Søg i 1200 opslag:

25/04/2021

Rhone triumferer igen!

Jeg er ved at blive træt af uge efter uge at kåre en Rhône-type som ugens vin, men der er (heller) ingen vej uden om i dag.  Den økologiske Vacqueyras er i top, og Torres' "Tyreblod" er svær at overgå til 50 kr. 

Basis i Rhone-typer er druerne grenache og syrah ofte toppet op med andre druer efter eget valg, måske tempranillo, som også ses i Torres' Celeste. Men Coop har dog andre lækre vine, bl.a. (endnu) et topkøb i Bordeaux og en flot vin fra Argentina.  

Bedste KØB: Ségur Haut-Médoc, Gran Sangre de Toro, Celeste Ribera del Duero, Canaja "Gold" VeronaRiesling Altenberg Alsace

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

2018 økologiskBedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 29. april

Fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og god styrke og fedme. Har ikke smagt 2018, men den er nu meget lig de flotte 2016 og 17, god til anden og stegen nu, ellers gem et par år. 
     Vacqueyras ligger ved siden af Gigondas i den sydlige Rhône-dal, og begge har fået egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! 

Torres Gran Sangre deToro, reserva... 50,-

2017, bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly og Superbrugsen, normalt 93,50, indtil 29. april

"Tyreblod" er et rigtigt godt tilbud -den koster 65 kr i grænsebutikkerne og godt 90 kr i Spanien, så vinen er ugens bedste køb til en flad 50er! . 

     "Sangre de Toro" var den første vin, Torres solgte på flaske. En behagelig dagligvin, men "Gran" er markant bedre, selvom druerne ikke længere er ren Penedès, men fra det meget større Catalunya. Typisk Rhône-blend på garnacha og syrah + cariñena med lagring i egefade. Nærmest som en kommerciel drøm om Chateauneuf! Fyldig, afrundet, pænt lang, fint krydret duft -nydes let afkølet.

      Kan også anbefale Louis Reynaud pinot noir (50, 5*), som ikke kan matche god Bourgogne (eller Føtex' 2018 Edna Valley pinot (som nu er steget til 159). Ganske god, frugtig og ren, middel fylde -og så er prisen lav!  Men foretrækker Sangre de Toro! 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 29. april

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, så det er også andet end Coronas og andre katalonske vine -her Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 

Canaja "Gold", Verona, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 2013, Bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly og Superbrugsen,, indtil torsdag 29. april

Denne type vine er ikke min kop the, men vinen er en af de bedste i amarone-kopier, som Thomas Rydberg gav 5* + bedste køb i Ekstrabladet (til samme pris): "Moden, lys med svampede noter i duften. Medium koncentration, pæn struktur og masser af krydrede noter, syltede kirsebær og vanilje. Spændende og ganske flot til prisen (299 for 6)."
      Vinen kommer fra Villa Annaberta, som også leverer god Amarone
Etiketten siger Verona-området, men smagen er mere i stil med en primitivo o.l. 

Ségur, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. april 

En flot klassisk Médoc, du stadig kan finde i topåret 2016 (gammel etiket som herover), selvom den ofte ses i 2017 (ny, moderne etiket). 
      Flot nu, men jeg vil stadig gemme 2016 (90p i WineFront) 3-4 år endnu. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 2017 er ikke smagt, men den er nok mere drikbar lige nu. 
     Familien Ségur var i 1700-tallets guldalder måske Bordeaux' mest berømte vindynasti. Markis Alexandre de Ségur: "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, de andre er 1. Crus). Om han sagde de ord, vides ikke, men etiketten på Calon bærer stadig et hjerte! Ségur tættere på byen Bordeaux ejede familien fra ca. 1600 og indtil den franske revolution.    
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ledes af familien Grazioli. Jeg finder den gamle etiket ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!

      Til samme pris Why Not? fra Puglia (2 fl. 129, 3-4*), som du kunne købe til 50 for et par måneder siden. 

Carmel   de Haux, Bordeaux...  45,-

2017, ***** (5/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 29. april

Til 46 kr flasken et godt køb, hvis du kan lide klassisk Bordeaux, dvs. vin med lidt bid (selvom det ikke er overdrevet). Carmel de Mingot er del af Haux, men oprindelig i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux. 
Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog ganske udmærket. 
      Haux blev købt i 1985 -35 år siden- af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. Slottet ejes af 3200 danskere.
     Samme kæder tilbyder også Verso (45, 4*), som vist nok IKKE er opkaldt efter dansk TV-serie, men en rund, kraftig vin fra Puglia. Desuden Gran Passione, som jeg ikke føler passion for. 

