Søg i 1200 opslag:

17/05/2021

Gode vine fra Brugsen + et fromt ønske!

Brugsen er så meget bedre end Føtex og Bilka, så det gør helt ondt. Flot Rhône, god sauvignon, ung, flot Bordeaux osv.
      Men hvorfor kan de ikke levere en billig riesling, der kan matche Dr Pauly fra Salling eller Peter & Peter fra Meny? Rudolf Müller er slet ikke dårlig, og druerne er fra Mosel og godt køb til 35. Men hvorfor skal den have 45 g/l restsødme (selvom den ikke smager så sød). Jeg har spurgt flere uden svar -mit eget bedste bud er et misforstået hensyn til gamle hr Olsen i Jylland? 

      Og jeg så gerne nogle bedre vine fra Tyskland. Gerne Dr Thanisch (Müller-Burggraf) og/eller Donatushof Saar Riesling, som laves af samme hus og tilmed er et superkøb... 

Rudolf Müller, rød, hvid, rosé..  35,-

Tyskland, Mosel Riesling**** (4/5), Dornfelder rød, tør Pfalz 4*, Dornfelder rosé, halvsød Pfalz, 2*, Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. maj
Jeg vil gerne være mere positiv, men tvivler, selvom prisen er lav. Den hvide er ganske ok, ikke ulig Lidl Riesling og Meny's Peter & Peter (som er fra samme kælder). Men Müllers riesling er sødere (men tvivler lidt på 45 g/l, selvom det står på etiket), men hjulpet af en god syre. Sammenligning med Føtex' Dr Pauly falder Müller igennem. 
      Rød og rosé laves på den lokale Dornfelder drue. Druen er en krydsning af to andre krydsninger skabt af drueforskeren Herold i Weinsberg. Druen modner lettere og giver en mørkere farve end de fleste i Tyskland og er (siden 1955) vokset til nr 2 efter pinot noir.  
      Den røde er lidt mut i næsen og jeg kan ikke helt fornemme blommer og kirsebær, men smagen er fyldig og behagelig og tør (6 g/l). Også godt køb. Pink er på samme Dornfelder, ikke smagt, men en ven har beskrevet den som tyggegummivin. 
      Rudolf Müller er et af de historiske huse ved Mosel, og familien Müller var indtil 2017 ejer af en af de 2 grene af Dr Thanisch, som i fællesskab ejer det legendariske Doctor bjerg. I dag er Müller fusioneret til giganten Zimmermann-Graeff-Müller. Vinene er oftest konsum. 
      P.S: Kære Coop! Hvorfor købte I ikke den lidt tørrere Feinherb Riesling -eller rød Spatburgunder? Og: Samme firma leverer den glimrende Donatushof Riesling fra Saar. Bare I havde købt den! 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), også rosé, (4*/4), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.maj
Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung (her 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Rosé er ok, men for letbenet.  
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men den minder om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169). Begge mærker hører under Accolade, et af Verdens største vinhuse. Huset er mest kendt for Australien (bl.a. Hardy, som Coop også sælger), men også bl.a. Robert Mondavi (Californien) og er et af de 2-3 største i Kiwi-staten New Zealand. Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford samt "moderfirmaet" Nobilo, som her i 3032 er blevet købt af giganten Gallo

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 69,- 

med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.5.
SmagpåVin giver den 4* med ordene: "Lige efter bogen med en aromatisk næse med honningmelon, grønne æbler, lime og lidt fersken. God fylde og noget sødme i munden med fin smagsintensitet og samme note profil... med en lille mineralitet som en krølle på halen. "
      Vinen kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim, som også står bag Dopff & Irion, et historisk hus. Deres vine er ofte gode, ikke mindst denne pinot gris (jeg savner deres crémant!). Metoderne er hypermoderne, så de matcher ikke topdomæner, men 4 måneder sur lie på tank hjælper ikke så lidt. 

Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. maj. 
Visan ligger nærmere Montélimar end Avignon og har et lidt køligere klima end Vacqueyras længere mod syd. Vinen nogle år siden bar den navnet l'Obrieu efter en vingård, men nu købes den fra vinhus i Beaujolais og er et mærke snarere end vingård. Men kvaliteten synes lige så god, da Henrik Steen Andersen gav 2017 5 glas i Politiken: "Krydret, ret bred duft, middeldybe bær og kakao. Meget kraftig smag, masser af fylde, kraft og rigdom. Typisk fuldfed Sydrhone i den fyldige stil".
      Brugsen tilbyder til samme pris Borgo del Mandorlo, en primitivo fra den gamle Irma-leverandør siden 1970erne, Botter. (ej smagt). 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 49,83

økologisk***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.5.

