Søg i 1200 opslag:

15/02/2021

Riesling er stadig bedst...

Du husker sikkert alt for godt lidt klodset, sødlig chardonnay og grigio, dengang du var i New York eller San Francisco. Du blev måske også udsat for en forkølet sauvignon, som er en svær drue at lave godt.  
      Men skal du være sikker på god hvid, skal du have riesling. For mig nok verdens bedste hvide drue, som giver spændstige, aromatiske vine, aldrig tunge, men altid friske. I Irma er prisen netop nu særdeles rimelig.

Men ellers er Irma på det jævne i disse uger, men de har også meget at leve op til! De tilbyder en Hoffman sauvignon til 49,50, som virker trist og flad smagt op mod vinene herunder! Jeg kan faktisk godt lide de b(e)rusende Giordano'er og såmænd også Nostros fra Chile. Men når man ved, hvad Irma også kan, er tilbuddene i dag lidt skuffende. 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, øko 2019 Rheinhessen, bedste KØB +  ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 24.februar

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Jeg har ikke smagt den let sødlige Riesling Kabinett, men SmagpåVin og Vinavisen giver den 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! 
      Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær."
      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry. Domænets 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Riesling "Cave de Turckheim", bio... kr/fl v.6: 66,50

6 fl: 399, økologisk,  ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. februar
Riesling fra kælderen i Turckheim er tør og livlig, med nydelig frugt med lidt blomst, god syre uden at overdrive, en rigtig god ledsager til en salat eller ikke for krydret forret. Kooperativet i Turckheim husker garvede vindrikkere fra Irma siden 1970erne, meget trofast og imponerende, synes jeg! Kælderen er ganske stor og omfatter satellitter længere mod nord og syd. P.t. er kun 35 hektar certificeret økologisk, som leverer bl.a. denne vin. 

Spier "Giant Oak" organic, Coastal, red blend... 99,-

Bedste VIN + ***** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 24. februar
Coop -inkl. Irma- er sydafrikanske Spier's suverænt største kunde, og jeg har drukket vinene rigtig mange gange (næsten altid hos venner!). De fleste vine er tappet i Danmark og er ok, men ikke inspirererende. Denne er bedre -måske fordi den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil titale alle. 

      Til samme pris tilbyder Irma også Sarotto "Excelsius" rød barbera/hvid chardonnay (99, 3-4*). Ganske ok vine, som var favorit ved Irma's vinmesse. Ikke min favorit -der er bedre barbera til prisen -og drikker ligfe så gerne Fontanafredda's barbera og chardonnay -mindre eg, mere frugt- om ofte fås på tilbud til ca. 60.  

Nostros, cabernet, pinot eller chardonnay, kr/fl v.2: 39,50

2 fl: 79, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 24. februar
Gode vine fra den store private Indomita bodega i Chile. Husets vine ses mest i Fakta.  Egentlig er den runde fyldige cabernet -fra den gode Maipo dal- bedst, men pinot noir og chardonnay fra kølige Casablanca- er også ok. Den røde pinot er lovlig let, men egentlig typisk pinot, mens chardonnay uden mærkbar eg har god friskhed. 

Novas, frit valg, kr/fl v. 6 fl... 49,83

6 fl. 299økologisk, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. februar

Novas er en serie vine fra Emiliana, et selvstændigt hus under giganten Concha y Toro. De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde om end uden særlig karakter, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De to hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. 
      Økologiske druer -det er seriøst, det her -Emiliana har 1200 hektar vin! De røde får begge kold maceration før gæring og en vis lagring i eg inden tapning, som sker uden klaring og med kun én filtrering. Alt dette er nødvendigt for rigtig god vin! Endelig er produktionen ikke så stor, som navnet Concha y Toro antyder -typisk "blot" 100-200.000 flasker af hver type! 

      Irma tilbyder også Grant Burge shiraz eller chardonnay (2 fl:99, 4*), fuld fart frem rød, men uden meget tøj på, ligefrem chardonnay uden store dikkedarer. 

Finca la Solana, Jumilla organic... kr/fl v.2: 44,50

2 fl: 79, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 124. februar

Puritanere vil sikkert finde vinen på druen monastréll (mourvèdre) for civiliseret, men i sin klasse er det en herlig, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. 
      Til samme pris tilbyder Irma Conte Montepulciano d'Abruzzo og Campo Verde rød Verona, begge ret ligegyldige (3*/5). 

Zinfandel "Masseria Trajone", Puglia...kr/fl v,2: 54,50

2 fl: 79, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. februar. Irma har også sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er ikke værst og helt ok til prisen. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 
      Jeg foretrækker den for Carlo Scala Apassimento (samme pris, 3*) og andre kuriøse vine, som du også kan finde i Irma (desværre). 

      Vinen leveres af Femar, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom. 

       Irma tilbyder også Carlo Scala Primitivo di Manduria Riserva (6 fl: 399, 4*). Ret heftig 15% vin, men egentlig ganske ok. 

Giordano Spumante, rosé eller hvid, kr/fl v.2: 49,50

2 fl: 99, Bedste KØB***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. februar 

Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men vil gøre god fyldest til en forsinket valentinsmiddag eller bryllup på budget! 
      Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay + den sorte refosco. Ej smagt for nylig, men husker fint brus og ok aroma. Ikke helt så tør, som Irma mener, men det generer nok ikke, når den nydes som aperitif eller til tapas og pindemadder. 
      Irma tilbyder desuden DOW's 10 årig tawny Port (129, 4*). til prisen en ok tawny, men du vil ofte finde f.eks. Barros Almeida 10 år til 99 i Coop -en bedre Port. Den har fået 5* i Vinavisen, men det er efterhånden 5 år siden...