Søg i 1200 opslag:

13/03/2021

Supervine fra Frankrig og Italien -og topkøb fra Spanien

Jeg mødte en sød dame i Føtex i dag, som spurgte mig til råds om vin (love it!) -og tilføjede, at "jeg køber i reglen italiensk, fordi fransk er så dyr". Så elskede jeg det ikke så meget... Men fik hende dog overtalt til at købe en kasse af Cambon la Pelouse og Faustino herunder -og en flaske hvid Mâcon Azé. 

Føtex byder på en forårsbuket så flot som den i Irma! De italienske er de samme som altid  -men det er svært at overgå Bolgheri fra Turaia og San Felice. Men mest spændende er nok Bordeaux' Cambon-la Pelouse, en smuk Médoc fra 3.Cru-nabo. Topvin og topkøb. Men der er flere vine... 

      Plus et par svipsere i form af aldrende vine købt hos et vinhus med bugnende lagre nord for København. Nogle vil nok elske disse gamle årgange, men jeg finder dem triste. Kan også se, at deres mange stjerner er vundet for mange år siden. 

Bedste KØB: Faustino 4+2 RiojaHecula MonastréllSan Felice Chianti, Bolgheri "Turaia", Classico, MontGras "Antu" (alle 3 røde), Macon Azé "la Burgondie"
Bedste VIN: Cambon la Pelouse (3 årgange i træ), Campone Brunello

Cambon la Pelouse, 3 årgange i trækasse... 299,-

årgang 2015-16-17, 3 fl i slotskasse, Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil 1. april
Umiddelbart et besnærende tilbud -få en flot trækasse og smag 3 årgange af samme gode vin. Og, ja, det er et rigtig godt tilbud, og alle vinene er gode (de koster alle 150 kr hos Philipson, dvs. 450 kr, og så skal du købe 12 af hver! 

Tegning: Cambon-la Pelouse ligger på fint grus midt mellem Giscours (3. Cru Margaux) og Cantemerle (5.Cru), men helt så gode er vinene ikke, måske pga ret stort udbytte. Slottet ligger i lille park, så du ser nok mest kældrene, som er ret industrielle i design. Slottet blev i øvrigt købt af Treasury kort før corona'en ramte Frankrig. Denne gigant ejer utal af andre vinhuse, bl.a. Beringer i Napa og Penfold's i Australien. Og har nok store planer med deres første slot i Medoc (de ejede i 90erne et andet slot, la Baume i Languedoc, som ses i Coop). 
      Konsulent er den begavede de Boüard (fra Angélus, 1.Grand Cru St Emilion), så vinen laves i en overdådig rig stil, som dog i år som 2016 har masser af tannin til at sikre 10-12 år på flaske. 
      Jeg vil nok ikke smage nu, men gemme -2017 smager dog godt nu med al sin frugt (92p/WineEnthusiast), fulgt af 2016 (93p/WineEnthusiast), mens 2015 (92p/WineEnthusiast) er noget lukket. Så gem 2017 2-3 år, '15 2-4 år og giv den flotte '16 5-6 år, før du smager!  


Faustino 4+2 Rioja box... 299,-

2 fl. Faustino I, Gran Reserva4 fl. Faustino V Reserva.  

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 18. marts

Faustino V har fået 89p/Guía Peñin (årg. 2015) og Gran Reserva hele 93p/100 af både Guía Peñin og Tim Atkin -noget som vine til 200 ikke ville være utilfredse med!  

Et superkøb af en kasse: Du kan finde Faustino I til 100, men ofte koster den 150 -og den pris ses også i Spanien. Du får to I'ere og med 150 stykket er de 4 Faustino V faktisk en bonus! 
Et superkøb af en kasse med 6 flasker reserva fra et af ganske få huse, hvor al reserva kommer fra egne marker. 

