En klassisk St Emilion fra godt slot, herlig Priorat og andre superkøb gør Brugsen til den store vinder blandt kæderne. Igen-igen.
Superbrugsen & Kvickly har i denne uge op mod 100 -hundrede- vintilbud. Ikke let at overskue og finde de bedste køb. Så glæd dig over udvalget herunder (og glæd dig til del 2, på vej, og måske endda del 3, frygter jeg).
Moines Grand Cru St Emilion (79) er faktisk for lav pris, for vinen er fra rigtig godt slot!
Men vil du have fuld kraft, så er der også meget lav pris på Tosalet Priorat (59) og Morel Rhone (50), mens der er høj klasse i vine som Terrunyo carmenère (89) og Brunello "Poggio al Sale" (119).
Endelig præsenterer Torres en 11 år gammel Gran Coronas "Limited Edition" (14). Nok er superkøb for fans af fuldmoden vin.
Der er også et par gode hvide i dette opslag -Flaxbourne sauvignon fra New Zealand (49,83 v6) og den frugtige Vouvray "Valmer" (59).
Endelig en masse whisky & co til (næsten) for lave priser: Johnie Walker 12 år (149) og Singleton 12 år malt whisky (199) og Combeau XO Cognac (249). Og mange andre.
uge 36-2025
uge 36-2025
Moines Grand Cru St Emilion... 79,-
BEDSTE køb + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 4/9
Ekstremt lav pris på Grand Cru, som er set til 150 kr -i Frankrig. Moines er et ganske godt slot, ejet af familien Pauty, som jeg kender fra en gammel favorit, La Grace Dieu. Har ikke set årgang, men vil tro det er 2021 eller 2022, begge rigtig gode (21 med bl.a. guldmedalje fra Mondial). Så vent en fyldig vin med god frugt præget af merlot (90%) og afrundet ganske lang smag. God nu for sin unge frugt, vil nok rundes af med 4-6 år på flaske. Slottet ligger på vejen mod St Emilion i område mest præget af Cru Classé slotte. La Grace Dieu er et stednavn, så flere slotte har Grace Dieu som del af navnet. Ejer Pauty holder af lavt udbytte og stor omhu i kælderen. En del af vinen (50% oplyses det) er lagret i små egefade.
Tosalet Priorat "Vinyes Velles"... 59,-
BEDSTE køb + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 4/9
Vinen var rigtig godt køb til 89, så noget af et fund til blot 59 -en næsten uhørt pris for vin fra det mondæne Priorat. Gamle vinstokke, men ung vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk Sydrhône. Indbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. En meget drikbar vin på den kommercielle måde, som i alle nye år er belønnet med 90p/Guía Peñin.
Priorat syd for Barcelona er et afsides og næsten mytisk goldt område opkaldt efter et kloster, som blev opført på et sted, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). Området er helt afskåret af høje klipper fra resten af Katalonien og har et tørt og ekstremt klima. I mange år levede området af at lave messevin og kopier af Port og Sherry. Men i 80erne opdagede unge vinmagere, at de gamle lavt ydende vinstokke -Garnacha og Carignan- kunne levere vin i stil med topvine fra Rhone-dalen i Frankrig. Resten er historie, og i dag er Priorat ikke kun det dyreste område i Katalonien, men blandt de mest mondæne i Spanien (med priser, der passer, 2000+ kr for l'Emita). Siden er velhavende vinfolk fra hele Spanien (og Frankrig osv) rykket ind i det ugæstfrie, afsides område ved Tarragona, hvor der nu er 2000 hektar og 5+ millioner fl/år. De gamle garnacha og cariñena vinstokke er suppleret med bl.a. cabernet.
Tosalet laves af Hammeken, som måske er det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark, med 20 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien.
Siden er velhavende vinfolk fra hele Spanien (og Frankrig osv) rykket ind i det ugæstfrie, afsides område ved Tarragona, hvor der nu er 2000 hektar og 5+ millioner fl/år. De gamle garnacha og cariñena vinstokke er suppleret med bl.a. cabernet.
Tosalet laves af Hammeken, som måske er det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark, med 20 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien.
Cotes du Rhone "Morel" .. 50,-
BEDSTE køb + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/9
Lidt af et fund til denne pris. 2023 fik 5* i Vinavisen, der skriver: "I duften er der mørke kirsebær og rosmarin, og i den saftige smag dejlige komplekse krydrede noter. En meget tiltalende og let drikkelig rød Rhône". 2022 fik 5* og 88p/Rydberg + godt køb.
Har ikke smagt 2023, men 2022 giver Guigal (79 kr!) kamp til stregen. Tilmed er Morel så tæt på Chapoutier's 30 kr dyrere Rhone, så jeg gider ikke betale merprisen.
Pierre-Henri Morel var en ung CEO direktør for stjernen Chapoutier, som ville prøve noget andet. Så han fik frit lejde med vine fra syd-Rhone med eget navn og bolig i Chapoutiers Estubiers kælder i Lubéron.
Morel selv er for længe siden draget videre til Chapoutiers vingård i Australien. Men navn og den simple etiket lever videre.
Lidt af et fund til denne pris. 2023 fik 5* i Vinavisen, der skriver: "I duften er der mørke kirsebær og rosmarin, og i den saftige smag dejlige komplekse krydrede noter. En meget tiltalende og let drikkelig rød Rhône". 2022 fik 5* og 88p/Rydberg + godt køb.
