Søg i 1200 opslag:

16/05/2021

Pæn pink Provence, men få lyspunkter (desværre)

Der er lyspunkter i form af en god rosé fra Provence, og Kingpin er også et godt glas til lav pris. Der er også andre gode køb. Men ellers må jeg styrke mig med en 12-årig Single Malt eller en stærk gin. 
      For det er tyndt! I dag må 4 af Danmarks største kæder samles i ét opslag. For et par år siden fik alene ugens tilbud i Bilka et helt opslag. Trist! 

Bedste KØBVilla Borghetti, Bardolino Classico rød/rosé/hvid, Castel des Maures Provence, Kingpin rød/hvidChâteau Tanunda rød/hvid, MontGras Reserva
Bedste VIN: -

Villa Borghetti, Bardolino Classico rød/rosé... 39,- 

Bedste KØB +***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 22. maj. Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -modsat rød Puglia "lapasso" (gab). Vinen er ikke stor kunst, men netop en behagelig ledsager til forårsmaden. Rosé er let og ren, tæt på det neutrale, men på en god måde. Den hvid pinot grigio (uskadelig) fås til samme rimelige pris. Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 

Château Castel des Maures, Côtes de Provence... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 22. maj
Der er kvalitet i denne rosé fra det skønne Provence: Vinen laves af lige dele grenache og cinsault og har en smuk farve og en fin aroma med lidt jordbær og andre søde bær, balanceret af en fin syre. Meget indtagende og god! Og mere anvendelig end de ofte pinkies på de sære parfumeflasker. 
Foto: Slottet hedder egentlig Pascalette og er nok så kendt for at leje smukke ferieboliger ud som for denne fine vin! Slottet ligger nær Middelhavet sådan cirka halvvejs mellem Nice og Marseille. 

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Bilka, indtil torsdag 20. maj -er denne vin identisk med Mucho Más fra sidste år? Eller "Guv'nor" i Brugsen (p.t. 79, men jævnligt på tilbud til 40-50). Alle laves af druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet), mest hentet af Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Men vin fra andre områder er blandet i, så vinen sælges blot som bordvin og må derfor ikke bære årgang. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Den hvide ikke smagt og ingen info på nettet, men den er laves på sauvignon, chardonnay og verdejo, akkurat som hvid Guv'nor! God vin, men ikke i klasse med den røde. Det oplyses, at vinen har fået 4* på Vivino. Stol ikke for meget på den type rating, og Bilka glemmer at nævne, at de 4* er fra blot 4 brugere. Det tæller ærligt talt ikke (se i øvrigt under gin herunder!). 

Masi "Campo Fiorin", rød Verona.. 59,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 20. maj
Fås også som hvid og rosé, men rød er stadig bedre. En rimelig pris på en velkendt vin, der er behagesyg på den gode måde! Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin uden de store dikkedarer, ikke det store sus, men med afrundet fylde og positiv frugt. Den hvide er også god, men du kan finde langt bedre rosé til prisen. 
      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 

Château Tanunda, rød/hvid... 39,-

Cabernet-shiraz eller chardonnay, bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 20. maj 
En meget poleret rødvin med nydelig frugt og rund fylde, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Den hvide mangler den røde farve, men er ellers samme type, godt køb. Engang var alle Tanunda'erne Grand Barossa, i dag er Barossa mest de dyrere vine som Three Graves. 

      Føtex tilbyder  Stellenhof, diverse vine fra Sydafrika (35 med FøtexPlus, 4*). Der er intet i vejen med vinen, men jeg gider ikke længere bruge penge på den -samme vin sælges formentlig som Silverboom (Rema1000) eller diverse vine fra Sydafrika, der formentlig er identisk er med Avenhoorn (Aldi). Og sikkert andre navne tappet i Brøndby af Taster Wine. Smagt 5 gange (for meget). 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 40,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, Brus, Australien, **** (4/5)Netto, indtil fredag 21.5. Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske. Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde, pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -mens den b(e)rusende ikke helt vil ødelægge en god velkomst. Så hellere: 

MontGras, Reserva, rød eller hvid... 40,- 

Chile, bedste KØB + **** (4/5), Netto (spotvare). Pinot Noir (4*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay (5*), Sauvignon blanc (5*). Vinene er alle gode. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er måske egestave stukket ned i tanken). Cabernet er måske bedst, men sauvignon eer også rigtig god. For et par måneder siden solgte Bilka og Føtex vinen til denne pris -dette er nok rester fra det salg!  

      Netto sælger også Jacob's Creek rød/hvid/rosé (18,75cl, 15 kr, rød 5*). Vin til en picnic for 2 eller en vejfest med en del enlige! Den glæder hoben, men ikke dig (men dog bankkontoen)! Men du glemmer det, når jazzen spiller! Den røde er fyldig, rund og frugtig, med blød krydret eftersmag. Den hvide er absolut drikkelig. Jacob Gramp grundlagde denne vingård i det germansk prægede Barossa nord for Adelaide, men havde næppe forestillet sig sin vin som den mest sælgende australske vin overhovedet, i dag ejet af franske Pernod-Ricard. 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,-

***** (5/5), Føtex, gælder onsdag 20. maj.
En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv), hvor den normale 37,5 % gin vil udtynde den færdige drik. Så meget bedre end en G&T med 37,5% Gin, som er minimum for gin i EU -som Gordon's (99, Føtex, 3*). Føtex sælger også tonic, både den dyre Fever-Tree (24 for 0,5 l) og Schweppes (12 kr for 1,25 l). Nogle sværger til den dyre, andre foretrækker rent faktisk smagen den billige. Her er jeg ikke vinkender. 

      Du kan finde mange fancy mærker i gin og vodka, som koster rigtig mange penge, ofte tappet på kuriøse flasker, der leder tankerne hen på parfume. Jeg er ikke gin-kender (men vin!), da jeg kun drikker som amatør, bl.a. gin & tonic (G&T). Men grundlæggende koster gin (som vodka og snaps) næsten intet at lave, så en gin bør kun koste en brøkdel af en Armagnac eller Single Malt lagret i 12 år! 

      Vil du absolut betale det samme for gin som 12-årig Malt Whisky (som herunder), så køb Tanqueray No. Ten (199, Føtex, 5*), som ikke kun holder 47,3%, men også er en af få med 5* i theginisin.com. 

the Glenlivet Single Malt 12 år Whisky... 199,-

***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 20. maj  I sidste uge havde Bilka samme tilbud, nu er det lillebror Føtex! Så husk aldrig at betale mere for denne glimrende whisky, der næppe er for ætsede fans af æter-Whisky, men for dig, der holder af en blid, aromatisk, elegant all-rounder. 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav de superbe Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og Glenfarclas 12 år 4 -så meget for forbrugerstyrede guides! Men ok, de fleste vil nok foretrække Glenlivet, nok det mest berømte destilleri -og i hvert fald det første (1824) legaliserede destilleri.