Søg i 1200 opslag:

10/02/2021

Grand Cru fra smukke Saint Emilion

Saint Emilion er en af de smukkeste små vinbyer i Verden, som Rom bygget på 7 høje. Byen er fyldt med gamle huse og klostre og har gjort druen merlot berømt. Vinen er en af de mest berømte fra Bordeaux. 


Hvert år kommer der op mod 1 million gæster til byen, der blot huser 2000 beboere. I gamle dage kom de for at smage specialiteten macarons (makroner), i dag for att drikke merlot! I 700-tallet kom Aemilius fra Bretagne til Ascumbas -som byen hed dengang- for at meditere. Han udføte et par mirakler og blev helgenkåret, og byen tog hans navn, Saint Emilion. Masser af munke fulgte i hans fodspor, benediktinere, augustinere, dominikanere og en masse andre. Fra pladsen over den underjordiske kirke er der en fantastisk udsigt ud over regionen.  
      De bedste St Emilion vine er de 10 kostbare 1.Grand Crus, fulgt af godt 70 Grand Cru Classé vingårde. Noget billigere er "Grand Cru", som en god vin fra regionen kan kalde sig, hvis den er tappet på slottet og har passeret en mild prøvesmagning. 

Bedste KØB: Ascumbas Grand Cru St EmilionOlivier & Lafont RhoneRioja Bordón Reserva

Bedste VIN: Viña Magna Ribera del DueroSalentein "Barrel Select" malbec/cabernet

Ch. Ascumbas, Grand Cru St Emilion... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 11. februar. Jeg har ikke smagt og kender ikke denne vin, som har navn efter navnet på byen St Émilion indtil 800-tallet. Forentlig en 2.vin til et bedre kendt slot. Kan se at vinen i Tyskland og Frankrig ofte koster 120-150 kr, så 100 er en god pris i Danmark. Årgang 2017 er middelår, men har givet indbydende vine, som er gode ret unge, så vinen er formentlig mere drikbar  i dag end f.eks. de 2016, som Meny før har glædet vores punge med. Rimeligt sikkert køb! Prøv den nu, men nok bedre om 1-3 år. 

Viña Magna, Ribera del Duero...  79,95

Bedste vin + bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 11. februar. Spanien kan altså lidt mere! En rigtig god Ribera, som jeg først opdagede for et par år siden. Mærke fra Basconcillos, 40 ha vingård i bakkerne over Aranda i Duero-dalen. Meget mørk, intens aroma af sød frugt; middel fylde, frisk, med fin struktur, men stadig til den afrundede side. God vin og godt køb.  

Olivier & Lafont, Cotes du Rhone... 59,95

rød eller hvid, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil ttorsdag 11. februar.
Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og eg vil også være synd! 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!
      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin for andre. 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet den almindelige Rhône + særlige cuvées med AOP Rhône forholdsvis mere imponerende end de langt dyrere vine fra f.eks. Châteauneuf.

Foretrækker denne ærlige, gode Rhone for to Barbera'er fra Sansilvestro's store blandingskælder.til samme pris. De er ikke dårlige, men fås bedre fra andre. 

Macon Villages "Lugny"...  69,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 11. februar

Klassisk chardonnay fra Bourgogne, dvs. tør, sprød og frisk, diskret aroma, let til middel fylde -perfekt til en salat eller muslinger, blot lagen ikke er for stærk. 
Bourgogne er måske bedst kendt for sine Montrachet'er og Meursault, men der laves et utal af vine, så langt det meste i syd -Mâcon- eller i nord -Chablis. Cave de Lugny er måske den største leverandør af hvid Mâcon med 1250 hektar plantet og et årligt salg omkring 6 millioner fl (omtrent som hele det centrale Côte d'Or! Vinene er enkle og simple på den gode måde. Meny sælger også en ok cremant fra denne kælder. 

Rioja Bordón, rød Reserva, hvid, rosé ... 50,-

Rød, bedste KØB + ***** (5/5), hvid *** (3/5), rosé, Bilka, indtil torsdag 18. februar, normalt 89 
Den røde er godt køb: Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, men god Rioja. Har kun smagt hvid én gang, lidt neutral frugt, tør, frisk, ok uden at brillere, rosé ikke smagt.      
      Husets historie er spændende: i 1870erne tvang vinlusen phylloxera vinfolk i Frankrig til at flygte sydpå. Der var ingen vin i Frankrig, så de begyndte at lave vin i Rioja, som de kunne lide -og "Franco-Españolas" er en af flere fra den tid, grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med 2 lokale vinfolk. Navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"!
Foto:  Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Jamelles "Sélection Speciale", flere typer ...  69,-

rød cabernet-merlot, grenache-syrah-mourvèdre, hvid chardonnay-viognier, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 18. februar

Normalprisen (139) er nærmest latterlig, men 69 er en god pris. Denne vin seriens topvin og får lidt eg. 
      Cabernet-merlot er afrundet og fyldig, positiv duft -som en Bordeaux gerne skulle være, men sjældent er. GSM-blendet ligner god Rhône eller spanier, men måske en smule mere "civiliseret" -mange vil elske den. Den hvide er god, men måske knap så overbevisende. 
       Skal jeg kritisere vinene, så er stilen ret kommerciel, dvs. ingen excesser her! Men det er rigtig god vin, som er en lise oven på de sødladne Puglia vine.
     Foto: Vinene laves af ægteparret Laurent og Catherine Delaunay, som ejer Badet-Clément, som har hovedsæde i bakkerne bag Nuits St.Georges i Bourgogne, men kun sælger vin fra Sydfrankrig. Sært! Laurent's far var en respekteret vinmager, som en tid var leder af Domaine Damoy i Gevrey-Chambertin. 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 

rød malbeccabernet-sauvignon, bedste VIN + *****, 5/5), pinot noir (4*), hvid chardonnay (4*), Bilka, indtil torsdag 18. februar, normalt 99

Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) med 800 hektar af de højest liggende vinmarker. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der (med b.a. Trapcihe) var pioner for kvalitet i Argentina. 
      Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 
     Men har smagt vinene -bedst er de røde:
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er helt ok. Lidt syltetøjsagtig, men med gode toner i næsen, fyldig og blød. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 

Le Arche, Ripasso, Valpolicella... 50,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 18. februar
Denne ripasso er italiensk for begyndere, som ikke kan gøre nogen fortræd. En ripasso til lav pris med middel fylde, middel duft, middel charme. Den er ikke for meget! Le Arche er som Silvano Piacentini et mærke fra PWS, som leverer en stor del af Sallings italienere, bl.a. Gemma Barolo & Co.