Søg i 1200 opslag:

08/06/2021

Superkøb i 95p Barolo

En stor Barolo koster det samme som dyr Bourgogne eller Bordeaux og vil ofte bære navnet på et særligt "Cru", navngiven skråning. At få sådan en vin til 99 kr er sjældent -og tilmed en vin med 95p er ret unikt... 

Barolo er er Italiens originale topvin og landets eneste kandidat til Verdens topvine, indtil Brunello og Amarone begyndte at dukke op for alvor i 1980erne. 

Et magert udbud fra Bilka og Føtex. Suk! Men glæd dig til Rema1000 i morgen! 

Bedste KØB: MontGras Reserva (rød/hvid), Barbera d'Asti "Tre Vescovi"
Bedste VIN:  Gemma Barolo "Colarej"

Gemma Barolo "Colarej"... 99,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10.juni, normalt 209 (fås også i Føtex, men p.t. dyrere. Vil dog tro, du kan få den snart i Føtex til samme pris). 
Jeg er ingen Barolo tifosi, men ser kvalitet i denne vin, især til 100 kr! Colarej er særlig mark, som ligger i Serralunga, en af de gode kommuner i Barolo. 
      Denne årgang har også fået 89p/WineEnthusiast, mens '15 og '13 har fået hhv 89 og 92p/Falstaff. Sandheden er et sted i midten -men 2016 er nok bedre end de 89! ISWC står for "International Wines & Spirits Competition", som holdes i London hvert år. Den nyder generelt stor anseelse og har kompetente dommere. 
      Jeg har endnu kun smagt den lettere 2014, som havde typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men også en vis stramhed. Til alt held har den en moderne Barolo's bløde tanniner. Vil dog formentlig give 2016 5-10 år i kælderen.  
 
   
Gemma  ejes af Silvano Piacentini (foto t.v.) ledes af sønnen Luigi (t.h.). Silvano har tjent  formuer på konsumvin til eksport (som Rossogrande herunder) og bruger den på bl.a. Gemma, som han grundlagde i 1978 for at levere god vin. Huset har med tiden erhvervet 26 hektar i Barolo, men køber også druer udefra. Huset har siden 2012 holdt til i moderne kælder tæt på den århundredgamle kælder i Serralunga. Husets vine bliver stadig bedre. Hidtil har jeg foretrukket den fine hvide Arneis og den røde barbera-vine, men Barolo og Barbaresco er gode i en moderne, mere frugtig stil. Driften er fra 2016 på vej mod økologisk. 

      Bilka tilbyder også le Arche RossoGrande (6 fl. 199 = 33,17 kr/fl, 5*), en drikbar vin, hvis man holder af let vulgære vine i ripasso-stilen, rund, krydret, fyldig, med anelse restsødme.  
      Vinen sælges af Silvano Piacentini, som også ejer Gemma. Du kan sige han tjener pengene på vine som le Arche og bruger dem på Barolo! 

MontGras, Reserva, rød eller hvid, kr/fl v 6: 36,50 

6 fl: 219, Chile, bedste KØB + **** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10.juni
Pinot Noir fra Leyda (4*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay fra Colchagua (3-4*), Sauvignon blanc fra San Antonio (5*)
     MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er alle meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 

      Bilka tilbyder også Zolla Primitivo fra Manduria (69, 4*, Bilka) - bfra Puglia. Flasken ligner en Magnum, men jeg tror egentlig ikke indholdet er så oppustet, da vinen laves af Farnese, som er ganske kapable vinmagere. Men også ret høj pris for primitivo. 

Barbera d'Asti "Tre Vescovi"... 35,- 

Superiore, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10.6, set i 2018. Barbera er lillebror i Barolo, hvor nebbiolo er kongen (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag. Men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio (foto). Et af tophusene i Barolo henter såmænd sin barbera her . Byens Coop har 200 medlemmer her ved de nedre Alper og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode. 
     Superiore betyder ikke det store (vinen har mindst 12,5% alkohol og får et år i eg (meget store fade). Denne holder 13,5% og er kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lidt modenhed. Trods prisen ikke ueffen til sommerens retter fra grillen.