Søg i 1200 opslag:

26/02/2021

Flot rød fra Bourgognes største slot

Bourgogne er noget med småbitte vinbrug, hver med et væld af vine fra mikroskopiske parceller. Men området har store slotte, og det største er Chaize i Beaujolais. Som leverer en god Bourgogne til Irma. 
Irma tilbyder også en god syditaliener på den endnu ret ukendte Troia drue samt en ganske lækker gammel Port fra Dow's. 


Jardins de la Chaize, Gamay Bourgogne...2 fl: 149,- 

2017, 74,50 kr/fl, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma (partivare)
En rigtig flot gamay med rig frugt, der er på vej over i bouquet, god fylde, måske lille tørhed, men jeg tror den vil lagre nydeligt 1-3 år. Vinen laves gamay druen og har ikke en dråbe pinot noir i sig, men må legalt kaldes Bourgogne, fordi vinen kommer fra Brouilly, et af Beaujolais' Crus. Bourgognen er formentlig slottets "2.vin".  

      Slottet Chaize er det største slot i Beaujolais -ja, i hele Bourgogne- med 150 hektar vin, mest i Brouilly, hvor det majestætiske slot ligger. I 1670 blev slottet købt af Jean-Francois, broder til Père Lachaise, der var privat præst for "solkongen"  Ludvig XIV. Kort efter blev slottet ødelagt af storm, og et nyt opført, som ses den dag i dag, omgivet af stor park og lille sø. Det blev "historisk monument" i 1972. 

      I næsten 350 år tilhørte det samme familie, og vinen var nydelig uden at være prangende. Til gengæld ofte godt køb, ofte tappet på en sjov buttet flaske. 
      Men i 2017 blev Chaize købt af Christophe Gruy fra Groupe Maïa. Maïa er entreprenør i Lyon (bl.a. byens opera), men er i fuld gang med at ændre profil (Villa Maïa er 5* luksushotel midt i byen) -og altså Chaize, som Christophe Gruy har store planer med. Vingåden omfatter 400 hektar, heraf 100 hektar Brouilly + 50 hektar fordelt på Fleurie, Côte de Brouilly samt lidt Pouilly-Fuissé. 
      Slottet er renoveret fuldstændig og kan formentlig gå som et luksushotel en dag. Den gamle kælder fra 1700-tallet er renoveret og udvidet, så den kan rumme hele produktionen -op mod 750.000 flasker årligt! Hele domænet er ved at blive omlagt til økologisk jordbrug. 

Giordano Nero de Troia, Puglia ... 49,-

2019, med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil lørdag 27. februar, pris uden app: 119,95. Når du en dag er træt af de utallige sødmefulde rip'amaroner fra Puglia, så prøv en af de andre vine fra Italiens vinhav, f.eks. denne på den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. Meget sjovere den anden Giordano herunder! 

      Det græsk-tyrkiske navn har fået mange til at nævne en legenden (sikkert en myte snarere end fakta!): Efter belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.), der sluttede med den trojanske hest (!), nåede nogle flygtninge ledet af Diomedes til Puglia, hvor de slog sig ned ved Ofanto floden med de få souvenirs fra hjembyen, nogle sten -og et par vinstokke. Druen havde her fundet sit sande hjemland! 
      Druen har mest været brugt til konsumvin, men et lavere udbytte og bedre kloner har vist, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er rigtig god -og i en mere kommerciel stil end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

Giordano Organic, rosso eller chardonnay ... 2 fl: 89,-

**** (4/5), Irma, gælder indtil lørdag 27. februar

Et såkaldt weekendtilbud, der kun gælder til lørdag. Normalprisen skal være 99 -og det nærmer sig vinøs åger, men får du 2 for 89, er prisen OK uden at prange!  Men jeg foretrækker så langt den fede bastard ovenover! 
Begge er nydelige, letdrikkelige vine, der hverken gør fortræd eller begejstrer. Den røde er bedst, den hvide lidt grøn og let. Giordano leverer en lang række af Irmas vine, fra Barolo over spumante til Puglia. 

Fat Bastard, rød, hvid, rosé... 39,- 

Frankrig, rød cabernet-sauvignonhvid chardonnay, rosé syrah-grenache

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 3. marts

Er du lige så mistroisk som mig, vil du gå i en lang bue uden om en vin med navnet "en fed bastard". Og har du nået min fremskredne alder, vil du mene, at indkøberen i Irma valgte denne vin for at tiltrække kvinder -som formodes at falde for smarte navne, der oser af mere design og marketing end af vin. Men jeg er forkert på den...  
      Cabernet er mørk, fyldig, med ren, rig aroma og pænt lang, ret blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil. Jeg synes, jeg fornemmede en meget lille restsødme, som dog ikke generer. Vinene er tørre, oplyses det. 
      Coop og Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der mødtes for at ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, mens Coop's 43 kr til gengæld næsten er for lav en pris!  
      Stilen i vinene er meget australsk, dvs. fuld kraft og fedme, men druerne kommer fra Sydfrankrig og laves med de mest moderne metoder -dvs. både hvid og rød lagres "sur lie", dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen.

Dow's 2007 Colheita Port... 149,- 

Bedste VIN, ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 27. februar 

Dow's er del af Symington familien og er mere kendt for Vintage Port end tawny, men denne 14-årige tawny er faktisk rigtig god (og ikke ueffen til en konfirmationsgave?) -og en rigtig god pris. Ej smagt, men Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin giver 5* med ordene: "Rig og sødmefuld næse med figen, chokolade, mandarinskal og sød pibetobak. Kraftfuld og rund i smagen med god kompleksitet og dybde. Noter af tørret frugt, chokolade, ristede hasselnødder og en god fadkrydring. Cremet og blød med en velintegreret alkohol."