Søg i 1200 opslag:

30/06/2021

Argentina leverer topkøb, Bordeaux topvin!

Argentina leverer nogle af de bedste vinkøb i Verden i dag. De røde er meget svære at slå i 40-50 kr klassen -og det er Mascota levende bevis på! Masser af fylde, god frugt og pæn længde -alt det, jeg savner i alt for meget andet vin. Men en klassisk Bordeaux som Marcadis har nu noget ekstra... 

Her er del 2 af Brugsen og Kvickly's ugetilbud som varer til8. juli. Endnu en serie gode køb... 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 50,-

Argentina, Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli

Rød cabernet-sauvignon eller malbec (5*)hvid chardonnayrosé (4*).  

Cabernet har fået godt 90p/100 af pålidelige lokale Descorchados i de sidste 3 årgange. 2016 blev valgt som bedste cabernet i Frankrig! Nye årgange af malbec får også pæne ratings, typisk 88-89p i 2019, så 50 kr er en rigtig god pris.  
      Den hvide vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine begge i2018: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. Rosé lidt skuffende. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, en rigtig god dagligvin. Mascota er  bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto), men bag det hele står giganten Peñaflor, som også ejer bl.a. Trapiche (Føtex/Bilka mv) og las Moras (Fakta). 

Spier "Vintage Collection", rød/hvid/rosé... kr/fl v.6: 41,50

6 fl: 249, Rød cabernet-blend, rød GSM (grenache, shiraz, mourvèdre), hvid riesling, hvid chardonnay-chenin-viognier, rosé, tappet i Danmark

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8. juli
Normalprisen (99,95) er for høj, men få om nogen køber i dag til normalpris. Men vinene er til 50 gode køb, og til 41,50 er især de røde næsten et must! Vinene er meget kommercielle med masser af fylde og sød frugt i duft og smag -ingen mærkbar eg og en afrundet blød smag. Cabernet er ganske overbevisende, ren frugt og fylde, GSM er mere krydderi (men ikke for meget), ret let i smag trods 14,5% alkohol. Poleret! Jeg foretrækker det hvide chardonnay blend for riesling, men begge er ok. Den lyserøde siger mig ikke noget. 

Ch. Marcadis 2018, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli
2016 var flot, med god fylde og pæn længde. 2018 er en bedre årgang, og vinen har mere frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol. 4* af Ekstrabladet og 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin. Moderslottet Sergant fik 90p for 2018 af respekterede WineCellarInsider. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (men uden imponerende slot, som ses på foto!), som og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på især JP Chenet -og nu retter op på fortids synder (JP Chenet er IKKE værd at drikke) ved at lave bedre vin som denne. 

Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2018***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 8.juli. Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3. år Ikke helt klasse som Marcadis, men stadig flot og så er den blødere i stil. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.maj  
Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Ritas Paula Jaraque skjulte i vinkælderen for spanierne i Chiles uafhængighedskrig. Jeg har smagt vinene flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 75,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli

En arketypisk gammel Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig lidt bid), på grænsen til det kedelige. Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for den mere daglige Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. Det tager lidt tid, synes jeg. 

Apothic red, frit valg .... 75,-

California, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli
Begge vine er pleasere (har kun smagt Dark!), som vil tiltale de fleste -selv RipAmarone-fans. 
      Vin er for mig medicin, så Apothic er et navn for apotek. Bortset fra en cabernet er vinene blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. 
      Vinen laves af Verdens største vinhus, Gallo, som er en historie i sig selv. 
      Ernest & Julio Gallo startede i 1933, da forbudstiden i USA ebbede mod enden. Brødrene Ernest og Julio lånte en bog på biblioteket i Modesto om hvordan man laver vin og gik straks i gang -med $ 5000 lån fra Ernest's svigermor. I dag er huset USAs største vinhus -og største i familieeje- og leverer 25% af al vin i USA! De to brødre er nu væk, men Ernest's søn Joe har siden 2007 ledet koncernen, som stadig vokser -og gradvis opgraderer sit sortiment. 
     Gallo's vine er især konsumvin med navne som Cribari (én liter pap var engang et hit i Irma!), Gallo Family, Turning Leaf, William Hill og André (brus) samt maltvinen Boone's Farm. Men gradvis søger huset at levere bedre vine som Barefoot, Ravenswood og Bear Flag. 
      Retfærdigvis leverer de også gode vine som Edna Valley, Franciscan, Clos du Bois og ikke mindst Gallo Sonoma, baseret på et stort domæne i det kølige Sonoma.  

Canaja, Verona rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, **** (4/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 8.juli

Vinen kommer fra Villa Annaberta, som også leverer god AmaroneEtiketten siger Verona-området, men den røde smager mere i stil med en primitivo o.l. Den hvide er lys og frisk, ganske nydelig, rosé ej smagt, men næppe købet værd.  
      Til samme pris også den ægte vare, Verso Primitivo di Manduria (6 fl. 299, 5*). En fyldig, afrundet vin med krydret duft. For mig en bedre vin end Canaja.