Søg i 1200 opslag:

22/04/2021

Flot Bordeaux, Barolo og superb Rioja

Bordeaux er på vej tilbage, takket være lave priser efter et års Corona-krise + ekstra told i USA. Føtex har Cambon la Pelouse, og nu har storebror Bilka fået Panigon, en rigtig god rødvin. 
Mange vil måske foretrække Gemma's Barolo eller måske Monasterio Rioja, som hverken er i tilbudsavis eller på webben, men ses i hypermarkederne. Men den er værd at lede efter! 

Men ellers er Bilka's tilbud noget magre, som det ses herunder: 

Bedste KØB: Panigon Médoc, Gemma BaroloDr. Pauly Riesling +pinot noir
Bedste VIN: Finca Monasterio 2017 Rioja

Panigon, Médoc, kr/fl v 6: 74,83

6 fl. i orig. trækasse: 449, bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29. april

Et af de forhåbentlig mange tilbud, som Bordeaux kommer med efter en hård Corona-krisen og ekstra told i USA. Jeg har ikke set flasken endnu, men vil tro, at årgangen er 2017, som er rigtig god her. Måske er 2016 lidt bedre (og den fås til 77,60 hos Supervin + fragt, men dog uden den flotte trækasse). Begge år viser en rigtig god Bourgeois med afrundet fylde og god duft, pæn længde og med potentiale til 5-10 år -som ventet af slot, som rådgives af den ansete vinmager Eric Boissenot, som giver råd til stort set alle topslotte inkl. 3 af 4 1.Crus. 

Foto: Panigon ligger på fint grus i det nordlige Médoc og ejes af . Slottet nævnes første gang i den meget tørstige Rabelais fortælling, "Gargantua et Pantagruel" og var allerede i 1800-tallet en anerkendt vin. Ejendommen dækker 90 hektar, godt 50 hektar med vin. I haven bag det nydelige slot står nogle 200-årige platan træer. Slottet har siden 2006 været ejet af Corinne Leveilley-Dadda, som leder det sammen med ægtefællen Georges. Vinen lagres knap 2 år før tapning på slottet, delvis i egefade, delvis på tank. Jeg har smagt vinen med mellemrum i mange år og altid fundet den god. 

Gemma Barolo ... 99,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 29. april
Jeg er ingen Barolo tifosi, men fandt både 2015 og 16 flotte.2016 fik 5* af både JP og Rydberg i Ekstrabladet. Men i dag er det mest 2017, som er blødere og lidt lettere end '16, men til gengæld ikke kræver 10-20 år. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. Ej smagt endnu. Men eer der 2016 på hylden, så køb den! 

       Gemma har ikke en favorit for Barolo tifosis, så det er godt jeg ikke er tifosi! Jeg foretrækker egentlig Gemma's kommercielle stil for mange andre, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! Firmaet ejes af Silvano Piacentini, som har tjent formue på kedsommelige Amarone look-alikes (bl.a. le Arche længere nede). Gemma ejer 25 hektar i Barolo, heraf 16 til Barolo (andre til barbera, arneis mv). Desuden købes vin og druer fra andre. 

Finca Monasterio 2017, Rioja, kr/fl v 2: 134,50

2 fl. 269, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka (spotvare).  Selvom Bilka's tilbud ikke er spændende, har hypermarkedet rigtig mange gode vine -som de deler med Føtex. Jeg holder meget af Rioja-vinene fra Baron de Ley, og de har nu fået et parti af topvinen, Finca Monasterio. 
      Jeg har før rost reserva og især den rene Maturana, som desværre ikke er let at finde. Monasterio er dyrere, men faktisk stadig et excellent køb (lidt billigere end i Spanien!). Den har altid fået fine ratings, selvom jeg som ægte vinsnob ikke købte den, da den havde en metaletiket. 2017 har fået en mere normal etiket, så nu er den ok (og har fået 93p/Tim Atkin). 
      Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Den er ikke så godt et køb, men en stor vin, men egentlig nok er bedre om 3-4 år. 
      Monasterio er i princippet fra marken omkring det gamle kloster, som er hovedsæde for Baron de Ley. Bygningerne stammer tilbage til 1500-tallet, hvor en gammel borg nær Ebro floden blev overtaget af benediktiner ordenen. De ejede den til 1836, hvor alle kirkens ejendomme blev konfiskeret. Mange ejere  fulgte de næste 150 år, men gradvis gik ejendommen i forfald, indtil den blev overtaget af Ley. De har siden omdannet det hele til en mønsterejendom, som nok er meget stor, men leverer rigtig god vin, takket være vinmager Gonzalo Rodriguez. Plus en masse penge, se her fadkælderen med plads til 30.000 små egefade, indviet i 2018! Her er bl.a. system, som kan omhælde 60 fade på bare én time!  

Amarone "le Arche", Valpolicella... 99,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29. april. Jeg kan ikke blive begejstret for sådan en amarone, men Arche er ikke ringe med en vis vinøsitet og frugtkrydderi uden at blive vammel. Lidt chokolade og peber. Men højest én gang årligt, så den kan godt bruges til en peberbøf. 
      Bilka tilbyder til samme pris også 1924 Bourbon Barrel cabernet-sauvignon (99, 3*) fra varme Lodi, California. Kun smagt én gang -for mig et klodset forsøg på at skabe en sødlig amarone. Til samme pris også Scotch Barrel chardonnay samt en Sancerre og Pouilly-Fumé (ej set i Bilka endnu). 

Wolf Blass "Red Label" Premium Sparkling, kr/fl v 6: 36,50

Kræver Bilka+ app, 6 fl. 219, ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 29. april, normalt 79
Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien. 
5* pga. prisen! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), men i vore inflationstider betyder det mærkbar sødme -18-20 g/liter. Smagt 2 gange, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. Men ganske ok til velkomst. 

Wolf Blass Red Label, rød eller hvid, kr/fl v 6: 36,50

Kræver Bilka+ app, 6 fl. 219, rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, ***** (5/5)Føtex, indtil  torsdag 29. april 
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til de fromme MeToo-ukorrekte ord. Vinene er uskadelige, men den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Dr. Pauly Riesling eller pinot noir, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, 2019 TysklandBedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 29. april 
Jeg bliver nødt til at gensmage disse vine! Riesling eller pinot fra køligt klima er normalt en halvdyr affære, og 60-70 kr er ofte en god pris. Siden har den i lange perioder været faldbudt til 39 i Bilka, Føtex eller Netto, og vinene var formidable til prisen. Men til 33! 
Jeg husker en tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let  med nydelig eftersmag -holder kvaliteten, er prisen latterlig. Den let sødlige Noble House er nok samme vin, også herlig aroma og sprød frisk syre, men med 30+ g/l restsødme lidt vel sød
      Den røde pinot noir fra Rheinhessen er ikke det store sus -men til 33 nærmest en foræring -nydelig farve, pæn duft med let Bourgogne-præg, ret blød, lidt fersk i smagen., men nogenlunde tør . Men for mig bedre end lavpris-pinot'er fra f.eks. Argentina og Australien.