Faustino V
 (set i 2015, som fik 89p/Guía Peñin) er ikke så fin som Gran Reserva, men normalt dyrere og bedre end Faustino's crianza og den ulagrede Faustino VII (som koster 80 kr i Nemlig.com). 
      Gran Reserva (2009) er bedre. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. 93p/Guía Peñin. 
      Faustino er et af de få huse, hvor 100% af reserva-vinene kommer fra eget domæne. "Gran" får knap 3 år på små egefade + 2 år på flaske -men alder på 12 år betyder formentlig op til 7 år i stål. Derfor er smagen ungdommelig! Den vil have gavn af yderligere 3-4 på flaske. Samtidig leverer huset flere tapninger af samme vin, så derfor skal Peñin's hhv 93 og 89p/100 tages med et gran salt.
      Personligt finder jeg den kunstigt støvede flaske gyselig og den Velazquez'agtige mand på etiketten skræmmende, men -ok- vinene er lette at genkende, og de har kvalitet for alle pengene. 

Castaño "Hecula", Monastréll... kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, gælder indtil torsdag 18.3. Navnet Hécula -Herkules!- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommercielParker gav 89p/100 til 2017, hvad jeg finder i overkanten. Der er en masse medaljer på etiketten, men det er mest tl ældre årgange. Men -bedre vin til prisen finder du næppe, og 33 kr er uhørt.  

     På samme side tilbydes Guigal Cotes du Rhone "Philipson" rød-hvid-rosé (79, 2*/5). Føtex refererer til én -ældre- rating i JP. Årgang 2010 blev tappet til firmaets 24 års jubilæum -i 2012. Og burde nok være drukket for 3-4 år siden. Rosé og hvid har jeg slet ikke lyst til at bruge penge på. Kan ikke anbefales -Hécula herover (til under halv pris) er bedre vin! 

Italienske topkøb

San Felice, Chianti Classico... 49,-

Bedste KØB + ***** (5/5) 2018Føtex, indtil 1. april 
Vingårdens unge Classico er rigtig god og får typisk omkring 90p i guiderne. Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (nok mere pga lav pris end sublim kvalitet). I dag er det 2018, jeg har set, som er bedre end 2017 med 2 glas af 3 i Gambero Rosso. En mangeårig favorit fra Salling gruppen -den fås også i Føtex, hvor den også jævnligt er på tilbud. 2017 fik 5* i JP. 
      Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza

Bolgheri 2018 "Turaia"... 79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5),Føtex, indtil 1. april
En del vil føje Bolgheri til Italiens bedste vine sammen med Brunello og Barolo. Turaia er ikke Sassicaia, men dog en god Bolgheri, og et fund til under 100 -Sassicaia koster 2000++! Rigtig spændende, da 2018 er fremragende: Solid fylde, positiv frugt, lang smag uden at blive overdøvet af tanniner. Flot nu, men nok værd at gemme 2-3 år. 
FotoOmrådet ligger i Toscana nær Livorno ved kysten, modsat de historiske vine som brunello og nobile, der ligger i bakkerne inde i landet. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri.
      Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri i reglen blødere og kraftigere i smagen. Turaia laves af cabernet og merlot og lagres 6 måneder på små egefade, brugt ét år (til topvinen Bolgheri Superiore). 

Gemma Barolo ... 99,- 

***** (5/5), Føtex, indtil 1. april
Jeg er ingen Barolo tifosi, men anerkender andres bedre smag, 5* i både JP og Rydberg i Ekstrabladet. Og så er årgang 2016 alletiders årgang. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men også en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. Vil dog formentlig give 2016 6-8 år i kælderen. 
       Gemma vinene er ikke det store, men nu er jeg ikke den store Barolo-tifosi, så jeg kan egentlig bedre lide Gemma's kommercielle stil for mange andre, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! 


Righetti 2 Amarone + 4 Ripasso i box... 349,-

**** (4/5), Føtex, indtil 1. april

Mange vil nok kalde dette ugens bedste køb, og det er da også mere spændende end det tilbud på Capolavaro i 5'er box, der ofte ses til omkring 300. Men jeg er ikke Amarone-fan. 
      Huset har meget lille domæne og må købe det meste vin ind (som druer) fra andre til en meget stor produktion. 
      Jeg husker dog god Righetti i 1990erne, bl.a. solgt af Sigurd Müller. Jeg har kun købt Righetti et par gange og fundet den uinspirerende, frugtig og fyldig med sødlig aroma, men helt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er også lav. 
      Til gengæld kan jeg meget godt lide ripasso'en, som er mild og frugtig (og uinspirerende). Men prisen er lav...

