Søg i 1200 opslag:

03/03/2021

Ung Rhone er pefekt til solid vintermad

Den mørklødede, stærke Rhone med fuldfed frugt er et perfekt match i dag, hvor kalenderen siger forår, men temperaturen kræver robust kraftig vintermad! 

Brugsen tilbyder Lirac, Rasteau og et par andre, der er perfekt til en aften, hvor undertegnede laver flæskesteg... La Baume -på merlot- er også ganske egnet, med mere charme end styrke, mens Ségur nok er dagens bedste vin, men nok mere til kalv end osso buco! Til gengæld vil den italienske Sagrantino nok være egnet her. Men nogle rigtig gode køb, der er værd at købe (og når du det ikke, kommer tilbudet nok tilbage til efteråret). 

Lirac "les Grands Cyprès"...  50,-

2018/19, Bedste KØB + ***** (5/5) , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. marts
Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône. Vinen er flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 

      Foto: Lirac er nabo til Tavel og fik Cru-status samtidig (1947). Oprindelig nok mest kendt for pink (og populær, når Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby.  

      Kan også anbefale Louis Reynaud pinot noir (50, 5*), som ikke kan matche god Bourgogne (eller Føtex' 2018 Edna Valley pinot (som nu er steget til 159). Ganske god, frugtig og ren, middel fylde -og så er prisen utroligt lav!  Men foretrækker stadig Lirac'en! 

Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5)  , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. marts
Visan ligger i den nordlige del af Syd-Rhône -nærmere Montélimar end Avignon- og klimaet er lidt køligere end i Rasteau længere mod syd. For nogle år siden bar den navnet l'Obrieu efter en vingård, men nu købes den fra vinhus i Beaujolais og er et mærke snarere end vingård. Men kvaliteten synes lige så god, da Henrik Steen Andersen gav den 5 glas i Politiken (dec.2019) med ordene: "Krydret, ret bred duft, middeldybe bær og kakao. Meget kraftig smag, masser af fylde, kraft og rigdom. Typisk fuldfed Sydrhone."

2 fl: 129, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. marts
Set i 2019. Er vinen bedre end Lirac herover? En smagssag. Ganske potent (15%) grenache-vin med masser af frugt, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau blev oprindelig set som en "nabo til Cairanne" -men i dag er Rasteau måske bedre kendt. Vinen får 5* i Vinavisen og leveres af Caves des Papes (du kan nok få den samme vin i Føtex med etiketten Auguste Malbec).. 

Ch. des Coccinelles, Rhône, øko...69,-
 **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. marts
En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig. Smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'18 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. marts
God landvin fra Sydfrankrig. Den hvide har lidt af den rette rige viognier aroma, foruden god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget. 5* af Rydberg i Ekstrabladet (årg. 2019) med ordene: "Meget mørk med en flot koncentration. Masser af brombær, mocca, mørk chokolade og vanilje i smagen. Anelse tørhed og ikke så lang i smagen. Men til prisen kan den meget."
 Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra enkelt vingård, men fra stor ejendom, der modtager druer fra rigtig mange avlere.  

Ségur 2015, Haut-Médoc, Cru Bourgeois ... kr/fl v.2: 64,50 

2 fl: 129, Bedste KØB + bedste VIN, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. marts

En flot klassisk Médoc, som endnu ses i topåret 2015. Flot nu, men jeg vil stadig give denne vin (med 90p i WineFront) 2-4 år endnu. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. Coop sælger også 2.vinen, som dog ikke bærer slottets navn -til omtrent samme pris som 1.vinen. Sært!  
      Familien Segur var måske Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede flere andre vingårde inkl. denne tættere på Bordeaux by fra ca. 1600 og indtil den franske revolution.    
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg finder etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!

Sagrantino Montefalco "Campana"... kr/fl v.2: 64,50 



2 fl: 129, Bedste VIN + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.1. 
Langtfra alle vil give denne sjælden vin fra Umbrien 5* -og den vil få 0* af næsten alle, hvis de ikke får mad til! En vin med helt sin egen karakter, lavet på en unik, lavt ydende drue, Sagrantino. Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men lukker så ned med massive tanniner, som kræver lang tid i glasset for at modne. Set i 2013 for 1,5 år siden, så den er nok blødgjort lidt! Men de forsvinder aldrig -det er en vin til MAD!  4* i Vinbladet. 
Jeg var vildt imponeret, da jeg i 1980 første gang smagte vinen på "Den hellige Drue" Sagrantino. Aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin! Men til 69 bør du prøve den! 
      Vinen laves i bjergene lige syd for Assisi, berømt som den hellige Frans' fødeby. Byen er ganske lille, men har et stort antal katedraler og kirker, der giver byen helt sit eget præg. Vor nuværende pave har taget sit navn fra byens store søn.