Søg i 1200 opslag:

28/06/2021

Topscorere til en aften med EM-feber

Himlen er blå og temperaturmåleren er rødglødende, mens EM-feberen raser. Dvs højsæson er en frugtig, frisk Alsace og kælderkolde røde fra Rhône og Spanien... 

Når hr Weber regerer (indtil vi løber tør for gas eller kul), kommer både rød og hvid i en spand med isvand. Rødvinen skal serveres ved 14-16 grader. og det er et pænt stykke under stuens 25-26 grader. Brugsen og Kvickly leverer gode køb til EM-slutrundens mange kampe, med hvid Pfaff og den røde Oberon som bedste bud på klassisk sommervin. 

Bedste VIN: 


Pfaff Riesling eller Pinot Gris, Alsace... 59,-

2019, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli
Modsat Laugel osv er Pfaff tappet af vinbonden -Pfaffenheim kooperativet- og måske derfor er vinene præget af renere smag og modne druer. Vinene er topkøb til 59, god vin ikke topvin -og vinder masser af medaljer Kælderen ligger på gode skråninger mellem Éguisheim og Rouffach syd for Colmar. 
Riesling Jupiter er for mig bedst -meget fin aroma, middel fylde, gode syrer balanceret af en ganske svag sødme. Pinot Gris Rabelais -druen er en specialitet fra kælderen, mere diskret, fyldig, med nydelig fylde og længde -men kunne godt bruge mindre restsødme, synes jeg. Mange vil elske den. 

Laugel Crémant hvid eller rosé, Alsace... 69,-

brut, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli -vi er tæt på bedste køb og 5*, men ikke helt. Den hvide er nydelig og frisk, men ret neutral, rosé måske lidt bedre, med pæn aroma og god friskhed. Nok bedre end GCF's crémant fra Bordeaux (Calvet, Eschenauer osv), men ikke just Champagne-kvalitet!
      For et par år siden snakkede jeg med leder af kooperativ i Alsace om GCF (giganten startede i Alsace med bl.a. Dietrich, Arthu Metz, Laugel, Helfrich, før de rykkede til andre områder). "GCF har et formål -at lave vin af de druer, vi andre ikke gider bruge". Noget er der om snakken. Og så er GCF ikke så slem! Laugel var oprindelig et ok familiehus i Marlenheim, indtil det blev del af GCF-gruppen. 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27. maj
Meffre's almindelige Rhone er god til prisen, men ikke meget mere! Middel fylde, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 5*, men vinen har dejligt nok skruelåg. Andéol Salavert er tapper, og ham kender få, heller ikke jeg, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre

Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli 
Visan ligger nærmere Montélimar end Avignon og har et lidt køligere klima end Vacqueyras længere mod syd. Vinen nogle år siden bar den navnet l'Obrieu efter en vingård, men nu købes den fra vinhus i Beaujolais og er et mærke snarere end vingård. Men kvaliteten synes lige så god, da Henrik Steen Andersen gav 2017 5 glas i Politiken: "Krydret, ret bred duft, middeldybe bær og kakao. Meget kraftig smag, masser af fylde, kraft og rigdom. Typisk fuldfed Sydrhone i den fyldige stil".

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  39,-

Bedste KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 8.juli 

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (som koster 80 kr, men som Guv'nor ofte er på tilbud til 40-50). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas, og siden 1962 har det est kendte mærke været Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha, men også prisbillig vin fra fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      "Guv'nor" er rigtig flot i design (det får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

Black Blaze "G.S.M.", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 1 fl: 99, 2019, bedste KØB + **** (5/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 8.juli
Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, som smager godt -og kan sælges for rigelig avance og give tilfredse kunder! "Normalprisen" 100 er for høj, men 60 kr for en flaske ved køb 2 er også godt køb. 
      Men du kan roligt købe 6. Slet ikke ulig Rhone-vin. 

Ripasso "Villa Annaberta", Valpolicella... 69,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli
Har ikke smagt denne tapning, men kender vingården særdeles godt -mere kryddersnaps end ædel vin. Stor vingård centralt i Valpolicella, mest som her fra indkøbte druer. Om 2017 skrev Vinavisen: "*****, Giv denne rødvin en stor bøf. Den har en fyldig og bred smag med noter fra kvaset fra fremstillingen af Amarone. Til 69 særdeles attraktiv". 

Rudolf Müller, rød, hvid, rosé..  35,-

Tyskland, halvsød Mosel Riesling **** (4/5), Dornfelder rød, tør Pfalz 4*, Dornfelder rosé, halvsød Pfalz, 2*, Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juli
Prisen er lav, og det smages. Den hvide er ganske ok, ikke ulig Lidl Riesling, men slet ikke på højde med Føtex' Dr Pauly eller (fra samme kælder) Meny's Peter & Peter. Men Müller er for sød (dog næppe 45 g/l, selvom det står på etiket), men hjulpet af en god syre. 
      Rød og rosé laves på den lokale Dornfelder drue, en krydsning af to andre kryds fra drueforskeren Herold i Weinsberg. Druen modner hurtigere og giver mørk farve for tysk rød og er nr 2 i Tyskland efter  pinot noir.  
      Den røde er lidt mut i næsen og jeg kan ikke helt fornemme blommer og kirsebær, men smagen er fyldig og behagelig og tør (6 g/l). Godt køb. Pink på samme Dornfelder kaldes tyggegummivin af vidende ven.  
      P.S: Kære Coop! Hvorfor købte I ikke den lidt tørrere Feinherb Riesling -eller rød Spatburgunder? Og: Samme firma leverer den glimrende Donatushof Riesling fra Saar. Bare I havde købt den! 

Jam Shed, shiraz eller malbec... 35,-*

Australia, *: med Coop-kort, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8. juli. Godt køb, men gider ikke bruge penge på den. Samme gruppe som Hardy, i princippet fra andet hus i Clare nord for Adelaide. Men druerne kommer nok fra det hede Riverland! Beskrives som jammy (jam!), rich and smooth, så tæt på sød, som tør vin kan være. Andre er meget mere positive end mig. Normalprisen (100) er helt i skoven.