Frescobaldi "Campone", Brunello... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Føtex, indtil 1. april. Endnu en vin fra det meget store hus, Markis de Frescobaldi, der rivaliserer Antinori i størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke denne vin på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350), som også leverer denne vin. Måske yngre vinstokke? 

Campogiovanni, Brunello Montalcino... 159,-

2015, ***** (5/5), Føtex, , gælder indtil 1. april. Særlig vingård ejet af San Felice, som leverer flot brunello, ikke en sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (gr mere sandet jord). 2015 har fået 6* i JP. 

Porta 6, Lisboa.. 49,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 1. april. Berlingske giver den 5*, men synes ikke, den kan matche hverken Hécula eller San Felice herover. . Savner lidt dybde og længde i vinen -men den smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme
     Vinen kommer fra Vidigal, et historisk hus, som ejes af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Porta 6 laves nord for Lisboa. Druerne er castelao (tempranillo i Spanien) og bl.a. touriga nacional. 

Macon Azé "la Burgondie"... 59,-

2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 1. april. Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. Vinen kommer fra det lokale kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer begge, men sælger til lavere pris!). 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent
N.B: Føtex tilbyder også Chablis "Calvet" til 89 (3*). Macon Azé er både en bedre vin og billigere. Chablis til 89 mangler ofte den særlige Chablis-karakter. 

MontGras "Antu", Chile... 59,- 

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 1. april

rød Carmenère Rapel, Syrah Colchaguacabernet-sauvignon Colchagua.
En ekstremt rimelig pris på vine, som hører til de rigtig gode i Chile. I Californien ville vine af denne kaliber formentlig koste det dobbelte. Eller mere! 
      Vinene kommer fra de gode marker med ældre vinstokke. Vinene har 2. gæring i små egefade, hvor de typisk lagrer 12 måneder før tapning i reglen uden filter. Imponerende vine, især til prisen. Syrah 2916 var ugens bedste i Ekstrabladet, som generelt er meget pålidelig. 

N.B: Føtex tilbyder også argentinske Alamos til 59 (rød/hvid, 2-3*). Årgangene er gamle -fra Philipsons lager- og vinene er "past their prime". Den røde er ok endnu, den hvide ikke -Antu herover er langt mere spændende (og Hécula til 39 er også bedre).  

Fleurie , Georges Duboeuf... 69,-

2018, ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 1. april. Det er mange år siden, Duboeuf har været topnavnet i beaujolais -i dag må han nøjes med det tvivlsomme navn, "kongen af Beaujolais" -i kraft af, at han totalt dominerer det store område. Men jeg husker stadig de gamle vine som rigtig gode -og kan se, at denne vin har fået 5* af Politiken. Og så er den et godt køb. 

Glenfiddich 12 år, Single Malt Whisky... 179,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 18. marts
Glenfiddich skabte i 1970-80erne stort set egenhændigt det marked for Single Malt, som vi har i dag. Så alle de sære Speyside og Islays kan sende en venlig tanke til Glenfiddich! Mærket blev så kendt, at vi gamle rotte elskede at punke den blide højlænder! dag er den 12 år gammel mod før 8 (og ikke længere tappet på den pudsige 3-kantede flaske). 
      Men hvis du ikke er til de medicinske Islays eller besk single cask, er Glenfiddich en god begynder-Malt, ret let, indbydende duft uden meget røg, let sødme, behagelig og venlig -og så er det ikke blasfemi at give den en isterning! WineEnthusiast og Whisky Advocate har givet den hhv. 93p og 86p (mere end mange af de dyre), så 179 er en god pris, som vidner om den krise, Skotland har efter et fuldt år med både coronakrise og Trumps 25% straftold. Så der er håb om flere gode Malt-tilbud!