Søg i 1200 opslag:

21/05/2021

Herlig Rioja og vidunderlig østriger

Jeg holder meget af hvidvin, men desværre bliver jeg ofte skuffet, når jeg som den påholdende vinkender ikke vil betale for meget. Ofte ender jeg med en Chablis eller Sancerre tappet flere hundrede kilometer hjemmefra. Og må sande, at kvaliteten er omvendt proportional med afstanden til tappestedet! 

      Så derfor kan jeg ikke anbefale Chablis, Sancerre og Fumé, som du mest finder hos kæderne. Men derimod vil jeg med glæde anbefale vinen fra "Guds Vej", Göttweig, herunder. Foruden en ny Rioja og den fine Periquita Reserva. 

Bedste KØB: Baron de Ley "Club Privada"Periquita ReservaStift Göttweig, grüner veltliner

Baron de Ley "Club Privada", Rioja, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99, 1 fl: 79, Bedste KØB * ***** (5/5), Føtex og Bilka (partivare). 
Jeg holder meget af Baron de Ley's Riojas, der synes at holde en fin balance mellem kvalitet og kommercialisme. Deres "Varietales" er superbe, men svære at finde i Danmark, men deres reservas er også meget flotte og ofte gode køb. Selv den unge rosé er glimrende. 
      Det samme gælder denne crianza, som er 100% tempranillo fra los Almendros vingården i Rioja Oriental. Ikke smagt i 2018, men ældre årgang er fyldig, fast og med rig duft, som er flot ung, men vil vinde ved 1-2 år på flaske. Et år i små egefade og et år på flaske. Nye årgange har alle fået 89p/Tim Atkin. 

Tilbud fra Bilka WineClub

Vinene er set til disse priser sidste år, undtagen Göttweig, som er ny hos Bilka. 

Stift Göttweig, grüner veltliner... 75,-

For medlemmer af Bilka WineClub, bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 27. maj 
Stift Göttweig kan føre sin historie tilbage til 1083 og er et af de store benediktinerklostre i Europa. "Göttweig" -"Guds Vej" leverer denne "Messwein" på veltliner druen, let, sprød, tør og med rig aroma af lime og æble, som trods sin lethed har en ænt lang smag. Herlig! Så meget bedre end det meste Sancerre (dvs. billig!) på markedet!  WineEnthusiast gav 89p til 2019. 
      Göttweig ligger som et østrigsk Montecassino majestætisk på toppen af bakke på sydsiden af Donau floden over for Krems. Klostret er afgjort et besøg værd, selvom kun kirken kan føres tilbage til 1000-tallet. I museet i de kejserlige fløj kan bl.a. beundres et loft fresco af barokmaleren Troger fra 1739, som viser kaiser Karl VI på vej til Himlen. Denne fresco pryder kapslerne til denne vin.  
      De 35 munke har ikke længere noget at gøre med klostrets 26 hektar vin. Driften overgik i 2006 (fra Guds hånd) til den begavede vinmager Fritz Miesbauer, som især kendes fra det fremragende Stadt Krems. 
      Vinene kommer fra skråninger syd for floden -dvs. vendt mod nord- og er derfor ikke helt i top. Men riesling og veltlineer fra "Erste Lage" som bla. Gottschelle er flotte, mens en "Messwein" rosé pinot noir er frugtig, men lige tyndbenet nok. Men foreløbig har Bilka kun denne "Messevin". 

Periquita Reserva...... 49,-

For medlemmer af Bilka WineClubBedste KØB * ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 27. maj
Afrundet, fyldig vin med en rund blødhed, langt mere interessant end den normale Periquita, der i dag mest af alt er en ok basisvin. Den smager omtrent som jeg husker de første Periquita'er i 1980erne. Ikke en stor vin, men en vin, der tiltaler de fleste, men stadig har kvalitet. 
      Vinen skal komme fra Sétubal-halvøen lige syd for Lisboa, hvor familien Fonseca har lavet den siden 1834. I øvrigt et flot sted at besøge, hvis vejen falder forbi. Det gamle hus er museum i dag.

Penfold's Koonunga Hill shiraz-cabernet... 75,-

For medlemmer af Bilka WineClub***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 27. maj 
Rød cabernet/shiraz i en fast, nogle vil sige stram stil med rig duft af urter og bær, som (i 2018) har godt af et år eller to), men egentlig særdeles egnet til julemaden. Nydes kælderkold. 
      Koonunga er en bakke i Barossa, hvor Penfold's har sit hovedkontor, men druerne til mærket hentes i hele South Australia og nabostater. Vinen har været solgt siden 1976, men har nu fået en storebror, der hedder netop "Seventy-Six", som smager mere som den Koonunga, jeg solgte i 1980erne.