Har ikke smagt 2023, men 2022 giver Guigal (79 kr!) kamp til stregen. Tilmed er Morel så tæt på Chapoutier's 30 kr dyrere Rhone, så jeg gider ikke betale merprisen.
Pierre-Henri Morel var en ung CEO direktør for stjernen Chapoutier, som ville prøve noget andet. Så han fik frit lejde med vine fra syd-Rhone med eget navn og bolig i Chapoutiers Estubiers kælder i Lubéron.
Morel selv er for længe siden draget videre til Chapoutiers vingård i Australien. Men navn og den simple etiket lever videre.
Flaxbourne sauvignon blanc, kr/fl v6: 49,83
6 fl: 299. BEDSTE køb + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/9
Marlborough, New Zealand. En god sauvignon en klasse over vinene fra giganterne. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi, en sommersalat -og til under 50 tæt på topkøb.
Et andet mærke fra Yealands og dermed vinmager Nathalie Christensen, efterkommer efter indvandrer, der fulgte efter grundlovsfader Monrad og grundlagde Dannevirke i New Zealand.
New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.
Terrunyo carmenère Chile... 89,-
BEDSTE køb + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/9
Meget lav pris på Terrunyo, hidtil solgt globalt til omkring 300 kr. Herligt for alle os, der elsker vin. Den matcher stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed i en anderledes og original stil takket være druen carmenère. Meget dyb, intens frugt, balsamisk og kompleks, magtfuld, men fast, lang afrundet. Carmenère er i dag Chiles "nationaldrue". Druen er indfødt i Bordeaux' Médoc, men vinlusen Phylloxera tog livet af den få år efter, at nogle skud var sejlet til Chile, der blev druens nye hjemland. 2023, 22 og 21 fik alle 93p/TimAtkin, mens 2023 fik 5*/6 i Jyll.Posten. 2022 fik 95p/Decanter. Carmenère er svær at gro selv i det lune Chile, da druen skal høstes sent for at opnå modenhed Vinen kommer fra Blok 27 i Peumo marken på terrasser over Cachapoal floden. Vinen lagrer 9 måneder i små egefade, 60% nye. Det hele beskrives på den meget detaljerede bagetiket.
Brunello "Poggio al Sale"... 119,-
BEDSTE køb + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/9
Brunello er vel ikke længere så kostbar som for 10-15 år siden, men stadig er 119 en meget lav pris for Brunello, især når den er så god som denne. Mørk, intens aroma, fast, kraftig, tannisk, men med runde kanter og pænt lang smag -set i 2019, som er god nu, men nok bedre om 2-4 år. Men ikke en 20 års vin. 91p/JamesSuckling (med anden etiket). Foretrækker marginalt Camigliano (149/159 i Føtex), men begge er rigtig gode.
Du kender næppe mærket "Poggio al Sale". Vinen kommer fra det store Piccini hus, som ejer en række vingårde i Toscana, bl.a. i Montalcino. Huset ledes af den dygtige Mario Piccini (foto). Har smagt vinen under flere etiketter og altid fundet den god.
Du kender næppe mærket "Poggio al Sale". Vinen kommer fra det store Piccini hus, som ejer en række vingårde i Toscana, bl.a. i Montalcino. Huset ledes af den dygtige Mario Piccini (foto).
Gran Coronas "Limited Edition"... 149,-
BEDSTE køb + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/9
Noget af en nyhed! En ny Gran Coronas -men fra 2014, dvs 11 år gammel, lagret 1 år i små egefade og mere end 8 år på flaske. Vinen præsenteres som en 2.vin til Mas la Plana, som koster 600+ kr -og forresten i reglen fås i 2019/20. Derfor et topkøb, så jeg vover at kalde den "bedste køb". Vent en fuldmoden vin med rig bouquet, solid fylde, men rund og pænt lang i smagen. En vin til fans af modne vine. Vil ikke gemme den længere. Oprindelig blev Gran Coronas tappet på denne flaske, men de sidste 20+ år har den været tappet på Bordeaux-flaske. Så egentlig vil det ikke undre mig, om vinen simpelthen er et overskud af la Plana, der ikke er blevet solgt. Foto: kælderen i Pacs, hvor vinen er lavet.
Vouvray "Jean de Valmer"... 59,-
GODT køb + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/9
En ganske lækker hvid med overdådig aroma og let sødme, som skjuler en fin syre.
Vouvray ligger på vulkansk jord i udkanten af Tours ved Loire floden. Historisk har vinene herfra ofte været anset blandt de bedste fra Frankrig, så 59 er en ekstremt rimelig pris.
Denne vin laves af kooperativ med 300 hektar, inkl. det billedskønne Chateau de Valmer, som har lagt navn til vinen.
Slottet er ikke stort, men har et kapel fra 1400-tallet og en meget smuk fransk have og fine skråninger, hvor vinen gror. Vinen laves med omhu og lagrer sur lie før tapning.
En ganske lækker hvid med overdådig aroma og let sødme, som skjuler en fin syre.
Vouvray ligger på vulkansk jord i udkanten af Tours ved Loire floden. Historisk har vinene herfra ofte været anset blandt de bedste fra Frankrig, så 59 er en ekstremt rimelig pris.
Denne vin laves af kooperativ med 300 hektar, inkl. det billedskønne Chateau de Valmer, som har lagt navn til vinen.
Slottet er ikke stort, men har et kapel fra 1400-tallet og en meget smuk fransk have og fine skråninger, hvor vinen gror. Vinen laves med omhu og lagrer sur lie før tapning.