Søg i 1200 opslag:

28/02/2021

En god vinøs historie i disse Corona tider

Måske husker du filmen "Bottle Shock" om en vinhandler i Paris, der i 1976 indbød til smagning af de bedste vine fra Californien, med dygtige smagere inkl. en række slotsejere ledet af med en smagning af Californiens bedste vine. Med slotsejere som gæstesmagere, inkl. den californisk gifte ejer af Romanée-Conti.


Men vinhandleren havde stukket Latour og Montrose ind mellem cabernet'erne fra Californien og mellem chardonnay'erne var der både Bâtard Montrachet og Meursault "Charmes", og de tabte til de "ukendte" vine fra Californien. Smagningen var næppe helt fair, og slotsejere er ofte dårlige smagere. Men alligevel!

      Christian Millau skulle have været en af de "professionelle" smagere, men han meldte afbud. Han var medstifter af guiden Gault-Millau og fortaler for "Nouvelle Cuisine" modsat den mere konservative Michelin. Han fik (også) et chok og arrangerede derfor sin egen "Gault-Millau Olympiade des Vins", som var med i guidens første "Spécial Vins" i 1979. Her klarede de franske vine sig meget bedre -men i cabernet-kategorien var vinderen...  Torres "Gran Coronas Black Label" 1970 foran bl.a. 1.Cru Latour 1970.
      Torres er en gammel familie i Penedès mellem Barcelona og Tarragona. I 1932 overtog en ung Miguel Torres firmaet og begyndte at tappe lidt vin, og under 2. verdenskrig solgte han en masse vine som Sangre de Toro ("Tyreblod") og Coronas til USA, som jo ikke kunne hente vin i det tysk-besatte Frankrig.        

      Foto: Miguel Torres Jr fik for alvor sat Torres på vinkortet. Han blev uddannet som vinmager i Dijon i Frankrig. Han var ikke imponeret over druerne i Spanien, så han hentede vinstokke i Frankrig, som han plantede i nye vingårde, han købte -dengang ejede familien ingen vinstokke, men købte al vin udefra.     Black Label 1970 blev lavet af ganske unge vinstokke fra en vingård i Pacs, som Miguel havde købt få år før. At vinen vandt, er lidt af et mirakel -som fortæller, at det er svært at smage blindt!- for vinen var faktisk mere eksotisk end subtil, "nærmest et bordel af dufte", sagde en smager!
      Få år efter solgte Torres 17 millioner flasker vin og 7 millioner flasker brandy, og siden er tallet kun steget. Huset voksede hurtigt ud af hjemegnen Penedès og en ny "denominacion", Catalunya, blev kreeret i 1999 specielt til Torres, som kan hente vin fra hele Katalonien til deres Coronas og andre vine. 

      I dag er Torres formentlig det 3. største hus efter García-Carrión og Felix Solis, men nok nr 1 for vin med "denominacion", fra særligt område. I øvrigt er hver 6. flaske fra huset ikke vin, men brandy! 

      Kvickly og Superbrugsen har leveret denne række perlevine, som bør give Føtex og Bilka noget at tænke over. Og så kommer der endda flere gode køb om en dag eller to... 


Coronas, tempranillo eller Esmeralda hvid/rosé... 39,- 

Rød: bedste KØB + ***** (5/5), hvid/rosé **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.3.

37.000 sagde i fredags farvel til corona virussen, men Coronas er her stadig, og den er da god nok. Både Corona og virusfri, så her er en god drik, mens vi andre venter på vaccinen! Årligt laves i mange millioner liter, men Coronas smager overraskende godt, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men flot pop! 
      Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). Undrer mig over, at Coop (og Hans Just, vinagenten) ikke satser lidt mere på den fine hvide tørre Viña Sol? 

      Coop tilbyder også Nature0 0,0, alkoholfri vine (59, 2*/5). Torres er en af Spaniens største leverandører af vin uden alkohol. Jeg er ikke imponeret! 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

2015/16 Reserva, Penedès,  bedste KØB + ***** (5/5) SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 4.3.

Den STORE Coronas bør være endnu bedre mod pesten... Etiket og navn er stort set identisk med den 1970, som vandt over Latour. Og vinen er tæt på, måske endda lige så god! Den "rigtige" Gran Coronas bærer i dag navnet Mas La Plana og er bedre end nogensinde, men ikke af Latour-klasse (Coop sælger 2015 til 349 ved køb 3 fl, 93p/Parker).
      Gran Coronas i dag er modsat de fleste Torres vine stadig fra "Penedès", dvs egnen omkring Mas la Plana! Og den er faktisk rigtig god -mørk, fyldig, pænt lang blød smag med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Peñin gav 2013 90p, nydeligt. Vinen har fået et år i små egefade og 1-2 år på flaske. 

