Søg i 1200 opslag:

14/05/2021

Sjov hvid og rød italiener i Irma (og meget andet)

To sjove italienere fra egnen omkring Barolo viser, at Irma vinmæssigt har meget at byde på. En aromatisk hvid på moscato og cortese og en rød på den unikke albarossa drue. Jeg ville ønske, at konkurrenter som Føtex og Bilka ville tage sig lidt sammen! P.t. er det Irma, der dominerer vinfeltet! 

Og så har de også god rosé som St.Martin og herlige vine fra Spanien og p.t. et rigtigt godt tilbud fra Spier, som vil tiltale alle, men begejstre få (som altid med vinene herfra -men til 33 eller 50 kr!). Svært at slå!  

      Der er også et par topvine i form af en lækker hvid Pouilly-Fuissé og et par nye vine fra det fine Landgraf ved Rhinen. 


Solais Rosé, Sydfrankrig, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, 2020, ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 22.5. Fra Roussillon, ikke smagt. 

Den fik pæne noter sidste år af SmagpåVin (generelt pålidelig). Jesper Bo Bendtsen skriver : "Meget let og lys med sart rosa skær. Dufter af udenlandske jordbær, grøn melon og en smule blegselleri. Lidt mere skub i smagen, selv om vi bestemt er i det mere afdæmpede. Tør med fin let syre, let fylde og smagsintensitet. En fin og veloplagt rosé til terrassen på en lun forårsaften – så mangler man bare det god selskab og atter lov til at mødes…" 

Saint-Martin "nr 2", Provence, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil  lørdag 22.5.

Andre presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig det meste rosé i Frankrig. Nogle af de bedste slotte er Cru Classé, en liste over en række slotte, som leverede god vin i... 1955. Mange af dem laver stadig god vin 65 år efter -men andre uden for denne liste kan være lige så gode! Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! "Nr 2" er andenvinen of slet ikke langt fra storesøster -et flot glas med friskhed og ren skær aroma, let og frisk. 

Giordano hvid eller rød, Italien, kr/fl v 6: 49,83

hvid Piemonte cortese-moscato eller rød Primitivo øko 
6 fl: 299, hvidBedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 22.5.
Her er den hvide sjovest, lavet på den aromatiske moscato -fuld af aroma- blandet med den mere neutrale cortese, som tilføjer syre og friskhed. En rigtig forårsvin, der er så tæt på tør (5 g/l), at den er god til f.eks. en salat, hvis du ikke nyder den i utide. 
      Den røde primitivo (zinfandel) er ikke smagt, men sikkert behagelig, ikke mindeværdig. 

Albarossa, Piemonte, Giordano... 2 fl:  169,-


***** (5/5)Irma, indtil lørdag 22.5Giordano ligger i Diano d'Alba lidt syd for Barolo og har vin her, men mere i Salento, bl.a. primitivo. Hans Barolo osv er middelmådig, men denne albarossa er faktisk rigtig sjov! Albarossa er en naturlig krydsning fra 1938 mellem -troede man- druen fra Barolo, nebbiolo, med barbera, men nebbiolo'en viste sig at være en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig, chatus. Så druen blev aldrig rigtig populær. 
      Der er p.t. blot 10-15 hektarer med druen, og kun 3 vinhuse sælger den, bl.a. Giordano, her i årgang 2017:  "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

Viña Zorzal rød-hvid-rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119, rød: bedste KØB + ***** (5/5), hvid/rosé 4*, økologisk, Navarra, Irma, indtil lørdag 22.5. 
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Rosé ej smagt, men næppe helt så god (men se efter 2020).  
      Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Kendere er begejstret. Det er jeg faktisk også. Rosé og hvid chardonnay får kun 4*. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 84,50

2 fl: 169, 2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil lørdag 22.5.  Fås også som hvid (4*). 
En indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en rigtig god Rhône, blot blødere i stil. En kommerciel vin, men rigtig god oveni. 
      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 
      Hammeken Cellars er nok det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien.
     Fås også som hvid, som er nydelig, men uden stor karakter, samt Losada 2017 Bierzo (2 fl: 169, 4*). som vil være topkøb -hvis årgangen var lidt yngre. 

