.2: 54,50

2 fl: 109, Bedste KØB, ***** (5/5), Italien, Irmaindtil onsdag 14.april
Lidt anderledes end de normalt amarone-kopier fra Puglia, da den er lavet på en anden drue, aglianico, som du mest ser omkring Napoli (bl.a. Taurasi) og i naboen Vulture. Druen har en særegen aroma, men i denne vin fra Giordano er den mere civiliseret, fyldig, rund, noget modenhed i duft og smag (skal have et år i eg) masser af bær og frugt i næsen. Suspekt gavmilde Maroni har givet den 97/99 mulige points. Hvordan er det muligt? Men trods dette en god pris på anderledes syditaliener.  

St Hallett "Gamekeeper's" cabernet-sauvignon, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149,  Bedste KØB + ***** (5/5)Irma (partivare)
St Hallett er et af de klassiske navne i Barossa, et malerisk lille stykke Tyskland nord for Adelaide i South Australia (slet ikke ulig Solvang i Californien!). Familien Lindner er der ikke længere, i stedet er kommet den rå kapital i form af Accolade (også Hardy, Banrock osv, men alligevel laves rigtig god vin, som denne cabernet. Kraftig, men med rig frugt (urter, sorte bær), pænt lang smag. 

      Irma tilbyder også Grant Burge shiraz og hvid chardonnay (2 fl. 99, 5*), som også leveres af Accolade. Huset ligger også i Barossa (endog i byen Krondorf!), men druerne hentes i det varmere Riverland. Ej smagt, men godt køb og sikkert letdrikkelig. 

Viña Zorzal "Malayeto", garnacha... 129,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 14. april (ikke på coop.dk)

Storebror til den almindelige Zorzal i Navarra ved siden af Rioja, men med druen garnacha (grenache i Chateauneuf) og ikke tempranillo. Meget saftig, mere vild, rig åben aroma (brombær, peber, god længde og bløde tanniner -umådeligt lækker, fyldig og lang, meget letdrikkelig. En lækker vin at drikke, ikke mindst for Bourgogne-elskere. 
     Zorzal laves også på franske metoder, når de er bedst, dvs. med druens egen gær, åben, ret kort gæring og lagring i små egefade osv. Denne vin kommer fra 2,39 hektar mark med 35-årige garnacha. Udbytte på 35-40 hl/ha giver ca. 12.000 flasker årligt. Parker giver både 2016 og 18 hele 94p/100. 
      Irma tilbyder til samme pris Spier 2018 "Heritage" cabernet-sauvignon (129, 4*). Ej smagt, ej på husets hjemmeside, men skal være fra enkeltmark. 5* i gavmilde Vinavisen. 


Fat Bastard, rød, hvid, rosé... 3 fl: 129,- 

Frankrig, 3 fl. 129, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 14. april
rød cabernet-sauvignonhvid chardonnay, rosé syrah-grenache
Navnet "en fed bastard" oser langt væk af mere design end kvalitet. Og jeg har også før været mere positiv end i dag, hvor jeg stadig mangler at smage den hvide. Men det er fransk vin lavet i californisk eller australsk stil, typisk til engelske supermarkeder. 
      Cabernet er mørk, fyldig, med lidt syntetisk, men indbydende aroma og ret blød eftersmag med lille restsødme, som vil tiltale mange. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for mig, men en god allrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 
      Coop og Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der mødtes for at ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, mens Coop's 43 kr til gengæld næsten er for lav en pris!