Torres Celeste, Ribera del Duero... 89,-

2018 Pagos del Cielo, bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 4. marts

. Her er vi uden for Penedès i Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en letbenet Duero, men flot og indbydende! Og en god pris. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen"!'' 2016 fik 93p/100 af den ofte gavmilde James Suckling. 

Torres Salmos 2016, Priorat... 129,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.marts

Torres kom første til Priorat i 1996 -indtil da havde de koncentreret sig om "kølige" områder som Conca. De ejer lille vingård og køber det meste udefra til 3 vine, hvoraf Salmos er den billigste. Typisk civiliseret i Torres stil, men ret lækker og pænt lang, mode nu efter 5-6 år. 92p/WineSpectator, 93p/JamesSuckling.

Federico Paternina Rioja "Seleccion Especial"... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. marts 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men nok mest kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 
      Denne "Especial" er husets bedste bud. Jeg har ikke smagt den, men andre er delte. Vinen skal være en slags "luksus-crianza". '15 får ***** af Rydberg (som kender spansk vin rigtig godt) i Ekstrabladet, mens Atkin kun giver den 82p/100. 

Marea "Leyda", syrah eller chardonnay ... 89,-

økologisk, 2018/19, Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 4. marts
Marea leverer klassisk stor Chile vin -især Syrah har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det er ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! 
    Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde."
    Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer i små egefade. Den vil imponere mange. Selv jeg, der er chardonnay-allergiker giver den pæne ord! 

Yealand's Sauvignon blanc "Single Block" S1 eller L5 ... 79,-

2019, bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 4. marts
Omkring 4 af 5 flasker fra New Zealand kommer fra blot 2-3 huse, som sælger under utal af navne til danske kæder. Så en tak til Coop for Yealand's, et uafhængigt hus med god vin i Irma (Crossings) og Brugsen/Kvickly Yealand's -rigtig god- og Flaxbourne. En meget flot sauvignon fra 2 særlige marker i Awatere, S1 fra "Seaview" i Awatere. S1 har lidt mere fylde og alkohol, L5 er lidt mere raffineret og lang, synes jeg. Men ikke smagt i 2019. Men begge: Overdådig rig aroma med stenfrugt og ananas, middel fylde og ganske lang smag med fin syre. Nydes ung, inden for 3-4 år. 

HandCraft, California... 59,- 

cabernet-sauvignon, zinfandel, pinot noir, hvid chardonnay
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen, Kvickly og Coop.dk, indtil torsdag 4. marts

Jeg anbefaler oftest vine fra California for dyre i forhold til kvaliteten. De bedste er fremragende -men meget dyre- de billige er i reglen temmelig kedelige. 
      Barefoot fra giganten Gallo er for mig helt ok! Sælges gennem bl.a. Netto. Vinene koster typisk omkring 50 og er ok (undtagen rosé).
      Men den barfodede er dog rent støvletramp i forhold til HandCraften serie vine fra det store familiefirma Delicato. På etiketten står der "Artisan Collection", men du skal nok ikke forvente "håndlavet" vin. 
      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, Delicato. Sorry: Indelicato hed han, og familien ejer stadig huset. De "håndlavede" vine er designet af Alicia Alyis (foto), som siden er udnævnt til husets øverste vinmager. 
      Kun et par af vinene er smagt, men de kommer fra relativt kølige områder som Monterey og får pæn ros i guiderne. 
      Så forvent en ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cab, en krydret, kraftig zin og en mere jævn, men helt ok pinot (som dog ikke mere end 4*). 

1000 Stories, Zinfandel, Gold Rush eller chardonnay.... 89,-

***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts, norm: 199,95. Begge vinene smager rigtig flot -især det første glas. Det andet smager lige så godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er rigtig glade -zinfandel var testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. Chardonnay ej smagt. 
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 160-165 kr), så 99 kr er en rigtig god pris. 
      "1000 Stories" er et mærke fra Fetzer, som var pioner i Mendocino nord for Napa. Mange af druerne er også herfra. Vinene lagres både i normale egefade og i brugte Bourbon fade, dvs. fade, som har været brugt til whisky! Intet under at rødvinene er ret krydrede! Men gudskelov ikke så søde endda! Fetzer ejes i dag af Concha y Toro, den chilenske vingigant.