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

2018, Bedste KØB ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. april 

Vinene fra Arthur Metz (og andre mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF)) har aldrig tiltalt mig. Men denne er slet ikke værst, som bevidnet med 5* af gode kompetente Thomas Rydberg i Ekstrabladet med ordene: 

"Pærer i duften. Pæn intensitet og koncentration i denne Alsace vin. Modne æbler, citrus og krydderier i smagen. Flot syre og dybde." Der er 3 skråninger (mindst!), som kalder sig "Det gamle Bjerg", dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus.

Faustino I Rioja Gran Reserva... 109,-

2009, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. april. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, men stadig ungdommelig, da en del af de 12 år er tilbragt på en tank.

      Personligt finder jeg den kunstigt støvede flaske gyselig og den Velazquez'agtige mand på etiketten skræmmende, men -ok- vinene er lette at genkende, og der er kvalitet for alle pengene. Den aktuelle 2009 har fået 93p/Guía Peñin og 93p/WineEnthusiast, flot for vin under 100. Men ikke bedste køb, du for et par måneder siden kunne få 4+2 kasse til 299 (med 2 Faustino I og 4 Faustino V reserva). 
      Til samme pris Amarone "Terre di Verona" (109, 4*), nydelig og pæn. 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. april. En mørk, fedladen vin fra Alicantes omegn, som laves af danske Hammeken i kælder i Yecla (Castaño). Vinen er en slags "Appassimento" fra Spanien, hvor druer på den fine monastréll høstes sent. EN mørk, stærk vin med en masse duft af søde bær, fedme og pænt lang smag med lidt sødme (10,2 g/l i 2018). Ikke min smag, men kan se, at den har fået pæne noter af flere kritikere. 

      Storebror Gran Pasas med 6 måneder i eg er også på tilbud, kr/fl v 6: 44,83, 6 fl. 269, 4*). Den har lidt mere af det hele -og 12,1 g/l restsødme.  

Trivento "Golden Reserve", cabernet eller malbec... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. april, normalt 199.  To topvine fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Valle del Uco og lavet i Bordeaux'agtig stil, dvs. fast snarere end generøs, af og til med lidt grønt. Cabernet set i 2016, malbec i 2019. 2017 malbec fik 91p/Parker, '16 cabernet 90p. Pænt til 100 kr! 

HandCraft, California, rød/hvid/rosé... 59,- 

***** (5/5, rosé 2-3*), Superbrugsen, Kvickly og Coop.dk, indtil torsdag 29. april
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, normalt 124,60

Californisk vin eer ofte for dyre i forhold til kvaliteten. De bedste er fremragende -og alt for dyre- de billige er i reglen temmelig kedelige. 
      Barefoot er fra giganten Gallo er ok til 50 og er ok (undtagen rosé).
      Men den barfodede er dog støvletramp i forhold til HandCraften serie vine fra det store familiefirma Delicato. På etiketten står der "Artisan Collection", men du skal nok ikke forvente "håndlavet" vin. 
      Delicato er grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, Delicato. Sorry: Indelicato hed han, og familien ejer stadig huset. De "håndlavede" vine er designet af Alicia Alyis (foto), som i dag husets øverste vinmager. Kun et par af vinene er smagt, men de kommer fra relativt kølige områder som Monterey og får pæn ros i guiderne. 
      Så forvent en ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cab. Jeg ville nok ikke købe pinot'en, selvom den faktisk får pæne noter. Rosé har lidt sødme og er ikke min smag.

Hardy VSOP Cognac Fine Champagne... 179,95

**** (4/5),  Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 29. april
Cognac fine Champagne dvs blend af petite og grande Champagne, de to bedste områder i Cognac, mere frugt end alder, men afrundet, middelfyldig og ren i eftersmagen uden for meget sødme. Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var længe et af de gode, mindre huse i Cognac. Under en krise gik det fallit og er som Polignac i dag ejet af et kooperativ. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og de laver stadig god Cognac. Familien er så vidt vides ikke i familie med et giganthus i Australien, som Coop har nære forbindelser med! 
      Til samme pris også: 
Chivas Regal 12 år Whiskey (179,95, 4*), foretrækker JW Black Label, som for mig er mere whisky'et, og Havana Club 7 år Cuba Rum (179,95, 4*), vellavet, rig bouquet, tør midte, blødhed. God rom. 
Desuden Skagerrak Gin "Nordic" (179,95, 4*), dyr gin, men med 44,9% også en drik, der gør en Dry Martini eller G&T mere ære end de sædvanlige tynde 37% gins.