Pagos del Rey "409", Ribera del Duero... kr/fl v 2: 74,50

***** (5/5), Irmaindtil lørdag 22.5.  Den ser rigtig flot ud, men du kan ofte få den helt unge Ribera fra samme hus (Condado de Oriza i Irma, Altos de Tamaron i Føtex) til noget lavere pris, og den er ikke langt bagefter. Et rigtig godt køb, ikke topkøb -men en dejlig vin, rund, kraftig, pæn duft. 

      Pagos del Rey er den fine afdeling i giganten Felix Solis, som formentlig er største leverandør af Ribera i dag. "409" er crianza, lagret præcis 409 dage i små egefade (som navnet antyder). Pålidelige Peñin giver den 88p/100, mens den unge fik samme 88p (godt nok i 2016). 

Santavenere, Vino Nobile Montepulciano eller 
Madonnina, Chianti Classico Riserva, kr/fl v.2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 22.5.
En lav pris på ganske ok toscanere. Begge er fra særlige vingårde i de respektive områder ejet af Triacca i Valtellina tæt på Schweiz. Kender ikke årgangen, men føler mig tryg. Men vent ret strukturerede vine, som i reglen kræver 5-7 år efter høsten. 

Pouilly-Fuissé Domaine Gonon "Vieille Vigne"... 139,-

2019bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 22.5.

Hvidvinen med det svære, men sjove navn er en af de mest kendte fra Bourgogne, men du skal ikke vente klasse som god Meursault (men du vil under 300 kr stort set kun se vin, som har lidt eller intet at gøre med god Meursault). 
      Ej smagt (men jeg håber stadig!), men det lover godt! En god Fuissé er sprød og frisk, men ganske fyldig, med ren, neutral aroma og god lang smag, ofte med lidt hyld og kvæde. Denne skal have et lille år i små fade. Eneste minus -for mig- er leverandøren -vinen kommer fra godt domæne, men sælges gennem Boisset. 
      Men domænet er ved at opgradere vine, i det mindste domænevinene (bl.a. Vougeraie, som også kan være temmelig dyre). Antonin Rodet's Ch. de Mercey er også god, men ellers har jeg svært ved at anbefale nogen vin med fra Boisset's utrolige antal navne (Pierre Ponnelle, Bouchard Aïne, Ropiteau, Mommessin, Moreau for blot at nævne et par).  
      Foto: Pouilly-Fuissé laves omkring den fantastiske klippe, Solutré, som folk i stenalderen jagede mammutter op til toppen af -og udover. Ved foden er fundet rester af tusindvis af dyr.   

Landgraf "Saulheim", rød/hvid... 99,-

Rød Spätburgunder, hvid Riesling, Rheinhessen, ***** (5/5), Irmaindtil
lørdag 22.5.     
To nye vine fra denne vingård i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry. 
     
      Sikkert værd at smage -men til 100 næppe topkøb. Men den røde kan være rigtig sjov, vil jeg tro, mens den hvide eer god til prisen, men jeg er sparsommelig og foretrækker nok: 
      Irma sælger flotte daglige vine fra vingården (riesling er bedst, men de er alle gode og ofte på tilbud til ca. 60). Disse vine er "Ortswein", dvs. fra én by, Saulheim og skal have en smule eg. 
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann

Gigondas 2018, Pierre Henri Morel... 139,-

***** (5/5), Irmaindtil  lørdag 22.5 Morel er et andet navn for det højt ansete Chapoutier, som bruges til vine fra det sydlige Rhone. Standarden er høj, og denne vin fik i 2017 bl.a. 91p/Parker, 5* i Ekstrabladet, Politiken og SmagpåVin. Men prisen er ikke helt lav, og du KAN få lige så god eller endog bedre Gigondas til samme pris.  

