Riscal-flasken med trådnet var selve essensen af Rioja i 1970erne. Og den blev kopieret af rigtig mange vine fra Spanien. Mange havde trådnet af elastik og var ofte så ringe, at det gik ud over Riscal. Det er ikke altid en fordel af blive efterlignet!
For en del år siden mente jeg, at livet er for kort til Rioja. Hvor tog jeg fejl! Og lige siden har jeg lovprist Rioja efter Rioja -akkurat som Riscal i dag.
I dag er Riscal rigtig god, selvom den må konkurrere med bl.a. den økologiske Cono Sur og tyske Peter & Peter om titlen som bedste køb i Meny denne uge.
Bedste VIN: Marques de Riscal Rioja Reserva
Marques de Riscal, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 83,33
Virussen tillader p.t. en tur til Rioja og så er et besøg på Riscal obligatorisk. Og du kan måske få et godt tilbud på en nat på Riscal's hotel -foto- designet af Frank Gehry (ham med Bilbao's Guggenheim museum). Du kan ikke tag fejl -det karakteristiske, bølgede titanium tag kan ses fra stor del af Rioja! Priserne er for høje p.t. (333-700€/nat), men mon ikke coronaen betyder lavere priser? Prøv at få værelse i Gehry bygningen og ikke i spa huset.
Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95
Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 24.juni
Peter & Peter, riesling, pinot noir eller rosé.. 49,95
Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil 30.6
Les Amours du Haut-Gléon rosé, kr/fl v 2: 64,98
2 fl: 129,95, Frankrig, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 24.juni
Meny tilbyder til samme opskruede pris (men når du får 2 flasker, er prisen ok) også Via Vecchia zinfandel (2 fl. 129,95, 3-4*), endnu en oppustet sværvægter fra Puglia.
Le Ragose, Ripasso Valpolicella... kr/fl v.3: 86,33
3 fl: 259, **** (4/5), , Meny, indtil torsdag 24.juniEn vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100. Kender ikke årgang, men det er nok 2016 eller 2017. ´ Jeg vil kalde RiuRau "Apasionado" Yecla et meget tvivlsomt vinkup trods Meny's fine ord (59,95, 3-4*). Den kraftige monastréll er sikkert god med rund kraft og masser af krydret frugt (og nok bedre end Gran Apasso fra Italien, 2 fl. 110, 3*). RiuRau laves af Hammeken, som henter sin Yecla hos familien Castaño (foto). Så naturligvis køber jeg Hécula Yecla i Føtex (33,17 kr v 6, 5* + bedste køb i Føtex indtil 24.6.). Vinene er nok identiske eller tæt på. Så du sparer i Føtex!
P.S: Og så kan jeg ikke lide "Apasionado" -lugter lidt af Ripasso! Og navnet RiuRau? Tjaa, det er en lille by på størrelse med Yecla. Men 250 km længere mod nord nær València. Sært...
RiuRau laves af Hammeken, som henter sin Yecla hos familien Castaño (foto). Så naturligvis køber jeg Hécula Yecla i Føtex (33,17 kr v 6, 5* + bedste køb i Føtex indtil 24.6.). Vinene er nok identiske eller tæt på. Så du sparer i Føtex!
P.S: Og så kan jeg ikke lide "Apasionado" -lugter lidt af Ripasso! Og navnet RiuRau? Tjaa, det er en lille by på størrelse med Yecla. Men 250 km længere mod nord nær València. Sært...