Søg i 1200 opslag:

24/05/2021

Sikre vindere i Brugsen

I denne klumme er det de gamle favoritter, der vinder... Klassisk grenache fra Rhone, cabernet fra Barcelona, Bordeaux og Languedoc, riesling fra Alsace -med en outsider i form af rødt, sødt brus fra omegnen af Barolo! 

Vinene er fra Brugsen og Kvickly, som vanen tro leverer en række flotte vine til gode priser. I dag suppleret med et par sikre franske vine fra Rema1000...  

Bedste KØBGran Coronas cabernet-sauvignonMouton-CadetFelix Solis "the Guv'nor" (rød), Brachetto "Suagna", Paul Mas rød/hvid

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

2017, Med Coop-app, Bedste VIN,***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.5., norm: 149
En rødvin fra Gabriel Meffre var i årtier blandt de mest solgte i Danmark. I 1970erne introducerede Irma "Plan de Dieu", en ok daglig Rhône og den noget dyrere Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej. 
      I dag er vinene tappet i Rhone og Meffre ejes delvist af giganten Boisset- men har stadig samme adresse i Gigondas. Måske derfor er denne Gigondas mere end ok. Måske er den identisk med Meffres almindelige 2017, som fik 91-93p/WineAdvocate. Ej smagt i 2017, men forgænger 2016 ligner nok, og den var en afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset

Torres Gran Coronas cabernet-sauvignon... 75,-

2016/17 Reserva, Penedès, Bedste KØB +  ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27. maj
Rigtig mange har sagt farvel til corona virussen, men Coronas vinen er her stadig, og den er god nok. Gran Coronas er lige et par klasser bedre!  Af udseende ligner den Gran Coronas 1970, som i 1978 vakte sensation ved i Gault-Millaus smagning at slå Latour 1970. 
      Denne særlige Gran har siden skiftet navn Mas La Plana og er så god som nogensinde, men i dag bestemt ikke af Latour-klasse (men godt køb selv til 400 kr)! 
      Gran Coronas er modsat de fleste vine fra Torres fra "Penedès", dvs. egnen egnen omkring Mas la Plana, ikke fra det bredere Catalunya. Så vinen lugter lidt guld, synes jeg! Og den er ikke så langt bagefter la Plana -mørk, fyldig og blød med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og et år eller to på flaske. Forskellen til Bordeaux er stor: P.t. meget blødere, men ofte vil Bordeaux'erne være bedre efter 8-10 år! Foto: ejer Miguel Torres. 

Mouton-Cadet, Bordeaux... 59,- 

2017/18, bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27. maj

En god Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. God allerede nu, men nok bedre om 2-4 år, Lidt fastere og lidt mere simpel end Gran Coronas, men faktisk et tegn på, at Bordeaux kan levere god vin til rimelig pris. 
      I mine unge dage hændte det, at ældre folk købte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag skal du betale 60-70 gange mere for Mouton med efternavnet Rothschild! Forrykt.  
      Og jeg forklarede dem, at Mouton med efternavnet Cadet ikke er en yngre kadet fra Mouton, men en almindelig Bordeaux. Den første årgang (1934) var en "Cadet" -yngre ætling, deklasseret vin- fra Mouton, men vinen blev hurtigt en succes, og i dag laves 20-25 millioner fl/år, som hentes i kooperativer langt fra Pauillac. Kadet'en er den suverænt mest solgte Bordeaux. 

Felix Solis "the Guv'nor", rød eller hvid...  39,-

Bedste KØB  + ***** (5/5, hvid får 4*), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.maj 
Rødvinen viser, hvad Spanien gør rigtigt godt. En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      "Guv'nor" er som vin mest Mancha, men en smule Toro indgår nok. Efter gæringen ryger vinen (måske kun en del?) direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Topkøb.
      Den hvide er pæn og nydelig, men uden spræl. Et blend af verdejo, chardonnay og sauvignon, som først smager godt, men trætter lidt efter det første glas.       
      "Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (som kostger 80 kr, men som Guv'nor ofte er på tilbud til 40-50). 
      Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har siden 1962 solgt den velkendte Viña Albali, som er ok for Valdepeñas, men som jeg sjældent vælger at drikke (men til middag jeg på vingården har jeg nok fået den?). 

      Huset har i løbet af de seneste 20 år med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey" fra mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum ved Zamora (foto), er besøg værd.

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 69,-

2019, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.maj
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet på vingården- for Laugel's pinot gris (samme pris), ikke tappet på vingård. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse og meget beskeden sødme overs syren, .Kun 87p i Vinbladet, men jeg er mere positiv.  

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27. maj
Meffre's almindelige Rhone er god til prisen, men ikke meget mere! Middel fylde, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Tæt på 5*, og vinen har dejligt nok skruelåg. Andéol Salavert er tapper, og ham kender få, heller ikke jeg, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre (se herover). 
      Brugsen sælger også Coccinelles Rhône økologisk (69, 4*), en god solid vin, ikke smagt i nye år. Årgang 2019 får 5* i Vinavisen, som dog ofte er gavmild med stjernerne. 

Pagus Bisano, Amarone Valpolicella... 119,- 

2016, med Coop-app, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.maj, normalt 229
Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så ofte foretrækker jeg ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de lette rødvine fra Valpolicella. Dene skal være lidt bedre end den almindelige amarone fra kooperativet i Verona og koster normalt 229. Ej smagt, men sikkert "best buy Guf" for amarone-tifosis. 

Brachetto "Suagna", Piemonte, sød rød brusvin.... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 27.maj. Ja, den er bedste køb, selvom jeg kun giver den 4*: en slags sød rød Asti med smukt rødt brus og en forførende aroma af hindbær. En specialitet i Piemonte, som går rent ind -og ud igen. Men ungerne elsker det! SmagpåVin gav den 5*. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé... 35,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.maj  
Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som ejer Paula Jaraque skjulte i vinkælderen for spanierne i Chiles uafhængighedskrig. Jeg har smagt den mange gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til en (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og varmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

Barbera d'Asti "Ibis", kr/fl v 6: 46,50

**** (4/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 27.maj  
Du finder ikke Ibis på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Barlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyreFås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt). Vinene er formentlig identisk med Irmas Sarotto-vine: Barbera i rød og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Brugsen! 
 

Paul Mas, frit valg ... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5),  
Rema1000, indtil lørdag 29.maj 

Rød Cabernet-Sauvignon er en fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!
Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, velfriseret -det er ikke Bourgogne, men bedre end det meste Bourgogne under 100 kr.
Hvid Viognierfrugtig tør hvid med pæn fylde, diskret syre og længde på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. skaldyr og rejer. Vinene bør nydes unge, uanset hvad der står på Rema's hjemmeside.  .
   FotoPaul Mas -her med familie- er en dynamisk, begavet vinmager, der boede en del år i England (og taler flydende engelsk med charmerende fransk accent!). For en del år siden vendte han tilbage til familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers.
      Det er i de senere år udvidet voldsomt til i dag tæt på 1000 hektar, som leverer store mængder vin af god og af og til meget god kvalitet

P.S: Rema1000 sælger også Valor Monastréll organic (39, 4*). Vinen er tappet i Brøndby (tillykke, forresten!) af Globus Vin og leveres af Hammeken Cellars, som en Globus partner ejer i Alicante. Nok en solid, kraftig, rund vin med pæn duft. Godt køb. Til samme pris den økologiske San Carlos Malbec fra Argentina, som jeg ikke kender.