Spier leverer polerede behagesyge vine, som for mig ofte kan mangle lidt udfordring. De fleste er tappet i Danmark og har måske fået én filtrering for meget, men Yellow Wood er bedre -og kommer også fra det finere "Coastal" region (kølig del af det store Western Cape). Den røde er Bordeaux-blend på merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. 

Federico Paternina Rioja "Seleccion Especial"... 69,-

med Coop-app, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.5.
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 
      Denne "Especial" er husets bedste bud. Jeg har ikke smagt den, men andre er delte. Vinen skal være en slags "luksus-crianza". '15 får ***** af Rydberg (som kender spansk vin rigtig godt) i Ekstrabladet, mens Atkin kun giver den 82p/100. 

Sagrantino Montefalco "Campana"... 69,- 



med Coop-app, 2013, Bedste VIN + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.5.
Langtfra alle vil give denne sjælden vin fra Umbrien 5* -og den vil få 0* af næsten alle, hvis de ikke får mad til! En vin med helt sin egen karakter, lavet på en unik, lavt ydende drue, Sagrantino. Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men lukker så ned med massive tanniner, som kræver lang tid i glasset for at modne. Kun smagt 2018, så de massive tanniner er nok blødgjort lidt! Men de forsvinder aldrig -det er en vin til MAD!  4* ved den begavede Skovenberg i Vinbladet. 
Jeg var vildt imponeret, da jeg i 1980 første gang smagte vinen på "Den hellige Drue" Sagrantino. Aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin! Men til 69 bør du prøve den! Vinen laves i bjergene lige syd for Assisi, berømt som den hellige Frans' fødeby. Byen er ganske lille, men har et stort antal katedraler og kirker, der giver byen helt sit eget præg. Vor nuværende pave har taget sit navn fra byens store søn.  

Diablo, Red "666" eller cabernet, kr/fl v 6: 66,50

6 fl 399, 2018 Maule, Bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly, indtil torsdag 20.5, normalt: 169.95
Sort humor! En sort cab eller en rød "Dark" fra Mørkets Fyrste, Djævelen! Dette syrah/malbec blend er lagret 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! 
      Jeg foretrækker "666" med den fine krydring, dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? 
      Den sorte cab bliver rost af Henrik Oldenburg (17p/20) med ordene: "ikke så dyster og uhyggelig, som navnet antyder, men mørk og dyb, og yndere af egetræ, kokos, røg, tobak, engelsk lakrids og vanille skal nok få deres lyst styret. Den er også saftig, med frugtige hilsener fra solbær og hyldebær, den er tæt og syresvag og let drikkelig."
     Vinen laves af Concha y Toro i Chile formentlig specielt til Europa, for vinen findes ikke på husets hjemmeside -nok ikke så velset i det katolske Chile? Excellent køb, men "normalprisen" er djævelsk høj! 

Ch. Marcadis 2018, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. maj
Vinen laves på rigtig god vingård i hjertet af Lalande og er blevet en favorit for mange -måske fordi den ofte er på tilbud. 2018 er en stor årgang, og vinen har mere frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Gem 3-5 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol. 4* af Ekstrabladet og 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin. 

Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2018**** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 20. maj 
Fleur er lidt lettere og blødere end Marcadis, har en mineralsk elegance og længde -men vent egentlig 2-3. år Ikke helt klasse som Marcadis, men stadig rigtig god og et fund ved siden af Dulong 2018 St Émilion, som sælges til samme pris. 

Ripasso "Villa Annaberta", Valpolicella... 69,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.5.
Har ikke smagt denne tapning, men kender vingården særdeles godt -mere fadbamse end ædel vin. Stort domæne centralt i Valpolicella, men denne vin er vist fra indkøbte druer. Om 2017 skrev Vinavisen: "*****, Giv denne rødvin en stor bøf. Den har en fyldig og bred smag med noter fra kvaset fra fremstillingen af Amarone. Til 69 tilbudspris særdeles attraktiv". 

      Til samme pris Clarkson Zinfandel, en letbenet sværvægter fra Californien, som også fås som chardonnay. Kun smagt én gang (4-5* for rød). 

Hardy XO Cognac Fine Champagne... 249,95

40%, Bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.5.
En flot Cognac til en lav pris. 
WineEnthusiast giver den 90-95p/100, 5* i Finansbureauet: "Delikat XO med tørrede frugter og brun farin i næsen og fyldig og afrundet mund med toner af svedsker og valnødder tilsat en snert af karamel. "  En Fine Champagne (blev af 50% hver af Grande Champagne og Petite Champagne), de bedste områder. 
      I sig selv garanterer XO kun lidt mere end VSOP (XO skal lagres 5 år, mod VSOP 4 år -og spansk brandy gran reserva 3 år!). Men Hardy er et af de mere etablerede huse og lagrer sin Cognac længere (især i dag, hvor salget er dalende!).
      Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. Under en krise gik det fallit og tilhører i dag et kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og de laver stadig god Cognac!