Søg i 1200 opslag:

07/02/2021

Franske GSM er bedst, men...

Vi kan vente et overflødighedshorn i Brugsen! I dag er Rhone det store forbillede, men trods Chateauneuf & Gigondas er Australien løbet med æren for navnet "GSM": Grenache Syrah Mourvedre. Down Under forvandlede gode vinmagere grenache og syrah -som de anså for konsumdruer- til Grange Hermitage og andre. 

De to GSM er i dag fra Frankrig -den franske Revolution Solaire og Meffre's altid pålidelige Plan de Dieu -herlige navne -én for Solguden og én for Guds enge! Men endnu bedre er nok Terrunyo fra Chile og Faustino I fra Spanien... 

Bedste KØB:  Revolution Solaire "GSM", la Chasse "Plan de Dieu"Pfaff Riesling "Jupiter"
Bedste VIN: Terrunyo cabernet-sauvignon + carmenèreFaustino I, Rioja Gran Reserva

Revolution Solaire "GSM", Sydfrankrig, kr/fl. v.2: 49,50

2 fl. 99, Grenache-syrah-mourvèdre, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar
Endnu en flot ny vin hos Coop, som blev testvinder med 6* i Vinbladet, hvor Erik Skovenberg skrev: "Krydret duft af sorte skovbær. Intens smag af sort bærfrugt, julekagekrydderier og chokolade i perfekt balance med frisk syre og modne tanniner. Topkvalitet". 
      Endnu ikke smagt, men kender hr Bousquet's hovedvin, Grand Moulin Corbières fra god ejendom ikke langt fra Carcassonne. Denne GSM laves vist nok på godt, lokalt kooperativ. Til 50 kr et topkøb! Måske endda bedre end...: 

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... v.2: 54,50 

2 fl: 109, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar
En solid, ligefrem grenache-syrah med solid fylde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske en almindelig Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

Diablo "Dark", red blend "666"...  2 fl: 149,-

2018***** (5/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 11. februar

En "Dark Red" til Mørkets Fyrste, Djævelen! "666" er ikke GSM, men malbec og syrah lagret i små egefade 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! Dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, tør jeg knap sige. Vinen kommer fra Concha y Toro i Chile. 

Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar, normalpris 199,95 

Med Terrunyo er vi oppe blandt den øverste 1% af Chiles vine og blandt de store vine fra de 2 Amerika'er.  

     Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. F.eks. er cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. 
      Rydberg gav 2016 5* med ordene"En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere." Den lokale, gode Descorchados giver vinen 97p/100. 
      Carmenère 2018 er sværere at smage, men også sjovere! Fra Peumo vingården i Cachapoal. Druen forsvandt helt i Bordeaux under phylloxera'en i 1870erne, men var inden da kommet til Chile, dog under navnet merlot, hvor den er signaturdruen! Druen er svær at gro, da den modnes langsomt. Camenère er også vendt tilbage til Bordeaux, men de få jeg har smagt, har haft det grønne præg, som ofte præger Chiles carmenère. 
      Erik Skovenberg kunne i Vinbladet godt lide 2018 (5*): "Dyb violet. Indbydende duft af solbær, eukalyptus og tobak. Kraftfuld, harmonisk smag af rød bærfrugt med pikant grøn tone, flot længde og modne tanniner". 

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 109,-

2009, bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar 
Jeg har før anbefalet denne vin, som i Spanien koster godt 150 kr og også 100 i Bordershop. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, men en ungdommelig smag antyder at vinen udover2-3 år i små egefade også har lagret en tid i stål før tapning. Ansete Peñin giver vinen 92p/100, mens WIneEnthusiast svæver op på 93p, mens Tim Atkin går ned på 89p. Men under alle omstændigheder -en flot vin til 109! Den kan sagtens gemmes 3-4 år eller længere. 
      Flot, men har de smagt lot "K" på 246.792 flasker, som jeg har købt et par gange? Men uanset hvad er vine bedre end de brunello'er og amaroner, der fås til denne pris!
      Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men også på"Propriedad", dvs. vingården, i Oyon i Alavesa nær Logroño.


