Søg i 1200 opslag:

04/06/2021

Den gamle Verden hitter i Brugsen

Her en god uge før EM starter i Danmark, holder vi et lille VM for vin i Brugsen. Og Europa vinder på point! Med Torres' flotte Celeste som stjernen. 

Fontanafreddas "lilleput-Barolo" scorer dog direkte uden frispark, mens dansk-ejede Haux i Bordeaux står for en fornem rød/hvid præstation!

      Sydamerika dribler  lige ind i mit hjerte med den flotte Marea fra Chile og Trivento fra Argentina, hvor ikke mindst den hvide malbec imponerer. 

Celeste, Ribera del Duero Crianza, kr/fl v 6: 66,50

6 fl. 399, 2018, bedste KØB + bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. juni

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). Denne er bedre vin fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. Til denne pris nærmest et MUST. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 2016 fik 93p/JamesSuckling, andre ligger omkring 90p. 

Fontanafredda, barbera, chardonnay eller moscato.... 50,- 

med Coop-appBedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 10.juni

Jeg holder meget af den røde barbera 2018 fra Alba, som har rig frugt og fasthed, fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter. '17 fik 90p af Spectator, '18 har fået 6* af Vinbladet. Som skabt til alt fra grillen, fra pebere over pølser til en bøf. Server kælderkold. 

Hvid chardonnay (Langhe DOP) er også mere "Kold Klima" stil end normalt -her kommer den fra Barolo-regionen. Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Glimrende og superkøb. 
Moscato d'Asti er også lækker, meget frugtig, sød, enkel og brusende -den kan få øldrikkere omvendt! 
 

Carmel Mingot de Haux, Bordeaux...  40,- 

med Coop-app, set i 2019, hvid 2019/2020,  Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. juni 

Den røde 2019 er et rigtig dejligt glas Bordeauix, som stadig har en masse frugt til at balancere tanninerne. Middel fylde, pænt lang -drik det næste år eller gem 4-5 år. 

Den hvide 2019 er ganske elegant og frugt, hvor skruelåget skruer op for frugt og sprødhed. Rigtig god. 2020 er måske endog bedre. 

      Carmel de Mingot var i 1600 tallet navnet på et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag er del af dansk ejede Haux (en af mange mindre vine fra slottet). 
      Haux blev købt i 1985 af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag desværre kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. Slottet blev siden et selskab, som ejes af 3200 vinelskere. Foto: Peter Jørgensen, daglig leder indtil sin død i 2019. 

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 179,- 

2013,  Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 10.juni 
Coop har åbenbart svært ved at sælge Bordeaux. De har gode vine, men er adskillige år om at tømme lagret. BEDSTE vin, selvom 2013 er lille år, og vinen er en sekundavin fra et godt nok rigtig godt slot. Men 5-6 år på flaske har blødgjort tanninerne -og du får en moden, flot Bordeaux til en rimelig pris. Forvent en middelfyldig, tør vin med åben rig bouquet og en lang, tør, men ikke stram smagFlaskehalsen giver den 5* med masser af ros. 
      Vinen kommer fra Labégorce, som jeg kender godt -Marjolaine Maurice de Coninck er en ung, dygtig vinmager. Slottet er stort med 70 hektar i den nordlige del af Margaux -faktisk støder en del op til selve Château Margaux. Mindre end halvdelen bruges til 1.vinen, så 2.vinen sælges under flere mærker, bl.a. dette mærke. Vinen koster 270 kr i New York + tax. Kan nydes nu og de kommende 3-4 år. 

Manos Libre, tempranillo, Spain...  40,- 

med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. juni. Endnu en etiket fra dansk-ejede Hammeken cellars. En kraftig, fast vin, som dog har en behagelig frugt og blødhed. "Manos Libre" er spansk for "med Frie Hænder", og etiketten viser en luftakrobat. Jeg tænker nu også lidt på, hvordan Hammeken jonglerer med de utallige etiketter. Vinen er formentlig meget lig andre "Single Vineyards", som Suspiros og Capa. Manos er noget billigere, da den ikke er i trækasse! 

