Søg i 1200 opslag:

17/04/2021

Hvid Bourgogne vinder i Føtex

Jeg har været til mange middage, hvor der er blevet serveret Bourgogne. Ofte desværre velkendte vine som Chablis og Pouilly-Fuissé, som har skuffet fælt, ofte  en Pommard, som jeg virkelig ikke kunne finde noget pænt at sige om. Sådan er det -ofte- med Bourgogne. 
Bourgogne er et lille område, som alle kender. Så de kan let sælge al deres vin (af og til flere gange, så man kan tro, man er i Italien!), så den dårlige vin er også let at sælge. Så derfor er det bedste bud at gå med vine, som er mindre kendte. Og gerne tappet på vingården. Som ugens vinder, Montagny til en latterlig lav pris... Som helhed er Føtex og Bilka dog skuffende. 

Bedste KØBMontagny "la Burgondie", Vanitá rød nero d'avola/hvid pecorinoBarbera d'Asti "Sorí dei Mori", Aliwen reserva rød/hvid Chile
Bedste VINMontagny "la Burgondie"

Montagny "la Burgondie"... 69,-

Bedste køb/bedste vin. 2018, ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 22. april, norm: 149  
Klassisk chardonnay fra Bourgogne til en særdeles rimelig pris. Lys, ren aroma, ganske fyldig, frisk syre, god stil og længde -jeg vil foretrækker den for Rodet's Bourgogne, som tilmed koster 79. 
      Vinen er tappet på ejendommen, og derfor anbefaler jeg den frem for billig Chablis eller Meursault
      Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon, hvor det kun er hvidvin, der må bære byens navn. "Burgundie" er et salgsmærke. N.B: Vinen er -trods flasken herover- IKKE 1.Cru

Bourgogne "Antonin Rodet", hvid/rød... 79,-

Chardonnay eller pinot noir**** (4/5)Føtex, indtil torsdag 22. april
Slet ikke så interessant som vinen herover, men bestemt ikke ringe. Bourgogne skuffer så ofte, at mange går i en bue uden om dette vidunderlige område. Men mange glemmer, at det ofte er de dyre vine, der skuffer, sjældent vine som denne! Årsagen er banal -af de berømte vine som Pommard og Volnay laves så lidt, at alt kan sælges -også de dårlige vine. 
      Antonin Rodet ligger i Mercurey i det sydlige Bourgogne, hvor de forpagter eller ejer 80 hektar vin. Jeg holder meget af deres Mercey, men vinen med deres navn er slet ikke ringe. Vinmager Anne-Laure Hernette er begavet og dygtig og leverer kommercielle vine med kvalitet. Rød med hindbær og rund frugt, hvid med ren aroma, let og frisk. Nydelig. 

Vanitá, rød nero d'avola eller hvid pecorino ... 49,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 22 april

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Barbera d'Asti "Sorí dei Mori".... kr/fl v 3: 33,33 

3 fl. 100, bedste KØB + ***** (5/5), 2015, aft. på vingård, Føtex, indtil torsdag 22. april 

En udmærket barbera, god positiv frugt, middel fylde, ret stærk (13,5%) med fine syrer og friskhed. Herlig vintervin. Nydes kælderkold.
Kommer fra et kooperativ i bjergene i Nizza Monferrato området (se foto herover)  ca. 30 km nordøst for Barolo. Prisen er MEGET lav, så selvom Bilka nok ikke tjener meget på den, så har de nok skruet bissen på over for leverandøren også! Men værd at købe.

Trapiche, Argentina, rød/hvid, kr/fl v 3: 33,33 

3 fl. 100, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 22. april, normalt 69

Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Dette er basisvinen, som også er god, især til prisen. Jeg elsker druen viognier, men denne smager, som mange med højt udbytte ofte gør, dvs. af ingenting! Men både syrah og malbec er uovertrufne til 33. 

MontGras, Reserva, rød eller hvid... 39,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 22. april
Pinot NoirCarmenère og Cabernet-Sauvignon,  chardonnay eller Sauvignon blanc
      MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er alle meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er nok egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 


Aliwen reserva, Chile, frit valg, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 22. april. 
Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay eller rosé
Indbydende vine med god frugt og nydelig, afrundet smag. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère rigtig god for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Hvid og rosé er pæne og nydelige, men lidt restsødme trækker ned. Men ren aroma i hvid og god frugt i rosé (på shiraz og merlot). 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som symboliserer foreningen af himmel og jordfor denne stamme . En ret ny serie vine fra huset lavet af vinmager Carlos Concha. 

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af familien siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de større i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto).