Søg i 1300 opslag:

14/06/2021

Favorit for mangeårig ABC'er!

Jeg er mangeårigt medlem af ABC ("Anything But Chardonnay"), og måske er det en af årsagerne til, at jeg oftest går i en bue uden om enhver sødlig chardonnay, men til gengæld er i Himlen over en riesling eller veltliner!  

Og her er tysk Riesling -gerne med en snert af sødme oven på syren- og den liflige veltliner fra Østrig perfekte. De er som skabt til en salat på en lun sommeraften. Og i øvrigt ved enhver anden lejlighed! 

Superbrugsen og Kvickly har dog mange andre gode køb, hvor kun få er nævnt her. Og at jeg er fri for fordomme, viser jeg ved en ros til en appelsinduftende aperitif fra Martini! 

bedste KØBRiesling Mosel "Feinherb" BIOGrüner Veltliner "Lenz Moser", Martini Fiero aperitivo
bedste VINTerrunyo cabernet-sauvignon + carmenère

Riesling Mosel "Feinherb" BIO... 50,- 

Tyskland, 2020, bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.juni
Måske er mine bønner blevet hørt, for denne riesling (kun smagt i ældre årgang) virker anderledes lovende end den lidt for søde Rudolf Müller riesling. Modsat Føtex' Pauly er den fra Mosel -og tilmed økologisk. Feinherb betyder til den tørre side uden at være tør. Vinen laves af Dr Willkomm, del af det store hus Peter Mertes i Bernkastel, som ellers ikke er kendt for topvin. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser", kr/fl v 6: 49,83 

6 fl. 299, Østrig, 2019/20, bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.juni  
Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen.

Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.juni, normalpris 199,95 

Med Terrunyo er vi oppe blandt den øverste 1% af Chiles vine og blandt de store vine fra de 2 Amerika'er.  

     Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. F.eks. er cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. 
      Rydberg gav 2016 5* med ordene"En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere." Den lokale, gode Descorchados giver vinen 97p/100. 
      Carmenère 2018 er sværere at smage, men også sjovere! Fra Peumo vingården i Cachapoal. Druen forsvandt helt i Bordeaux under phylloxera'en i 1870erne, men var inden da kommet til Chile, dog under navnet merlot, hvor den er signaturdruen! Druen er svær at gro, da den modnes langsomt. Camenère er også vendt tilbage til Bordeaux, men de få jeg har smagt, har haft det grønne præg, som ofte præger Chiles carmenère. 
      Erik Skovenberg kunne i Vinbladet godt lide 2018 (5*): "Dyb violet. Indbydende duft af solbær, eukalyptus og tobak. Kraftfuld, harmonisk smag af rød bærfrugt med pikant grøn tone, flot længde og modne tanniner". 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

rød Bordeaux-blend, hvid sauvignon-blend ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17. juni

Jeg har altid elsket den stilige Spier etiket, men sjældent været vild med vinene. Men de 2 "Creative Block" vine må jeg rose, for de har mere personlighed. Druerne er "Coastal" -bedre end Western Cape, mest hentet i Darling og Stellenbosch, hvor vingården ligger.
      Den røde er et typisk cabernet/merlot blend med lidt petit-verdot og lidt eg til 5 gode *.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet, men med en rank personlighed, der antyder, at den bliver bedre om et år eller to, selvom den er mere end god til mad nu. Ugens bedste køb + 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 
       Den hvide har lidt semillon + de 90% sauvignon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -det giver en meget aromatisk vin med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca), middel fylde, pænt lang og med et lille syrebid. Ikke imponerende i forhold til prisen -5 små *.

Birds of Paradise, rød blend, hvid viognier, kr/fl v 2: 54,50 

2 fl: 109, økologisk, rød garnacha-syrah, Maipo, hvid viognier, Casablanca 
***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17. juni
økologiske Rhône-kopier fra Chile, lavet af Emiliana. Den røde er afrundet, fyldig og med rig frugt, ikke præget af eg, men af modne druer (takket være 14,5%) i det lune Maipo nær Santiago. Den hvide kommer fra det kølige Casablanca og er kun smagt i ældre år, men Finansbureauet giver 2018 6*/6. Så den er sikkert også mere end ok! 


Martini "Fiero", aperitivo, kr/fl v 2: 54,50 

2 fl. 109, vermouth, 2019/20, bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.juni 
Aperol Spritz har været et hit på caféer i adskillige år, men nu vil Martini tage kampen op. Dejligt, for Aperol er ret billig at lave, men sælges alt for dyrt. 
      Opskriften er simpel: 1 del Martini Fiero, 1 del tonic + is og appelsinskive. 
Fiero er en mere bitter udgave af den røde Martini, præget af spanske appelsiner, men helt uden farve og tilsætningsstoffer. 
Og egentlig slet ikke ulig Aperol -blot meget bedre køb. 
      Her i vores lille skare (sidst i en klumme) må jeg indrømme, at jeg har drukket adskillige glas Spritz, især på en lun sommerdag. Jeg har altid prøvet at få den med Campari, men må nøjes med Aperol (som er ejet af Campari). 


Single Malt, 100 cl, frit valg... 349,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17. juni 
(ca. 244/70cl). 
Talisker 10 år 45,8% kommer fra det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye, som ligger ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen er siden 1995 forbundet med fastlandet med en bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
      Destilleriet ligger ned til vandet. Denne single malt 10 år er blandt de fineste, og den har lidt af Islay's tørv og medicin, men i en blidere, smuk udgave -og trods de 45,8% alkohol er den overraskende blid.  Som Coop skriver: "Talisker Single Malt 10 er modig whisky, der kræver modige whisky-drikkere. Men hvis du tør, får du en unik smagsoplevelse, der åbner helt nye døre for, hvordan whisky kan smage". Isle of Skye er i øvrigt også kendt som stedet, hvor den berømte whiskylikør Drambuie skal være opfundet. 

      Dalwhinnie 15 år 43% er den blideste og mest lækre malt, ret let trods sine 43% alkohol med overdådig bouquet efter 15 år i eg. Den er røget, lang og kompleks, men rund og flot. Destilleriet ligger faktisk præcis midt i Skotland sådan omtrent midtvejs mellem Edinburgh og Inverness. 
      Cragganmore 12 år 40% er også en god malt i en kommerciel (dvs. lidt sød) stil, men ikke så godt køb.