Søg i 1200 opslag:

06/06/2021

Riesling fra Meny er en sommerfavorit

At købe billig rødvin er for begyndere. Den er som regel mere end drikbar og ofte endog god. At finde god billig hvid er for viderekomne! Jeg går ofte i en stor geometrisk bue uden om de ofte vamle, sure hvidvine! 

Men Peter & Peter overrasker positivt -en sprød, frisk og ganske lækker hvid med masser af aroma, den tørre skriger på muslinger, mens den halvtørre bør stå parat på terrassen en lun sommeraften. Den er lige et par klasser bedre end sin pris. 

Bedste KØB: Peter & Peter (riesling + pinot noir). Bortoli "Aus" (shiraz + chardonnay), Novas (rød/hvid/rosé) 

Peter & Peter, riesling eller pinot noir.. 49,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 30.juni

Er et godt bud på sommerens favorit, især de hvide! Hvid riesling fra Mosel's "Steillage", dvs. de stejle skråninger med stort skifer, som dominerer det skønne Mosel. Den tørre er flot, ren og frisk, god frugt -også husvin til Mosels musikfestival. Feinherb dvs. halvtør, er lige så flot, indbydende duft og nydelig syre og sprødhedRød pinot fra det lune Pfalz, pæn uden at være prangende, lidt fersk, men til prisen et godt køb, mens pinot rosé er for fersk og letbenet for mig. 
      Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 

      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 
       Jeg ved ikke hvem den anden Peter er -men husets chefvinmager er Peter Griebeler. Han er barnefødt ved Mosel, men har arbejdet flere år i bl.a. Californien og Østeuropa og siden 2005 for ZGM. 

      Husets bedste køb er Donatushof Saar riesling, som kommer fra særlig vingård ved de kølige Saar, en halvtør klassisk riesling med virkelig stil (69,95, 5* + bedste KØB, set i Kvickly Brøndbyøster). Fås også på sindssyg flot Magnum til 169,95. 

Belrose rosé, Méditerrannée Igp, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.juni. Den ser sgu flot ud med den elegante flaske -og så er navnet tæt på genialt. Og vinen smager godt -nydelig aroma med lidt blomst og sød frugt, tør uden at overdrive, diskret syre -en rigtig god vin til et glas i utide. Kun prisen hindrer 5*. 
      Inden jeg checkede, var jeg sikker på, at vinen bliver lavet af GCF (alias Dietrich, Laugel, Calvet og et utal af andre firmaer, bosat i Alsace. I Méditerrannée, dvs. Sydfrankrig ses mest JP Chenet (sørgeligt nok Frankrigs nr 1 sælger), men denne vin har formentlig mere et andet GCF-hus la Baume som afsender. 

de Bortoli "Aus", shiraz eller chardonnay... 59,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 10.juniEj smagt i nye år, men Heathcote er et godt område, især for shiraz, hvor et køligt klima giver rig frugt, gode nuancer og dybde i smagen. Har kun et par gange smagt chardonnay, men den er formentlig knap så god. 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury -se herunder- Accolade og Pernod), som sidder på 80% af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. Det ledes i dag af 3. generation af familie, der indvandrede fra Norditalien for knap 100 år siden. 

Beringer "Classic" California, rød, hvid, rosé... 50,-

California, **** (4/5, rosé dog 2*), Meny, indtil torsdag 10.juni. Rigtig mange vil elske den røde , som er en indbydende, kommerciel "marmeladevin", som også den hvide chardonnay -vine du drikker uden at tænke over det! Den lyserøde zinfandel er børnevin, men forbudt for børn

    Beringer solgte ud i 00erne til Nestlé, som siden solgte huset til Treasury (som med Penfold's, Lindeman, Wolf Blass osv er en af de 3 store i Australien). Husets bedste vine er fra Napa (og den knap så kostbare Knights Valley, som Meny også tilbyder -men den må du betale op mod 200 for!). Classic og Founder's er blot "California", dvs. formentlig fra området omkring Lodi, hvor druerne er helt anderledes billige (og ikke så gode). at tænke over det! 
      Jeg elsker vingården, som er et besøg værd, hvis det en dag igen bliver muligt at rejse Over ThereBeringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -under Forbudstiden 1919-34 overlevede huset ved at lave altervin! Foto viser Beringers historiske Rhine house. 

Le Preare, Ripasso Valpolicella Classico, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.juni. Meny hævder, at kooperativet i Negrar "opfandt" Amarone. Det kan diskuteres, men lidt er der om snakken. Til gengæld var Masi først med ripasso. Negrar leverer meget ripasso, ofte god, men Preare er ikke i top, men dog middelfyldig, med god frugt og tilpas rundhed. Men lidt simpel.  

Novas, frit valg, kr/fl v. 6 fl... 49,83

6 fl. 299økologiskbedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 9. juni

Novas er en serie vine fra EmilianaDe røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde om end uden særlig karakter, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De to hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, men ikke smagt de senere år. Rosé ikke smagt. 
      Emiliana har Verdens største areal med økologisk drift, 1200 hektar vin (men får druer fra lige så stort areal derudover)! De røde får begge kold maceration før gæring og en vis lagring i eg inden tapning, som sker uden klaring og med kun én filtrering. Alt dette er nødvendigt for rigtig god vin! 
Endelig er produktionen noget mindre end hos moderhuset Concha y Toro, "blot" 100-200.000 flasker af hver type!