Søg i 1200 opslag:

15/04/2021

Forår i Irma med sprød hvid og flot rød

Ugens vine i Irma må være det ultimative bevis på, at foråret langt om længe er kommet til Danmark: sprød frisk Veltliner fra Østrig, god sauvignon fra New Zealand og god Toscaner på vermentino. Og forresten også en flot rosé og superb rød til grill'en... 

Priserne er forresten særdeles rimelige. Måske er Irma dyr, men vinene på tilbud må gøre det surt for konkurrenterne. 

Novas økologisk rød/hvidCondado de Oriza Ribera del DueroCampanas Navarra "Seleccion Especial"Guigal 2017 Cotes du Rhone

Krems, rød, hvid, rosé.. kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, 2019 Østrig, bedste KØB + ***** (5/5),  norm: 69,95, Irma, indtil onsdag 21. april 

Vælg mellem: GV grüner veltliner, rød BZ blauer zweigelt og rosé (zweigelt). 

Den hvide veltliner leverer uden de store dikkedarer , hvad druen kan. God aroma, tør, let og frisk -rigtig god madvin. Vinen kommer fra Winzer Krems, et stort kooperativ med 1200 hektar, dog kun lille del  i  selve Kremstal, så vinene har kun navnet Niederösterreich. Vinene er dog stadig fra den køligere del af Østrig, hvor Veltliner triumferer. Den røde er også god, tør, middelfyldig og frugtig. Rosé er ren, men lidt neutral -mangler frugt og karakter (kun smagt som Sandgrube 13 i 2018). 
      Krems er en stor by ved Donau ca. en times kørsel vest for Wien. Hjertet i byen er Stein, som er en ægte perle med gamle huse og bl.a. Steiner Tor (herover). Uden for byen ligger Winzer Krems, som med 1200 hektar er lidt af en fabrik. Der er dog en hyggelig udskænkningssted (foto), hvor du kan smage vinene, også de bedre vine fra selve Krems. 

Yealands "Crossings"  hvid sauvignon, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Awatere Valley, New Zealand, bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 21. april 

Et af flere mærker fra Yealands, et af de større huse i Marlborough. Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 

Donnaberta Vermentino hvid, Toscana... kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Bedste KØB, ***** (5/5)Irma, gælder indtil onsdag 21. april

Kommer fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma) og er på druen, vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle fra Bellet ved Nice). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

Domaine Tariquet, frit valg... kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Gascogne ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 21. april 

De hvide vine fra Gascogne er med rette populære i Danmark. Tariquet er et meget stort familiedomæne, måske er bedre kendt for Armagnac (desværre har Irma kun den unge, som er lidt barsk!) end for sin vin. Jeg har aldrig været helt vild med den normale baseret på colombard, men dette blend af Loire's chenin blanc (75%, aroma, sprød friskhed) og chardonnay (25%, blødhed og lidt fedme) er også god. 
      Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites og med blot 11,5% alkohol også dejligt let. Du kan til samme pris også få hvid sauvignon, som burde ligne colombard'en. Men den mangler lidt, synes jeg.  

Gotas del Mar, Galicia, frit valg... kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 21. april 

hvid albariño, hvid godello, rosé Benavente 

Den pudsige blå flaske er bedst -det er hvid på albariño druen -indtagende aroma og god friskhed, pænt lang smag. Den grønne flaske er en blødere godello, også nydelig duft, men ikke samme friskhed Endelig en klar flaske med en rosé uden de store dikkedarer. 

      Alle vine er fra det våde, kølige Galicien i Spaniens øverste venstre hjørne lidet kendte. Vi er ved målet for Camino'en -kirken med Sct Jacobs rester. 

      Vinene var i 90erne ikke værd at lede efter -næsten tynde med bidende syre eller for meget sødme! Så kom Murrieta med en tør, spændstig smuk ren hvid albariño, og siden er rigtig mange fulgt efter. Et smukt, bakket område krydset af rigtig mange floder, hvor den rigelige regn fra himlen kan samle sig. Og med Santiago de Compostela som den store (pilgrims) turistmagnet. 

      I dag domineres markedet af giganten Pagos del Rey (Bilka/Føtex), men Hammeken er bedre, selvom de ikke ejer vinmarker og henter vin på flaske og  forsyner den med navnet Gotas del Mar. Vinen er korrekt, men bestemt ikke i top.

Clos de los Siete, by Michel Rolland... 99,-

2017 Argentina, Bedste VIN + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 21. april
15. årgang af vinen af dette malbec-blend fra den legendariske vinmager Michel Rolland. Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. 
      Michel Rolland er født i Pomerol. Men familiens Bon Pasteur Pomerol overskygges 
helt af de vine, han har været med til at lave for andre -sammen med hustruen Dany har han rådgivet vingårde i 13 lande. Alene i Bordeaux får 100 vingårde, med Ausone i spidsen, råd fra hans kontor! Han er officielt gået på pension, men kan næppe holde fingrene fra vinen.  
      "De 7's clos" var et samarbejde mellem ægteparret Rolland og 6 andre slotsejere fra Bordeaux, bl.a. ejerne af Léoville-Poyferré og Clos 'Église i Pomerol. 800 hektar i 1100 meters højde med udsigt til evig sne. De lavede hver sin vin -og så lavede Michel den overskydende vin.
       Men i dag går en stor del af høsten til Siete -og det gør han godt med modne druer, lavt udbytte og malolaktisk gæring i små egefade. 2017 gav 790.000 flasker og er blend af 52 % Malbec + 33% andre Bordeaux-druer, suppleret med 15% syrah.
2017 har fået 92p/Decanter, 91p/Spectator, 90p/Parker og 95 af gavmilde Suckling + 5* i Ekstrabladet med ordene: "
Masser af sorte bær i næsen. Pæn koncentration og forholdsvis kølig i stilen med blommer, mørke krydderier, rødt kød og vanilje i smagen. Flot struktur og krydret afslutning. Meget international i udtrykket."

