Søg i 1200 opslag:

12/04/2021

Chateauneuf er næppe bedre end Lirac

Et smukt navn betyder rigtig meget! Derfor skal Chateauneuf nævnes, selvom jeg  sjældent anbefaler "Pavevinen"! Formentlig er Lirac til 50 kr lige så god som en Chateauneuf til 150 kr. Faktisk kan Lirac være endog bedre! 

Lirac er det næstældste Cru for rød i det sydlige Rhone. Blot 10 år efter Chateauneuf -1947- men 30 år før Gigondas, 40 år før Vacqueyras osv. Tilmed er Lirac i dag rigtig god, så vinen herunder til 50 svær at overgå...   Men navnet er ikke så flot som Chateauneuf... 

Superbrugsen og Kvickly har som altid en flot buket vine -som krydres med en rigtig god pris på en 12-årig whiskyklassiker! 

Lirac "les Grands Cyprès"...  50,-

2019, Bedste KØB + ***** (5/5) , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.april
Lirac var nr to "Cru" for rød i det sydlige Rhone lige efter  Châteauneuf. Jorden er delvis samme rullesten, og druerne er de samme grenache og syrah. Årgang 2019 er meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke (15%), men fint holdt i skak af mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 

      FotoLirac er nabo til Tavel og fik Cru-status samtidig (1947). Oprindelig nok mest kendt for pink (og populær, når Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby.  

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé... 40,-  

med Coop-app, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15. april, norm: 64,95
Alle er gode til prisen! Den røde er langt fra Tavel, solid, men ikke mindeværdig Rhone, rund og blid. Pink og hvid er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med nydelig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog! 

      Superbrugsen tilbyder også Änglemark øko rød eller hvid (50, 4*) fra Chile, en spinkel pinot og en hvid chardonnay, som ikke gør fortræd. Dansk-tappet, så der mangler nogle sarte aromaer. Så hellere mælk fra Änglemark.

Ch. des Coccinelles, Rhône, øko...69,-
 **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15. april
En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig. Smagt i '17-18 (men ikke 2019) og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men med mindre kød på skelettet. Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. 
      Til samme pris Villa Annaberta Ripasso Valpolicella (69, 4*) -mindre sjovt end Irmas Palazzo Maffei Ripasso (til 59 p.t., formentlig samme vin). 

Black Blaze "G.S.M.", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 1 fl: 99, 2019, ***** (5/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 15.1. Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, der ikke koster meget at lave, men som smager godt -og kan sælges for rigelig avance og give tilfredse kunder! 
      Men køb 6 og få den til den rigtige pris. Slet ikke ulig Rhone-vinene her over -men næppe i klasse med Lirac. 


Gran Baron, cava, flere typer ... 40,-

med Coop-app, brut ***** (5/5), Semi-Seco og %-free ***Superbrugsen, Kvickly indtil torsdag 15. april
Brut er absolut drikkelig, enkel, lidt æble i næsen, ok friskhed. Får 5* pga den lave pris! Bruset er skabt ved 2.gæring i Barcelona, men vinen eller druerne er (ganske legalt) nok hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! En typisk cava (ok, men trættende i længden). Undgå den søde semi-seco, og fortæl mig, hvordan 0%'eren smager (for jeg vil ikke selv bruge penge på den). 

Marea "Leyda", syrah eller chardonnay ... 89,-

økologisk, 2018/19, Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 15.4.
Især Syrah har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det er ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! 
    Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde."
    Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer i små egefade. Den vil imponere mange. Selv jeg, der er chardonnay-allergiker giver den pæne ord! 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

rød Bordeaux-blend, hvid sauvignon-blend, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. april, normalt 159,95
Jeg har altid elsket den stilige Spier etiket, men sjældent været vild med vinene. Men de 2 "Creative Block" vine har mere personlighed. Druerne er "Coastal" -bedre end Western Cape, mest hentet i Darling og Stellenbosch, hvor vingården ligger. Vinene har fået 91-92p af Tim Atkin. 
      Den røde er et typisk cabernet/merlot blend med lidt petit-verdot og lidt eg.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet, men med en rank personlighed, der antyder, at den bliver bedre om et år eller to, selvom den er mere end god til mad nu.
       Den hvide er 90% sauvignon + lidt semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -det giver en meget aromatisk vin med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca), middel fylde, pænt lang. 