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 49,83

økologiskbedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 22.5.

Spier leverer polerede behagesyge vine, som for mig ofte kan mangle lidt udfordring. De fleste er tappet i Danmark og har måske fået én filtrering for meget, men Yellow Wood er bedre -og kommer også fra det finere "Coastal" region (kølig del af det store Western Cape). Den røde er Bordeaux-blend på merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, ej smagt. 

      Irma sælger også Spier A Million Trees rød pinotage, hvid chardonnay, som er billig og drikbar (6 fl: 199 = 33,17 kr/fl, 5*). Men har ikke smagt den i en del år (husker den som ok, men kedelig).  

Ripasso "Palazzo Maffei", Valpolicella, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 22.5. 

Vinen er "Superiore", hvad der betyder cirka ingenting, men vinen er god -kraftig, fed, men ikke sød, god frugt og pæn længde -Diego Cottini laver god vin på sin vingård i hjertet af Valpolicella. Palazzo Maffei er del af familiens store vingård. Paladset kan meget vel være identisk med Villa Annaberta (men familien laver et utal af vine!).  

Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99, ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 22.5.

(til samme pris fås også Semi-Seco, ej smagt).
Nydeligt brus, enkel, men ren aroma, frisk og ren. Rosé er faktisk også god, tør, ren, pæn aroma. En  ganske god cava (udtal: gáva, ikke káhva!) fra 
 familien Domenechet af de større familieejede huse, hvor også har godt ry for rød og hvidvin. Måske identisk med Gran Baron (Brugsen), der laves af samme hus. 
      Vallformosa er ikke så kendt og langt mindre i størrelse end giganterne Freixenet og Codorniu, men laver måske bedre cava. "Origin" er basiskvaliteten, hvor druerne nok hentes i andre egne af Spanien, men stadig en god cava. 

Cattin "Clos Madelon" pinot gris... v. 2 fl. 74,50

fl 1492019, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 22.5.
Ej smagt, men kender andre vine fra Théo Preiss, og jeg kan lide historien om denne vinmark på 8,12 hektar, som var slagmark under 1. verdenskrig og lå hen som et vildnis indtil 2000, da familien Cattin plantede den 100% med druen pinot gris, hvad der måske gør marken til den største i Alsace plantet med én drue. Et ret køligt klima i 425 meters højde, dvs. formentlig ret mineralsk, rig stil, med fylde fra 13,5%, let sødme, men med frisk syre. Meget lovende, må jeg sige! 

J. LOHR, California, frit valg:.. 99,-

Rød: Bedste VIN + ***** (5/5), Irmaindtil lørdag 22.5.

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey

      Hvorfor pokker betale 100 kr for en californier, når du kan få den til 50 kr i det lokale? Fordi en billig "California" logisk set kommer fra de varme, mindre gode områder, som leverer 80% af statens vin. 
      Modsat er Lohr fra de gode (kystnære) områder, Paso Robles (tæt på danske Solvang) og Arrayo Seco i Monterey, to af de rigtig gode områder i Central Coast.     Her er druerne bedre og dyrere end i Lodi og Sacramento og resten af Central Valley, som snobber mener, kun bør gro rosiner! 

      Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre. Sauvignon og riesling ej smagt, men jeg tror, vi kan gøre det bedre i Europa!        
      Cabernet fik 90p/100 af WineEnthusiast i 2016 og 17, mens Parker gav '16 88p/100. Chardonnay 2018 fik 89p/Spectator, mens sauvignon fik 88p/WineEnthusiast i 2017, men en sauvignon bør normalt drikkes ung i Californien.   
      Jerry Lohr grundlagde sit firma først i 1970erne, dengang jorden i Monterey og Paso Robles stadig var billig. I dag har han et vinhus med salg på 1 million kasser, og det er stadig baseret på eget domæne. Imponerende. Det ledes i dag af sønnen Steve (foto).