Søg i 1200 opslag:

13/02/2021

Californien, Sideways, pinot -og den sjoveste kro (igen)

Føtex er i gang med præsident Biden's første 100 dage, som vi hylder med den lækre Edna Valley, som kan give en god Bourgogne kamp til stregen. 

Edna Valley er ikke med i "Sideways", den vinøse roadmovie og ejheller naboen Madonna Inn, en af de sjoveste kroer i Californien, hvis ikke i hele Verden!  

I filmen siger Miles de berømte ord: "Hvis nogen sætter en glas fucking merlot foran mig, så skrider jeg!" Han vil have pinot noir.. Men californisk pinot fra var ofte kedelig i 2004, da oscar-filmen kom. 
 
Bedste KØB: Wolf Blass "Silver Label"Salentein "Barrel Select" cabernet + malbec, 
Bedste VIN: Edna Valley Pinot Noir 2018

Edna Valley Pinot Noir, Central Coast... 99,-

2018: Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex og Bilka, indtil søndag 28. februar

California. Smuk Bourgogne rød farve, indbydende duft af hindbær og lidt chokolade med god dybde. middel fylde, rigtig pæn pinot karakter som Bourgogne i varm årgang, nydelig og pæn" -ikke stor, men et rigtig dejligt glas! Set i 2018 (bedst) og 2017 (mindre frugt). 
       Sideways bevæger sig i et lille område omkring Solvang og San Luis Obispo 4-5 timer nord for Los Angeles -og her ligger Edna Valley, et (langt) stenkast fra det ikoniske hotel Madonna Inn, som kalder sig vaskeægte "European style"      

      For os andre er hotellet højdepunktet af amerikansk stil, lidt à la cruise ship på steroider! Men en oplevelse! Her er pissoir udformet som en hule af kampesten -med vandfald og træ på toppen! 
      En af mine bekendte boede i Caveman værelset (foto), som er udformet som en bjerggrotte i klippe (fra loft til gulv) plus vandfald. Svært at falde i søvn! 

      Men vinen kan du ikke sætte en finger på! Edna Valley's Jack Niven var en af pionererne i Central Coast, et større område, der strækker sig omtrent fra Santa Barbara op til San Francisco. Niven lavede vinen i fællesskab med Chalone, som i 2005 blev solgt til DIAGEO. Huset er mest kendt for spiritus (Zacapa, Smirnoff + god del af skotsk whisky), og i mange år led Edna (og Chalone) under det. Men i 2011 blev det hele solgt til giganten Gallo, som i dag leverer flot pinot fra Californien. Til en rimelig pris! 

    

Beringer "Founder's Estate", rød eller hvid... 75,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 18. februar. Rigtig mange vil elske den  røde zinfandel, en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +" som den røde cabernet, en pleaser uden store dikkedarer. Begge er for mig dog bedre end de hvide sauvignon og chardonnnay -vine du drikker uden at tænke over det! 
      Beringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -det overlevede Forbudstiden 1919-34 ved at lave altervin! Foto viser Beringers historiske Rhine house 
      Beringers topvine er kostbare. Founder's Estate (som også Classic i Netto, måske samme vin, blot billigere?) - er trods navnet ikke fra ejendommen i Napa, men sælges under den mere konsumagtige "California". Den kommer nok fra det varme Lodi, hvor druerne er helt anderledes billige (og ikke så gode).  Men jeg elsker vingården, som er et besøg værd, hvis det en dag igen bliver muligt at rejse Over There

Wolf Blass "Silver Label", shiraz-blend og chardonnay... 65,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 18. februar

rød shiraz-cabernet-malbec, hvid chardonnay. Denne røde har god fylde, er blød, men ikke ligegyldig, den hvide har friskhed og ren, rig aroma. 
      Vinene kommer fra køligere områder nær Adelaide: Den røde er fra McLaren Vale og Langhorne Creek, mens den hvide chardonnay  er fra de højt liggende skråninger i fra Eden Valley og Adelaide Hills. Dvs et par takker over Eaglehawk og Red Label, men mindre flot end den kostbare Brown Label. Du kan måske kalde den et barnebarn af den store Black Label! Vinen blev i efteråret solgt til 55. Den får stadig 5*, for sammenlignet med f.eks. Beringer er vinen en klasse over!  

      Wolf Blass blev født 1934 i Tyskland, hvor han blev uddannet som vinmager. I 1961 flyttede han til Australien, hvor han opdagede Barossa, som allerede husede mange tyske immigranter - næsten mere tysk end Tyskland! Han grundlagde sit firma i 1966. 
     Jeg har mødt ham et par gange -virkelig en karakter, altid iført butterfly og kendt for udtalelser som: "En vin med mere end 15% alkohol burde aldrig kunne få en medalje noget sted i verden". Så meget for Amaronen herunder!  
      I 1990erne solgte han huset til Mildura, der siden blev solgt til Foster's. I dag hedder huset Treasury Wine Estates. Huset laver i dag ca. 60 millioner fl/år, det meste dog ret ligegyldige vine som Eaglehawk.

Salentein "Barrel Select", frit valg: 65,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 18. februar, normalt 99
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,
Fire gode vine: 
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 

      Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.

Selaks, hvid eller rosé, New Zealand... 65,-

2019 Marlborough, **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 18. februar
Ret beset er vinene ikke 4* værd til 65, men jeg har en lille svaghed for Selaks, da jeg i mine unge dage (1980erne) var med til at introducere Selaks, dengang de første New Zealand vine i Danmark.
      Selak var stadig ejet af de kroatiske stiftere, og vinene var lavet på i dag totalt ukendte druetyper som müller-thurgau! Først i 90erne kom de første sauvignon og chardonnay  -så ung er vinindustrien i New Zealand. Og Selak's er ejet af Constellation (også Kim Crawford, oftest dyrere, men næppe til at skelne fra Selak's). Og vinene er ikke tappet i New Zealand, men England. 
      Typisk Selak's -sauvignon er tør (men ikke så tør), aromatisk, men diskret, middel fyldig, let citrus og syre -en god anvendelig vin, som slet ikke kan måle sig med vinene fra private domæner. Chardonnay er for mig bedre, mens rosé -ej smagt- nok fås bedre i Frankrig eller Spanien. 

le Arche Amarone... 99,-

**** (4/5) Føtex, indtil torsdag 18. februar. For 20 år siden ville jeg have rost vinen mere. I dag finder jeg den for meget, middelkraftig, men kedelig og trættende -som et af de selskaber, man var med til i ungdommen og bagefter fortrød. Men, ok, det første glas smager helt ok!  


Rum Zacapa "Solera 23", Guatemala... 299,-

*** (3/5), Føtex, KUN fredag 12. februar 

I Føtex' avis står der "23 Y.O." -dvs. 23 år gammel- men så gammel er den (naturligvis) ikke.  På emballagen står der, at den er lagret mellem 6 og 23 år -efter solera systemet- dvs. en lille smule er 23 år, lidt mere 22 år osv -mens det meste er 6 eller 7 år. Og så er 299 (nedsat fra 449!!!!) ikke spor billigt.
      Engang blev Zacapa "Solera 23" markedsført som verdens bedste rom. Men mange mener noget andet -jeg er ikke HELT uenig med en skribent på RumRatings.com:
      "Its cheap coloured alcohol with plenty sugar added. Nada mas. I would not serve it except with ice cream. The age statements are a joke, the "rum" is a joke - it is more sherry than rum - and basically it is soo overpriced that it is shameful.". Lidt hårdt måske!