Søg i 1200 opslag:

24/02/2021

Drøm dig ned til sydens sol og varme...

Vi må stadig nøjes med at drømme os til det store udland: Spanien, Italien, Rivieraen. Netop nu drømmer jeg om Sorrento, Positano, Napoli osv -ja, lige præcis hjemlandet for en af Italiens store likører, Limoncello. 

Der er vidunderskønt på Capri, og hele kysten omkring Sorrento kan få tårerne frem i øjnene, især lige nu! De laver god vin som Taurasi og et par hvide. Men lige nu er det den rigt duftende Limoncello, jeg kan drømme om -en herlig afløser for Aperol Spritz, som mange nok er trætte af... 

Bedste KØB: Limoncello Sorrento 50cl, Barbadillo rød/hvid/roséFaustino V Rioja Reserva

Limoncello, Sorrento, 50cl... 65,- 

30%, bedste KØB + ***** (5/5), Lidl (partivare). Når vi nu ikke kan komme sydpå , er det godt, at Lidl har italienske dage hvor de falbyder alt det, de tror er italiensk. Men jeg har en svaghed for den italienske Limoncello likør, som groft sagt laves af citronskræller og saft, som blandes med sukker og alkohol, som ofte (men desværre ikke altid) laves ved Sorrento nær Napoli. Traditionen siger, at den laves af en særlig oval, lille citron. Prisen er ofte 150 for en god udgave som denne, så Lidl har et godt køb (NB: Lidl har faktisk et par andre sjove alkoholer, bl.a .Wermut fra Schwarzwald foruden diverse gin'er).  

      En god Limoncello har god alkohol (30%) -og balancen mellem sur citron, sødme fra sukker og styrke fra alkohol giver en vidunderlig drik -meget rig aroma, næsten forførende og en stærk sur/sød smag. Serveret kold (helst uden isterning, men gerne med en citronskive i glasset!).  

Barbera, Piemonte... 39,- 

*** (3/5), Lidl (partivare). Jeg holder meget af Vinchio's barbera, der fås på literflaske i Netto og på 75cl i Føtex og Bilka (p.t. 39 for kr, et fund til prisen). Men den er meget anderledes end denne vin i Lidl -der med 12% alkohol er noget svagere (vinen her under holder 13,5%). Til gengæld er der skruet op for blåbær og kirsebær -og syren. En rigtig god madvin. 

Barbera d'Asti "Vinchio", 100 cl... 45,-

 = 33,75/75cl, ***** (5/5), Netto (sortiment). Sådan en ærlig barbera er dagligvinen i Piemonte omkring Torino. Udbyttet er gerne temmelig højt ved Asti, for vinen skal være billig og god.  Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 

      P.S: 49 for 1 liter = 33,75 for 75cl.  Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin ,der er tappet af kooperativet selv (foto). Kooperativet er specialist i barbera (10 forskellige). Vinchio's jord er kendt for god barbera -bl.a. Oddero henter barbera her. 


Barbadillo rød, hvid, rosé... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 27 februar 

Vinene laves begge i Sherry-området af ærkespanske druer. den røde af tempranillo, mens hvidvinen blander lokale palomino med Rueda-druen verdejo (der efterhånden ses i alle områder fra Rioja til... nåja, Sherry!). Vinene mangler nerve og friskhed, desværre. Den røde er udmærket, pæn og nydelig, vil glæde flere end den vil skuffe. Den hvide har en vis friskhed og aroma, men er lidt kort i smagen. MEN -det er sjovt at smage en bordvin fra Sherry-området! Sherry er ikke så populær længere, så stadig flere vinstokke bruges til vine som disse. 
      Men gem også lidt penge til den lyserøde, som med sin aroma, tørhed og frugt viser, at den kommer fra det kølige Somontano -op ad Pyrenæerne, længst i Spanien! Hvor Barbadilla har en stor vingård.  

Faustino V, Rioja Reserva... 50,- 

2015, bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 26. februar
Faustino V Reserva ikke så fin som Gran Reserva, men dyrere og bedre end Faustino's crianza og den ulagrede Faustino VII. 
      Faustino er et af de få huse, hvor al Reserva kommer fra egne marker i Oyón og Laguardia, to af de rigtig gode byer i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 
2015 er ganske udmærket med nydelig duft, lidt ung for sin alder, men god fylde og pæn længde -kraftig nok til en solid vinterret, men blid nok til at nyde solo. Et år eller to kan kun gøre vinen bedre.  Ansete Guía Peñin gav enetop 2015 89p/100. Men for mig ikke på højde med de Reservas jeg drak i 1980erne.

MontGras Reserva, rød eller hvid... 39,- 

Chile, bedste KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka, gælder hele februar
Pinot Noir fra Leyda (4*), Carmenère, Merlot og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay fra Central Valley (3-4*), Sauvignon blanc fra Leyda (5*)
      MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er alle meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg.