Søg i 1200 opslag:

19/06/2021

Topvin fra Chile, Argentina + Champagne til studenterne...

Jeg ved godt, at Irma har ry for at være bedre end andre kæder, men i disse dage er Brugsen (og Kvickly) lige så interessante. Måske fordi de henter deres vin i de samme kældre? 

Jeg ved det ikke, men det er et flot program, du kan se herunder. Der er både noget for studenterne (men vælg Champagnen, 13 års skolegang skal fejres) og noget for os andre, der sveder foran grill'en. Signos-smagekassen er nok bedste vin + bedste køb -men Chasse Plan de Dieu er også godt køb. Men læs selv...


Emiliana "Signos" smagekasse, kr/fl v 6: 83,16

6 fl: 499, 2 fl. hver af pinot noir, Syrah og chardonnay, biodynamiskChile, 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.juni 

En flot kasse, som er en klasse eller to over Salling's smagekasser. Signos viser, at Chile kan konkurrere med stor vin fra Californien (hvor en lignende vin næppe fås under 200 kr). En klasse over Spier's PS osv og to klasser over OPI herunder)

      Vinene kommer fra Casablanca (omkring havnebyen Valparaiso), som er Chile's svar på Californiens Sonoma Coast eller San Luis Obispo. Stillehavet er køligt (strømmen kommer direkte fra Sydpolen!), og druerne gror i et rimeligt køligt klima, som passer rigtig godt til pinot og chardonnay -og såmænd også syrah, som har mere frugt og mindre krydderi end normalt. 

      Vinene kommer fra Emiliana's biodynamiske vingård (over 800 hektar!), som er del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller, typisk 20-30.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts, en ung kvindelig vinmager fra Alicante i Spanien, der kom til Chile og blev der!   

      Hvidt blend "Vinilla" 2018 af chardonnay (69%), roussanne (12%), marsanne (10%) og viognier (9%). 91+p/Parker med ordene: "Clean and harmonious, powerful yet fresh and balanced, with some oak that should integrate nicely with a little more time in bottle. 27,000 bottles".

      Syrah 2018 fra "Quebrada" er meget flot, overdådig frugt og lidt eg, meget lang -formentlig endog bedre om 2-4 år. 2016 fik 92p/Tim Atkin og 91p/Parker.    

      Pinot noir 2019 fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! 91p/Tim Atkin, 2018 fik 91p/Parker. 

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.juni, normalt 199.  Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Valle del Uco og lavet i Bordeaux'agtig stil, dvs. fast snarere end generøs, af og til med lidt grønt. Set i 2019, som sikkert er lige så god som 2018 med 91p/Parker. Pænt til 89 kr! 

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... v.2: 54,50 

2 fl: 109, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. juni
Set i 2019. En solid, ligefrem grenache-syrah med solid fylde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og meget bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre, men nu tappet af ham selv! 
      Til samme pris Laugel Pinot Gris Alsace (ej smagt, huset er ikke godt, men prisen er også lav. Kan være god, så jeg vover 4*) samt Veronia "Appassimento", endnu en Amarone-lookalike med let sødme. Helt automatrisk 2* -og gæt, hvor meget den har med Verona at gøre? Den kommer fra Sicilien, laves på d'Avola druer og har end ikke været tæt på Verona -tappet i Brøndby. 

OPI barrel selection rød/hvid... kr/fl v 3: 46,33

3 fl: 139Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. juni
Væld mellem cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay

Malbec er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er sikkert ok, men har ikke smagt den.

William Hardy, shiraz eller chardonnay, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. juni
Den røde shiraz er fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 
      Byen Adelaide blev grundlagt i 1850erne, og Hardy var en af de første til at dyrke vin her i McLaren Vale i Adelaides sydlige udkant. Han havde iøvrigt en direktør ved navn Osborn, som siden startede for sig selv. Hans kaldte firmaet d'Arenberg efter hustruens familie, og huset ledes af hans oldebarn, mens Hardy er blevet del af giganten Accolade. 

Salice Salentino "Epicuro"... 3 fl: 139,- 

46,33/fl, (4*/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 24. juni
En rigtig kioskbasker af en vin, men alligevel ned lidt kvalitet. Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Derfor 4*. Salice har sin egen DOP og derfor skal druerne (negroamaro og sort malvasia) leve op til lidt skrappere krav.   

Barolo "Fontanafredda"...  139,-

Italien, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.juni
Det gamle kongelige jagtslot er begyndt at lave stadig bedre vine, og 139 er en god pris også for 2017, som ellers ikke er det store sus.  
      Jeg tror aldrig, jeg vil sige et ondt ord om Fontanafredda, som er et af de huse, der har betydet mest for Barolo -det var her, Vittorio Emanuele II, siden den første konge af Italien, bosatte sig -og var med til at gøre Barolo til Italiens førende vin. Efter flere ejerskifter ejes huset af et stort familiefirma, som også ejer bl.a. Borgogno, Santa Vittoria og står bag restaurantkæden Eataly. Huset har stort gods, men en mange gange større produktion, så det meste købes ind udefra. Men en mere end ok Barolo.
      Til samme pris fås også den gode Villa Annaberta Amarone (139, 4*) og  Pocas Port colheita 2009 Port -men prøv at få den 2 år ældre 2007, der af uransagelige grunde fås for 129 (bedste køb + 5).

La Baume, rød Merlot, hvid Viognier...  59,- 

Frankrig, 2019, bedste KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 24. juni
Foto: La Baume var engang en rigtig vingård, men i dag købes de fleste (98%?) druer ind og laves i flotte, meget store, meget moderne kældre. Meget effektivt -men vinene er faktisk rigtig gode.
Den røde 2019 fik 5* af Rydberg med ordene: "Meget mørk med en flot koncentration. Masser af brombær, mocca, mørk chokolade og vanilje i smagen. Anelse tørhed og ikke så lang i smagen. Men til prisen kan den meget".  Den hvide -på den sjældne drue viognier har masser af frugt og karakter plus god friskhed.

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), også rosé, (4*/4), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. juni
Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung (her 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Rosé er ok, men for letbenet.  
      "Mud" (smagt 3 gange) minder om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169). Begge mærker hører under Accolade, et af Verdens største vinhuse, bl.a. Hardy (herover) + bl.a. Robert Mondavi (Californien). Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end Gallo's Selaks og Kim Crawford


Gran Baron, cava, flere typer ... 40,-

brut, bedste KØB + **** (4/5), Semi-Seco og %-free **Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 24. juni
Brut er absolut drikkelig, med let sødme trods brut-prædikatet, enkel, lidt æble i næsen, ok friskhed. -får 5* pga den lave pris! Bruset er skabt ved 2.gæring på flasken i Barcelona, men vinen eller druerne er (ganske legalt) nok hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! En typisk cava (ok, men trættende i længden). Undgå den søde semi-seco, og en uheldig læser fortæller mig at 0%'eren ikke er sjov. Vil ikke selv bruge penge på den. 

Champagne Canard-Duchêne, Brut ... 199,- 

Brut eller Rosé***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.juni
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. Rosé er faktisk også god, ganske frugtig og tør og så med fylden, der gør den madegnet. 
Ej smagt: sød Demisec. 

Canard-Duchêne er med over 150 år et af de historiske huse i Champagne. Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som siden også overtog Joseph Perrier. Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som i 1800-tallet købte vin af familien Canard. Huset er et besøg værd, bl.a. kældrene, der strækker sig over 6 km under hovedsædet i Ludes nær Reims. 

the Glenlivet Single Malt 12 år Whisky... 199,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.juni. Du ser den overalt og glemmer måske, at Livet er en af de historiske store malts. Du ved den kommer hos en anden kæde næste uge, så betal aldrig mere for den! Den er ikke for ætsede fans af æter-Whisky, men for dig, der holder af en blid, aromatisk, elegant all-rounder. 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Glenlivet er det ældste (1824) legaliserede destilleri.
            Til samme pris også Matusalem "15" rom (4*, som har en smule 15 år rom i sig, ikke mere) samt Normandin XO Cognac (5*, kun smagt én gang, faktisk rigtig god, så et topkøb).