Søg i 1200 opslag:

11/04/2021

Hvid Bourgogne, du har råd til...

De hvide asparges dukker op nu, og så skal du finde den hvide Bourgogne frem... De første asparges købte vi for 1-2 uger siden, så vi har haft god lejlighed til at prøve os frem. 


Druen chardonnay har en diskret, men distinkt aroma og fine syrer, der gør sig godt til asparges med eller smørsauce og citron, rejer, lagret serrano skinke osv... 

Rema1000 har en god Signé Bourgogne, men mindst lige så god er Macon Azé fra Bilka. En chardonnay fra New Zealand er heller ikke værst, men glem alt om de smørfede chard'er fra Californien!  Men ellers en lidt sløj uge, mens vi venter på foråret... 

Bedste KØB: Bourgogne "Côte Chalonnaise" rød/hvid, Macon Azé "Burgondie"Ripasso Silvano PiacentiniBanrock Station Reserve rød/hvid
Bedste VIN: -

Bourgogne "Signé" Côte Chalonnaise... 79,-

2019 rød eller hvidBedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, (spotvare) 
De mest berømte vine fra Bourgogne er så ekstremt kostbare, at du nærmest skal sælge hus, villa og vovse for at få penge til en flaske -vine som Chambertin, Montrachet osv. Druerne til vinen gror alle på østsiden af en 50 km lang højderyg -Côte d'Or- hvor markerne ligger som et smalt bælte. 
      Højderyggen fortsætter mod syd til Chalonnaise, hvor disse vine gror. Her ligger Montagny, hvor det lokale kooperativ i Buxy leverer disse to vine. 2019 er superb, og den hvide er lækker, rig og indbydende, den røde har god frugt, men er ikke helt i top. Stadig typisk pinot med sin aroma af hindbær. 
      Samme højderyg fortsætter videre mod syd til Mâcon, hvor de hvide også dominerer f.eks. 

Macon Azé "la Burgondie"... 59,-

2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 15. april. Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 
      Samme "Burgondie" leverer også Montagny, som kommer fra samme kælder som "Chalonnaisen" herover. Den kan ofte fås til 70-80 kr (Føtex eller Bilka, 5* til 70-80). 

Beringer "Founder's Estate", rød eller hvid... 75,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 15. april. Rigtig mange vil elske den  røde zinfandel, en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +" som den røde cabernet, en pleaser uden store dikkedarer. Begge er for mig dog bedre end de hvide sauvignon og chardonnnay -vine du drikker uden at tænke over det! 
      Beringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -det overlevede Forbudstiden 1919-34 ved at lave altervin! Foto viser Beringers historiske Rhine house 
      Beringer vinene er alle fra Californien. Men druerne til de gode kommer fra enten Napa eller Knight's Valley, og de koster væsentlig mereMen jeg elsker vingården, som er et besøg værd, hvis det en dag igen bliver muligt at rejse Over There
      Ugens vine fra Føtex er uden større interesse. Men måske kan jeg overtales til en Silvano Piacentini, Valpolicella eller Soave Classico (49, 3-4*). Nydelige vine med pæn frugt. Elleer måske snarere: 

Ripasso, selection Silvano Piacentini..... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15. april. Normalt lidt dyrere end den normale Valpolicella fra denne 82-årige herre.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige vin end de svulmende Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en frikassé -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (se herunder) i spidsen. 

Le Arche, Bardolino eller garganega-pinot grigio, kr/fl v 2: 39,50

2 fl. 79, Hvid eller rød**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15. april, normalt 59. 
Der er langt mellem lette vine i danske supermarkeder. Måske derfor roser jeg Bardolino, når den dukker op -denne har ikke frugt som de bedste, men er behagelig og godt køb. Den hvide er også på den diskrete side, men ren og ganske ok. Begge er gode til glas i utide. Vinene er italiensk for begyndere, som ikke gør fortræd. 

Banrock Station Reserve rød/hvid,... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15. april
Vinene smager godt, men jeg bliver ikke vild med dem! Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Den hvide er lidt sjovere -på druen chardonnay (kedelig) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som med lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen) penge til økologiske projekter i mange lande. Begge vine er tappet i England.