Emiliana "Adobe", rød/hvid/rosé, frit valg... 40,-

rød cabernet, carmenère eller pinot noir, hvid gewurztraminer, viognier eller chardonnay, rosé cabernet-syrah, Chile***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar
Vil tro, Adobe er identisk eller tæt på Irma's Novas. Samme Emiliana, samme Reserva (og samme Coop). Men lidt billigere i Brugsen! 
      Kun et par smagt uden større entusiasme, men kan se, at '19 carmenère fik 5* i Politiken og andre har smagt mere end jeg. Og hvor meget gewurztraminer kan du få til 35? Eller viognier? 

      Superbrugsen/Kvickly tilbyder også Hardy's Nottage Hill, rød/hvid til 129 for 3 fl (43 v.3, 3-4*). Jeg kan ikke sætte en finger på vinene, for de forsvinder mellem fingrene. Totalt anonyme. 

Chianti Classico "Storia Famiglia", kr/fl v.2: 54,50

2 fl: 109,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 16 grader
Cecchi har haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder.

Amarone 2016 "Terre di Verona"... 109,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar. Den bør måske have 5*, men som amarone er den på det jævne -kun Coop's eget blad Vin&Co har givet den 5*. Kommer fra kooperativ i den sydlige del af regionen.       

Canaja "Gold", Verona... 6 fl: 299,-

**** (4/5), Kvickly og Superbrugsen,, indtil torsdag 11. februar
Ikke en vin, jeg vil købe, men tilbuddet er godt, hvis du er til amarone'agtige vine med 14,5%, sødlig drueduft og en antydning af sødme i eftersmagen. Vinen kommer fra Villa Annaberta, som laver god ripasso og amarone På Coop.dk nævnes en almindelig Canaja -har jeg smagt- men om denne er anderledes eller bare en ny tapning, ved jeg ikke.  Vinen siges at komme fra Verona-området, men er i stil ikke ulig primitivo o.l. 

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 59,-

med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar
Pfaff er for mig en god riesling, tappet på vingården. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. 

Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar, og denne by kommer fra byens kooperativ, som har 60 år bag sig. Kælderen omfatter ca. 200 hektar, som også dækker dele af Gueberschwihr, som er kendt som fødeby for Humbrecht familien fra det legendariske domæne i Turckheim. Kælderen laver god, ikke stor vin, men absolut ok. Godt køb

Yealands sauvignon eller pinot noir, New Zealand ... 2 fl: 149,-

Marlborough, New Zealand, ***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar
Den har fået nyt udstyr, hvor etiketten antyder -vinstokkene (det grønne) gror tæt på havet (det blå). Vinen er nu tappet i England og ikke længere på vingården. De er dog stadig ganske glimrende og godt køb (til normalprisen 99,95 må den dog nøjes med 4*). Den hvide sauvignon er bedst, med rig aroma og sprød syre Den røde pinot noir er ok, men mangler dybde, midte og karakter iden smagte (2019) årgang, desværre. 

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar. Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Barlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre
Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt) 
      Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, Berbera i rød og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen!       

Clarkson Estate zinfandel... 59,-

med Coop-app, 2017 Lodi California , **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11. februar
Der skal nok være rigtig mange Out There, der vil give denne vin fuld skrue med 10*. Og vinen vil imponere ikke mindst amarone tifosis, selvom den ikke har så meget frugt. Men for mig er den rodet og med mere marmelade end godt er -og for mig trækker 15% alkohol ned, når der ikke er så meget bund i vinen. Men den får 4* for lav pris for californier! 

Spier "Vintage Collection", rød/hvid/rosé... v. 6 fl: 46,50

6 fl: 299, rød cabernet-blend, rød GSM (grenache, shiraz, mourvèdre), hvid riesling, hvid chardonnay-chenin-viognier, rosé, tappet i Danmark
***** (5/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 11. februar
Spier's P.S sidste uge var bedre, men denne er ok og godt køb. Normalprisen (99,95) er helt hen i vejret, men den pris er nok også kun gyldig, når der næsten intet sælges! Vinene er meget kommercielle med masser af fylde og sød frugt i duft og smag -ingen mærkbar eg og en afrundet blød smag. Cabernet er ganske overbevisende, ren frugt og fylde, GSM er mere krydderi (men ikke for meget), ret let i smag trods 14,5% alkohol. Poleret! Jeg foretrækker det hvide chardonnay blend for riesling, men begge er ok. Den lyserøde siger mig ikke noget.