Søg i 1200 opslag:

23/06/2021

En flot Riscal og økologisk Cono Sur...

Riscal-flasken med trådnet var selve essensen af Rioja i 1970erne. Og den blev kopieret af rigtig mange vine fra Spanien. Mange havde trådnet af elastik og var ofte så ringe, at det gik ud over Riscal. Det er ikke altid en fordel af blive efterlignet! 

For en del år siden mente jeg, at livet er for kort til Rioja. Hvor tog jeg fejl! Og lige siden har jeg lovprist Rioja efter Rioja -akkurat som Riscal i dag. 

      I dag er Riscal rigtig god, selvom den må konkurrere med bl.a. den økologiske Cono Sur og tyske Peter & Peter om titlen som bedste køb i Meny denne uge.   

Bedste KØB: Cono Sur "Organic" rød/hvid, Peter & Peter riesling + pinot noirFamous Grouse Whisky
Bedste VIN: Marques de Riscal Rioja Reserva

Marques de Riscal, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 83,33

6 fl: 500, 2016, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 24.6Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være helt i top. Gv den 2-4 år. 2016 fik 92p/Tim Atkin. Baron de Ley og Faustino I er måske bedre, men...  uanset hvad skal Riscal have 5* -og til denne pris er vinen også topkøb! Et ikon, den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, først skabt i 1858 sammen med en vinmager fra Bordeaux. 
      Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5 millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt, som købes af den nuværende markis... God klassisk Rioja (93% tempranillo, 7% graciano, hele 24 måneder i eg + 1 år på flaske før salg). 

      Virussen tillader p.t. en tur til Rioja og så er et besøg på Riscal obligatorisk. Og du kan måske få et godt tilbud på en nat på Riscal's hotel -foto- designet af Frank Gehry (ham med Bilbao's Guggenheim museum). Du kan ikke tag fejl -det karakteristiske, bølgede titanium tag kan ses fra stor del af Rioja! Priserne er for høje p.t. (333-700€/nat), men mon ikke coronaen betyder lavere priser? Prøv at få værelse i Gehry bygningen og ikke i spa huset. 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 24.juni

I maj tilbød Meny vinen til 79,95 -lidt vel dyrt, syntes jeg -men til denne pris er vinen et superkøb (selvom Reserva Especial til 41,67 v.6 i maj var bedre køb).Men Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og da de laver en masse af det, er prisen (til glæde for alle) særdeles rimelig! 
      Kun et par smagt og ikke de sidste par år, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet -kraftig, frugtig, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde- mens hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.  

Peter & Peter, riesling, pinot noir eller rosé.. 49,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil 30.6 

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage","feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre, Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, lidt fersk, men til prisen absolut godt køb. Rosé vil jeg undgå, måske uretfærdigt. 
       Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 
      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 
       Jeg ved ikke hvem den anden Peter er -men husets chefvinmager er Peter Griebeler. Han er barnefødt ved Mosel, men har arbejdet flere år i bl.a. Californien og Østeuropa og siden 2005 for ZGM. 

Les Amours du Haut-Gléon rosé, kr/fl v 2: 64,98

2 fl: 129,95Frankrig, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 24.juni

Endnu en god rosé fra Frankrig (det må være irriterende for Spanien, Italien, Østrig og andre, at deres rosé ikke er så god!). 
      Normalprisen (129,95) er opskruet. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax).  Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Lidt af en tilsnigelse, som ikke fremgår af etiket. Men vinen kommer fra ejeren af slottet, som er Foncalieu, egnens store 2.grads kooperativ i Carcassonne, som købte slottet i 2012. Her er iøvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

      Meny tilbyder til samme opskruede pris (men når du får 2 flasker, er prisen ok) også Via Vecchia zinfandel (2 fl. 129,95, 3-4*), endnu en oppustet sværvægter fra Puglia.  

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... kr/fl v.3: 86,33

3 fl: 259, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 24.juni
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
      Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100. Kender ikke årgang, men det er nok 2016 eller 2017. ´

    Jeg vil kalde RiuRau "Apasionado" Yecla et meget tvivlsomt vinkup trods Meny's fine ord (59,95, 3-4*). Den kraftige monastréll er sikkert god med rund kraft og masser af krydret frugt (og nok bedre end Gran Apasso fra Italien, 2 fl. 110, 3*).

      RiuRau laves af Hammeken, som henter sin Yecla hos familien Castaño (foto). Så naturligvis køber jeg Hécula Yecla i Føtex (33,17 kr v 6, 5* + bedste køb i Føtex indtil 24.6.). Vinene er nok identiske eller tæt på. Så du sparer i Føtex! 

      P.S: Og så kan jeg ikke lide "Apasionado" -lugter lidt af Ripasso! Og navnet RiuRau? Tjaa, det er en lille by på størrelse med Yecla. Men 250 km længere mod nord nær València. Sært... 


Famous Grouse, Scotch Whisky... 85,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 24.juni 
Der er et par blends, som jeg finder LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.  Meny sælger også Gordon's Dry Gin (85, 4*) og Bailey's Irish Cream (85, 3*).