Los Intocables, Black malbec eller cabernet... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.4
Vinene er "best buy", men lidt trættende i længden -jeg vil hellere drikke Lirac
      Argentina for fuld black Angus udblæsning! Den hedder black og har sort etiket, fordi vinen er lagret på Bourbon egefade, men vinene smager ikke af whisky. Men fadet sætter et krydret, næsten sødt præg på de ellers tørre vine. Flot og stor. Malbec er måske marginalt bedre end cabernet. 
      Vinen kommer fra Finca las Moras, som er fast leverandør til Coop. Firmaet ejes af Trapiche (storleverandør til Salling's Føtex). 

Rudolf Müller, rød, hvid, rosé..  35,-

2019 Tyskland, Mosel Rieslingbedste KØB + **** (4/5), Dornfelder rosé, halvsød, 3*, rød Pinot noir halvtør 3-4*, Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.4. 
Jeg ville gerne være mere positiv over for de 3 vine -ikke mindst rød- men tvivler, formentlig fordi prisen er så lav. Ej smagt, desværre. Den hvide er formentlig tæt på Lidl Riesling og Meny's Peter & Peter (der kommer fra samme hus). Men Müllers vin er lidt sødere, om end en god syre nok gør vinen drikbar også for mig (hvis jeg ville ofre pengene). Men fortæl mig, hvis du har smagt vinene! 
      Rudolf Müller er et af de historiske huse ved Mosel, og familien Müller er en af de 2 ejere af Dr Thanisch, som i fællesskab ejer det legendariske Doctor bjerg. I dag er Müller fusioneret til giganten Zimmermann-Graeff-Müller. Vinene er meget konsum, men med lyspunkter som den lidt dyrere Donatushof med fin Riesling fra Saar. Bare Coop havde købt den! 

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 69,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling tappet på vingården. Ren aroma, let sødme, men sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. 



Econic zinfandel eller chardonnay, øko ... 89,- 

*** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 7.1. Måske er min dom lidt for hård, men det er flere år siden, jeg har smagt denne røde og hvide, som laves af chilenske Concha & Toro's afdeling i Californien. Jeg husker vinene som ægte middelvine med styrke snarere end frugt. Men for fans af  amarone vil den magtfulde zinfandel ikke være nogen dårlig vin. Personligt vil jeg meget hellere drikke Oberon fra Rhone!

Ch. Marcadis 2018, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.4.
2016 var flot, med god fylde og pæn længde. 2018 er en bedre årgang, og vinen har mere frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Gem 3-5 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol. 4* af Ekstrabladet og 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin. 

Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2018***** (5/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 15.4. Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3. år Ikke helt klasse som Marcadis, men stadig flot og så er den blødere i stil. 


Johnie Walker Black Label "12 år"... 149,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly, Superbrugsen, indtil torsdag 15.4.

Johny Fodslaw (som han hed for 50 år siden) er "still going strong"  efter 200 år i 2020Mærket var så stort for 50 år siden, at mange rynkede på næsen ad den -til fordel for Chivas Regal! Ikke mig, for den sorte Johnie var dengang som nu en bedre whisky -og et fund til 150. 

     Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. Og personligt elsker jeg, at den er favorit for den hårdtslående kvindelige Chicago-detektiv V.I. Warshawski, kreeret af Sara Paretski! 

      John Walker kom fra en fattig familie af bønder, som begyndte at sælge whisky. Single malt, som ikke alle var lige gode. Derfor begyndte han at blande "vatted malts", og det kunne kunderne lide. Hans whisky begyndte også at blive solgt uden for Skotland. 

Sønnen Alexander opfandt den elegante 4-kantede flaske med etiketten på sned i præcis 20 grader. Med sønnesønnen kom der i 1909 farver på etiketten, og hermed var Red Label og den ikoniske Black Label 12 år født. I løbet af de senere år er der også kommet en Blue og White Label til. 
      De er også gode, men ikke gode køb! Det er Black Label til gengæld, når prisen er så lav! Tænk på, at der er folk, der betaler over 200 kr for en gin (som er næsten gratis at lave), når denne lagret 12 år fås for 139! Og for en skotte må det være frygteligt at tænke på, at den koster £30 på destilleriet! 

P.S: Samme kæder tilbyder også den gode Famous Grouse Blended Scotch Whisky (99,95, 5*). Den er ikke 12 år, men heller ikke ringe.