Søg i 1200 opslag:

03/02/2021

Lækker Duero fra Lidl

I Spanien kendte danskerne for 60-70 år siden kun Sherry. For 30-40 siden kom Rioja til. Herefter gik det stærkt -og det er da også gået for Ribera del Duero, som leverer mange af Spaniens fineste vine i dag. 

Duero har fået sit ry takket være mindre private huse som Vega Sicilia, Atauta og i nyere tid ikke mindst Pingus -samt i mere beskedent omfang Neo. Men køber du en Duero i Danmark i dag, vil den  ofte være fra et af de to store huse García Carrión (nr 1, bl.a. Pata Negra) og Felix Solis (se herunder).   

Bedste KØB: Altos de Tamaron Ribera del Duero, Porta 6 Lisboa
Bedste VIN: Neo Ribera del Duero

Neo, Ribera del Duero... 59,-

2016 crianza, bedste VIN + bedste KØB + ***** (5/5), Lidl (parti), normalt 75

Lidt af et fund til prisen og måske et tegn på den seriøse krise, Spanien har i dag. Vinen blev for få år siden solgt til op mod 200! I dag er prisen omkring 70 kr i Lidl Spanien såvel som i Danmark! 
      Neo er en rigtig god lille vingård med 12 hektar, grundlagt i 1999 af 3 venner, der har rock såvel som musik til fælles. Se denne lille film om vingården -og skynd dig i Lidl (husk: tilbuddet ses måske ikke i alle butikker -men 75 er også 5* pris!). Årgang 2016 har fået 18 måneder i eg og lidt tid på flaske og er lækker nu, med overdådig frugt og nydelig lang, afbalanceret smag. 91p/100 af respekterede guía Peñin, Spaniens førende vinguide, som årligt vurderer vin fra over 2000 vinhuse. 

Altos de Tamaron, Ribera del Duero... 35,-

2018Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka (partivare). Vel egentlig ikke bedre end Toro fra samme vinhus. Men Ribera del Duero er altid dyrere -ofte med rette. Denne vin har en god frugt og rund fylde, men ingen finesse eller dybde. Men til 35 får den 5 solide stjerner. Fås også som Gran Reserva med mere af det hele, som dog ikke er meget bedre trods dobbelt pris.
      Bag vinen står Pagos del Rey, som formentlig leverer det meste Duero i Danmark (Condado de Oriza i Irma og andre navne (og højere pris) i bl.a. Holte Vinlager), der ejes af Felix Solis  i Mancha-regionen.

les Cinq Rameaux, Aix en Provence ... 55,-

Rosé, **** (4/5), Lidl (parti), normalt 65, torsdag 4.2.-lørdag 6.2. Letbenet, men meget behagelig tør rosé med åben mild frugt og ren, ret blød eftersmag. En forårsbebuder, som kan mangle lidt friskhed. NB: Står til 65 (tilbud 55) i avis, men 69 på web. 
      Lidl tilbyder også nogle af deres tysktappede mærker, som aldrig har tiltalt mig,  Cabernet eller Shiraz fra Australien (35, 4* -for pris, ikke smag, gælder hele februar). 

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 45,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 5. februar 

Den røde savner lidt dybde og længde -men smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Netto reklamerer med 5* i Berlingske, men det var tilbage i juni 2018. Druerne er castelao og tinta roriz (tempranillo i Spanien). Rosé laves af samme druetyper, ikke smagft. 
      Den hvide er glimrende, tør, frisk og ren, hvor arinto giver syre og viognier aroma. 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Dette firma er stadig stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til mange andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. 

      Netto tilbyder også Yellow Tail (39, 3*), som for mig er essensen af masseproduktion i Australiens varmeste vinområder. Den røde cabernet kan jeg få ned, til nød også ét (lille) glas pink moscato.