Villa Annaberta Amarone "Private Collection"... 179,-

2013, Bedste VIN + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.juni
Jeg er bestemt ikke fan af amarone, men må indrømme, at denne 8 år gamle Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, tør trods en let sødme i eftersmagen. 
      Til samme pris også 2016 Panteno Amarone fra cantina di Verona. Økologisk, ej smagt. 


Greatest hits from the "New World" 

Marea, Leyda, syrah eller chardonnay ... 79,-

med Coop-kort, økologisk, 2018/19, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.juni. Vi er 2-3 klasser over Adobe herunder, men stadig til en rimelig pris! 
Syrah har en helt anderledes intensitet og dybde i smagen -og det er ikke kun det kølige klima i Leyda blot 8 km fra Stillehavet! Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde." 
Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og 50-60% gærer i små egefade. Den vil imponere mange. Selv jeg, der er chardonnay-allergiker giver den pæne ord! 

Trivento Reserve, rød/hvid, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.juni
rød Malbec eller cabernet-sauvignon, hvid malbec eller chardonnay 
Bortset fra torrontès har jeg sjældent købt hvidvin fra Argentina (men ofte nok smagt dem professionelt og hos venner). Men denne er anderledes. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flaske. Druerne høstes tidligt og får ingen skindkontakt, men en lang kølig gæring (10 gr). En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre, bedre end chardonnay'en. Rød malbec er altid god. Mørk, kraftig, fast, men afrundet og lang. Parker gav 2018 90p/100 og andre enige. Og så laves der årligt 10 millioner flasker af den! De øvrige vine ikke smagt, men sikkert gode.  
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 


Emiliana Sparkling, organic brut ... 79,-

med Coop-kort, økologisk, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.juni. Synes vinen ser sindssygt flot ud med etiketten og den blottede prop. Druerne er pinot og chardonnay og vinen laves også som Champagne fra ret kølige marker i Casablanca nær Stillehavet. Vinen har fået pæne noter, bl.a. 92p af den gavmilde Suckling (i 2018) samt 5* af Nana Vad (i 2020, men hun ER jo ansat af Coop, så måske ikke uhildet?).   Men udbyttet er højt og vinen lagrer kun 6 måneder på flaske med bundfald for degorgering, og så kan vinen næppe holde så længe. Blot 100.000 flasker tappet. Men vil give den en chance! Men se på flaske eller etiket for tappedato -det oplyses, at vinen kan holde i 5 år fra denne dato. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.juni 
Vinene er en smule bedre end "Vintage Collection" og "Private", men normalprisen -139,95!- er latterlig. Vinene skal komme fra kølige områder som Swartland og Stellenbosch og lagrer lidt i eg. 
      Rødt blend af  shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage. Den begavede Rydberg giver den **** i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." SmagpåVin nøjes med 3* og finder som jeg vinen tung. Hvidt blend af chardonnay med nationaldruen chenin ("Steen") er meget attraktiv med rig aroma af citrus og milde krydderier, ganske frisk trods heftige 14% alkohol med pæn længde

Spier "Private Collection", frit valg... 69,-

Western Cape,***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.juni. 
Rød Pinotage eller Shiraz, hvid chenin blanc eller chardonnay. Normalt billigere end vinen herover, så knap så godt køb. Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, men andre kan også lide den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 

Adobe "organic", rød/hvid/rosé, frit valg: 35,-

økologisk, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.juni. Der er ikke så meget at sige om disse simple vine, der er gode til prisen, men lidt korte i smagen Jeg vil nok vælge cab eller carmenère snarere end pinot i rødt, samt chardonnay eller gewurz frem for viognier eller rosé. 

      Brugsen tilbyder også Clay Creek rosé (2 fl. 119), som jeg vil lade stå trods det tiltrækkende udseende! Måske er vinen strålende, men stoler ikke på californisk rosé, især ikke, når den er tappet i Tyskland.