Søg i 1200 opslag:

21/02/2021

Herlige køb i Bordeaux og Rhone-typer

Jeg skal love for, at Brugsen træder til, når lillesøster Irma skuffer lidt. Et festfyrværkeri af gode køb i næsten alle prisklasser. Jeg er jo en gammel Bordeaux-dreng, så jeg glæder mig over især Faugères og Marcadis, men den gode Sangre de  Toro følger godt med, som også de andre vine. 

Eneste problem, der er for mange at vælge mellem... 

BEDSTE KØB: Sangre deToro reserva, Carmel Mingot de Haux, l'Hirondelle de Faugeres

Marcadis 2018 Lalande de PomerolMud House, Marlborough sauvignon blanc, William Hardy, shiraz + chardonnay

BEDSTE VIN:  l'Hirondelle de Faugeres 2014, Tour de Laroze 2013 Margaux
 

Carmel Mingot de Haux, Bordeaux...  40,- 

med Coop-app, set i 2017,  Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.februar

Et rigtigt godt køb, hvis du er til klassisk Bordeaux, dvs. vin med et tørt bid (uden at overdrive). Carmel de Mingot var i 1600 tallet navnet på et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag er del af dansk ejede Haux (en af mange mindre vine fra slottet). 
     Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog ganske udmærket. 
      Haux 
blev købt i 1985 af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag desværre kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. Slottet blev siden et selskab, som ejes af 3200 vinelskere. Foto: Peter Jørgensen, som var daglig leder indtil hans død i 2019. 

l'Hirondelle de Faugeres 2014, Grand Cru... 109,-

St. ÉmilionBEDSTE KØB + bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 25. februar
100% merlot med lagring et år i små egefade -overdådig duft af sorte og røde bær, fløjlsagtig, magtfuld, afrundet og lang -lækker nu og de kommende 3-5 år. 
Slottet er Cru Classé i St. Émilion og ejes af Silvio Denz, en schweizisk parfumedesigner. Så du burde være sikker på, at vinen dufter godt -også denne 2.vin fra slottet! Læs mere her
Slottet ligger 5 km øst for byen St. Émilion på samme limsten som Ausone, Pavie og andre af de bedste slotte. Førstevinen får 92p af Parker i 2004 og denne 2. vin er ikke langt bagefter. Hr Denz har brugt en god del af sin anselige formue på slottet, som bl.a. har fået en ny kælder -"vinens katedral" kalder han det (foto).

Ch. Marcadis 2018, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.december
2016 var flot, med god fylde og pæn længde. 2018 er en bedre årgang, og vinen har mere frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Gem 3-5 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol. 4* af Ekstrabladet og 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin. 

Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2016**** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 25. februar
Fleur er 4 år gammel, men glem alt om solmoden styrke, men nyd til gengæld en mineralsk elegance, god fylde og længde -men vent egentlig 2-3. år Ikke helt klasse som Marcadis, men stadig rigtig god og så er den blødere i stil. 

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 179,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), 2013,  Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 25. februar
      Egentlig bør denne vin ikke være BEDSTE vin, for 2013 er ikke topår, og vinen er en sekundavin fra ejendommen. Men 5 år på flaske har modnet vinen -og du får en moden, flot Bordeaux til en rimelig pris. Flaskehalsen giver den 5* med masser af ros. 
      Vinen kommer fra Labégorce, som jeg kender godt -Marjolaine Maurice de Coninck er en ung, dygtig vinmager. Margaux er også noget helt særligt, et af de ikoniske små områder for alle, der holder af vin. Slottet ligger i den nordlige del af Margaux -faktisk støder en stump af selve Château Margaux op til slottet! Kan nydes nu og de kommende 3-4 år. 

Torres Sangre de Toro, reserva... 50,-

2016 Catalunya, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar
Flot til prisen -vinen koster 90 kr i Spanien og 65 kr i grænsebutikkerne. "Tyreblod" kan næsten kaldes historisk, da den første tapning i 1954 var den første vin fra Torres på flaske!
Vinen er i stil typisk Rhone (garnacha syrah carignan). Den almindelige udgave er ok dagligvin, men denne "seleccion especial" er markant bedre og får også et år i eg. Fyldig, afrundet, poleret, men alligevel med karakter og en flot bouquet. En god allrounder, der vil tilfredsstille også de mere kræsne! Jeg nød den kælderkold til paëlla. 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar

Vinen viser, at Spanien sagtens kan overgå gode køb fra Australien og Californien. En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 

"Guv'nor" eller "Mester", måske "husets herre" kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2-3 største huse.
      Det er grundlagt 1952 i Valdepeñas med Viña Albali som det mest kendte mærke. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet huset med "Pagos del Rey". De har stadig de (ofte kedelige) vine fra la Mancha og omegn, men også vine fra mere fashionable områder som  Rueda, Rias Baixas (skuffer p.t.), Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.

