Søg i 1200 opslag:

21/06/2021

Drue med drageagtig navn topper i Føtex

Føtex er svære at overgå, når du er vinelsker på budget! Aglianico er kædens sjoveste i denne uge og forrygende til prisen, mens spanske Herkules (Hécula), Trapiche og Montgras leverer meget vin til meget lav pris.

Italien har i flere år været den største eksportør af vin til det danske marked. Men markedet er helt domineret af billige vine fra Puglia -største region i mængde- tæt fulgt af Sicilia og Veneto. Derfor er det sjovt at se en vin på druen aglianico, som viser, at Italien er så meget andet end dusinvine som zinfandel og rip'amarone!  

Bedste KØBPipoli Aglianico del Vulture, Hecula Monastrél, MontGras Reserva rød/hvid, Trapiche malbec + syrah + viognier
Bedste VIN: bedste bud er Salentein "Barrel Select" rød

Pipoli, Aglianico del Vulture... 49,-

Bedste KØB + *****/5, Føtex, indtil torsdag 24. juni
Pipoli er en herlig vin, som et mix af en stram Brunello og blød Amarone... "Dyb rød, intens aroma af krydderier, læder med lidt kirsebær. Masser af frugtsødme, som skjuler godt indlejret tannin, pæn længde". En rigtig madvin, som vil overraske til grillede lammekoteletter! 2018 fik 90p/Falstaff, og ældre årgange har også fået meget ros. 
      Du kan måske også finde rosé (2019?), som er tør, med pæn frugt og længde. Men drik nu. 
Aglianico er en sjælden, lokal drue, som du kun ser i Syditalien. Mest kendt (og dyr) er vinen fra NapoliTaurasi, og naboen Vulture (har dette navn ikke lidt sagndyr og drage i sig?), som laves 30-40 km væk, men i Basilicata. Aglianico vinene var tidligere noget rustikke, dvs. de indgød respekt, men var bestemt ikke behagesyge! Vulture er et lille område på skråninger (op til 800 m) til en udslukt vulkan. 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.
Fantini er et ungt firma med moderne vine af god kvalitet. Huset ledes af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I  2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 

      Fantini tilbyder også Zinfandel "Organic" (5*/5), meget fornuftig og frugtig, og Puglia Rosso, ej smagt, men nok ok (4*?). 

Castaño "Hecula", monastréll... kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, gælder indtil torsdag 24.juni. Navnet Hécula -Herkules!- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 2017 fik 87p af Natalie MacLean med ordene: "A smoky, full-bodied Monastrell with dark cherry, raspberry, savoury spice and cocoa flavours on the palate, Savoury and satisfying with smooth, velvety tannins. Enjoy with a roast of pork". Parker gav den 89p, måske i overkanten. 
       De mange medaljer på etiketten er ikke nye! Men du får ikke bedre vin til prisen, og 33 kr er uhørt. I sidste uge samme tilbud i Føtex, i dag Bilka, typisk for Salling-gruppen! Prisen i USA er $15 (100) + tax... 

Trapiche, malbec, syrah eller viognier, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, gælder indtil torsdag 24.juni.

Trapiche's basisvin er et rigtig godt køb til 33 kr! Jeg elsker druen viognier, men sammenlignet med La Baume (59 i Brugsen) og Paul Mas' i Rema er den uinteressant. Men som tør hvid til lav pris slet ikke værst. Men både syrah og malbec er uovertrufne til 33, med rund fylde og nydelig frugt. Men præget af varmere klima end Trapiche's finere "oak" og Pure. 

MontGras Reserva, rød eller hvid... 39,- 

Chile, bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.juni
Pinot Noir fra Leyda (3*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay fra Colchagua (3*), Sauvignon blanc fra San Antonio (5*)
      MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er alle meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 
      Australske Yellow Tail fås til samme pris (39, 3-4*). Den røde shiraz er nydelig, merlot og chardonnay er ok som også en let moscato. Rosé er mindre sjov.

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.juni
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,
For et par måneder siden kunne du få en Salentein kasse til 299 -her var der 4 flasker af disse vine +  2 flasker af topvinen Numina. Derfor er dette tilbud ikke i top, selvom vinene er rigtig gode! 
Malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og lidt mineralitet, der giver længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig sjældent godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 

Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, typisk 1000-1300 meters højde, men enkelte op til 1700 meter. Tilmed er hele 800 hektarer beplantet. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.