 Mas Neuf Rosé "Sage & Sauvage"... kr/fl v 6: 66,50

øko, Pays d'Oc. 6 fl. 399, ***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 21. april. 
"Sage" betyder klog på fransk og salvie på engelsk -og vinen har en "sauvage" karakter, som gør den egnet til krydrede retter! Ej smagt, men kan se, at SmagpåVin gav 5* til 2018 med ordene: "Aroma af røde bær, melon og en smule floralt. Frisk og let frugtig i smagen – igen de røde bær, melon, men også med citron og en smule ananas. Tør med fin frisk syre og en dejlig, ren og behagelig". 
      Mas Neuf er en vingård ejet af Jeanjean, som ligger i Costières de Nîmes på bakke over Camargue'n, men vinen sælges kun som landvin, måske pga de "fremmede" druer, der bruges: sorte druer som grenache + carignan og hvide druer som colombard og muscat, som er presset sammen. 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl299, Chile, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 21. april 

Frit valg: Rød Carmenère-cabernet sauvignon, Syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling. 

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som ikke betyder andet end det huset lægger i det. Ikke alder, da vinene er fra 2019/20.  Økologiske druer -det er seriøst, det her -Emiliana har 1200 hektar vin! 
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og en vis lagring i eg inden tapning, som sker uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 100-200.000 flasker af hver type! 

Lidt spansk og Rhone til grill'en

Condado de Oriza, Ribera del Duero... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89bedste KØB + ***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 21. april

Denne vin (set i 2018) har også en flot frugt og rund kraftEn god vin med rund fylde og bærfrugt, ingen eg, men frugten bærer vinen fint hjem. Ribera del Duero er en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i basiskvalitet er sjældent. 
     Vinen får middelgode noter og 87-88p/100 af spanske Guía Peñin -og det er omtrent det samme som Condado de Oriza Reserva. Men den koster det dobbelte og er velsmagende, men slet ikke merprisen værd (89, 3*). Chablis "Jean Desvignes" til samme pris vil jeg ikke spilde penge på (89, 3*). 

Campanas, Navarra "Seleccion Especial"... kr/fl v 2; 44,50

2 fl: 89Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 21. april
Jeg har ikke smagt denne vin, som er en udsøgt udgave af den almindelige -ganske gode-  Campanas, et gammelt mærke, som i dag ejes af familien Manzanos, der på få år er blevet et af de store huse i Rioja såvel som hjemegnen Navarra. Men flere har rost vinen (i 2014, Irmas årgang kendes ikke). En meget kraftig vin med fast stil og intens duft plus en middellang afrundet eftersmag med lidt alder.

Glorioso "Selección Especial", Rioja, kr/fl v 2: 74,50 


2 fl: 149, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 21. april, norm/fl: 119,95
En frugtig, fyldig Rioja i en kølig, frisk stil med god længde. Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

      Til samme pris også Sassarello, Toscana 2014 (2 fl. 149, 4*). En slags supertoscaner altid i ældre årgange. Indtil sidste år var det 2012, nu er vi nået til 2014. Ikke helt tryg ved den, desværre.  

Guigal, Cotes du Rhone... kr/fl v. 6:... 66,50

6 fl. 399, 2017, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 21. april

En flot, typisk Rhône med intens frugt (brombær, krydderi), middel til stor fylde og silkebløde tanniner -faktisk tæt på perfekt julevin. Lige dele syrah og grenache/mourvedre med lidt tid i egefade. Perfekt nu, men i topår som 2017 formentlig bedre om 1-3 år. Godt 90p af kritikerne. Jeg er ingen stor fan af vinen, som laves i millioner af flasker årligt. Men godt smager den! 

Morel, Chateauneuf du Pape.... 179.-

Bedste VIN + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 21. april. Guigal bruger samme navn i det nordlige som i det sydlige Rhone, og det gjorde Chapoutier også. Men i dag har huset egen kælder i Tricastin og sælger langt det meste som Pierre Henri Morel efter en tidligere ansat. Årgang nævnes ikke, men det kunne være 2017, der fik 92p/Spectator. En vin med mere styrke end finesse, men meget vellavet. Ikke eget domæne, men indkøbt vin og druer. 

Crozes-Hermitage "Coeur Clairmont"... 99,- 

2017 Rhône, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 21. april 

Ren syrah fra det nordlige Rhône. Vi er ikke i Rôtie eller Hermitage klassen, men prisen er lavere. Crozes domineres af to kooperativer, hvor Cave de Tain leverer til Bilka og Winefamly, mens det mindre (og måske lidt bedre?) Clairmont leverer til Irma. En god vin i en middelfyldig, frugtig stil, som er så velgørende anderledes end de tunge udgave fra varmere lande som Australien og Sydafrika. 2017 ikke smagt, men den fik 17p/20 af kompetente Henrik Oldenburg. 


Brunello 2015, Cantina Montalcino... 179,-

*** (3/5), Irmagælder indtil onsdag den 21. april. Vinen kommer fra det lille kooperativ i Montalcino, som i dag er del af kooperativet i Vinci. Vinen har fået 94p af én guide (som ses på etiket), men 88p i den mere kendte WineEnthusiast. Ikke imponerende til denne pris!