      "Guv'nor" er rigtig flot i design (det får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. 

Castelmaure, Corbières... 50,-

Frankrig, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar
En lidt rustik, men magtfuld vin med rig aroma af vilde urter og krydderier, som dog slutter forbavsende afrundet. Den kunne sagtens være bedste køb, men der er for mange kandidater! 
      Kooperativet i Castelmaure fylder 100 år i 2021 og leverer nok bedre vin end nogensinde, som er en perfekt syntese af naboerne Fitou og Roussillon. Kælderen er ret lille -blot 60 medlemmer- men er veludstyret og får det bedste ud af druerne. Jeg elsker også den historiske etiket, som fås på vinen solgt af Jeanjean, som har solgt en del af kælderens vine siden 1985. Hans etiket er flottere end den, du ser i den ellers flotte kælder, hvis du kan finde den! 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar
Flasken har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget viser hele grenache druens frugt frem (blot tapper har husket at føje mindre svovl til ved tapning). Tapperen er Andéol Salavert, som du måske ikke kender. Jeg gør heller ikke, men har opdaget, at det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre (som også leverer vinene herunder!). 

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 43,-  

Rød Cotes du Rhone, rosé Syrah IGP, hvid Chardonnay-Viognier IGP
3 fl: 129, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar
Jeg ville slet ikke undre mig, hvis den røde Chasse og "Nobles Dames" herover er samme vin -og så vil jeg nok foretrække den billige Nobles Dames, selvom etiketten er lidt mere ordinær! En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone ('16 fik 87p(Spectator)! De lyse vine er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog!

      Coop tilbyder også Chablis Jean Demont (89, 4*) -her foretrækker jeg William Hardy herunder- samt Barbaresco Villa Aurora" Riserva (89, ?), er ikke tryg ved denne vin, som engang kostede op mod 200. Houlberg synes, den smager syditaliensk, og ham respekterer jeg. Desuden Piccini Chianti organic og Pagus Bisano Organic IGP (3 fl. 139, 4*), ok vine, som dog ikke ophidser.  

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar

Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung (her 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. 
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men den ligner nok om Waipara Hills (samme ejer og adresse, men koster 100 på tilbud, høm!). Begge mærker hører under Accolade, et af Verdens største vinhuse. Huset er mest kendt for Australien (bl.a. Hardy, som Coop også sælger), men ejer også bl.a. Robert Mondavi (Californien) og er et af de 2-3 største i New Zealand. Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford samt "moderfirmaet" Nobilo

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar
Den røde shiraz er fra det fine område Langhorne Creek syd for vinhovedstaden Adelaide. En stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra godt -dvs. køligt- område, Limestone Coast syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Vinen har eg i form af egestænger eller egechips under gæringen. * i Vinbladet og Vinavisen, 4* i Ekstrabladet. 
Adelaide blev grundlagt i 1850erne, og Hardy var en af de første til at dyrke vin her i McLaren Vale i Adelaides sydlige udkant. Han havde iøvrigt en direktør ved navn Osborn, som siden startede for sig selv. Hans kaldte firmaet d'Arenberg efter hustruens familie, og huset ledes af hans oldebarn, mens Hardy er blevet del af Accolade-gruppen, som i dag ejes af Carlyle, en amerikansk investeringsgruppe. 

Foto herover: den 15 km lange Maslin strand ved McLaren Vale. Flot, men få bader her. Der er risiko for hajer! Bemærk limstenen i klippen -starten på Limestone Coast. 


Hardy Crest, rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25. februar 

Ganske langt fra Hardy herover, vine, der ikke gør fortræd, medmindre du gaber kæben af led! Rød og rosé på cabernet + shiraz og merlot, hvid på chardonnay og sauvignon. 
Vinene er tørre, men med den frugtsødme, som et varmt klima giver. Efter et par glas af den røde længes jeg efter en lille, sur Bordeaux!