Søg i 1200 opslag:

11/05/2021

Donna Y er en god vin fra dansk vinlegende

Jeg er nok ude af stand til at sige noget dårligt om en vin, som bærer navnet Peter Vinding-Diers på etiketten! Peter er en vaskeægte legende inden for vinen, som lærte at lave vin i Sydafrika, hvor han også kaprede hustruen Susie fra Christiaan Barnard, den første læge, som gennemførte en vellykket transplantation af et hjerte.  

I Bordeaux blev han en legende takket være de gærtyper, som han fremelskede på Rahoul. Hans entusiasme har også smittet af på andre, bl.a. nevøen Pingus, som laver lidt småkostbar vin i Spanien. 

Bedste VINTerrunyo cabernet + carmenère + sauvignonBarolo "Fontanafredda"

Donna Y, Peter Vinding-Diers, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + ***** (5/5), Puglia, Angelo Rocca, Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.
Vinen udvælges af Amka og Rocca sammen med den levende danske vinmager-legende Peter Vinding-Diers
Peter har i mange år boet med hustruen Susie på Montecarrubo på Sicilien ikke langt fra Catania, hvor han laver små mængder vin + en masse vin for andre, bl.a. det store familiehus Angelo Rocca, som importeres for danske supermarkeder af Amka. En tidligere udgave havde navnet Anita efter hr Rocca's hustru, og denne ligner -samme blend af Primitivo og Negroamaro med kort lagring i små egefade. 
      Dybt farvet vin med noget krydret duft, men egentlig spændende og med god modenhed, middel fylde, pænt lang smag for en Puglia vin -bestemt ingen supervin, men stor velsmag. Superkøb til 50 kr! 
Foto: Min dom kan være påvirket af, at jeg for mange år siden boede nogle uger hos Peter Vinding-Diers på slottet Rahoul i Bordeaux. Peters entusiasme og viden om vin har siden inspireret mig dybt. Læs mere i hans meget veloplagte bog, "En håndfuld oliven og et glas Vin". som viser den kreativitet og begavelse (og humor), som præger Peter. 
      Bogen har forord af en anden legende, Hugh Johnson, og har korrektur af Peters niece, Alberte Winding, som bestemt heller ikke er et ukendt navn (hendes "Lyse Nætter" er tæt på endnu engang at blive en landeplage!). 

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... v.2: 54,50 

2 fl: 109, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil  onsdag 12.5.
Set i 2019. En solid, ligefrem grenache-syrah med solid fylde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske en almindelig Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

Coronas, tempranillo eller Esmeralda hvid/rosé... 35,- 

Rød: bedste KØB + ***** (5/5), hvid/rosé **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.

50.000 sagde i lørdag farvel til corona virussen, men Coronas er her stadig, og den er god nok. Både Corona og virusfri, så her er en god drik, mens (alt for) mange stadig venter på vaccinen! Årligt laves i mange millioner liter, men Coronas smager overraskende godt, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! 
      Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagt sidste år). Undrer mig over, at Coop (og Hans Just, vinagenten) ikke satser lidt mere på den fine hvide tørre Viña Sol? 

      Coop tilbyder også Nature0 0,0, alkoholfri vine (59, 2*/5). Torres er en af Spaniens største leverandører af vin uden alkohol. Jeg er ikke imponeret! 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.

En arketypisk gammel Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig med lidt bid), på grænsen til det kedelige. Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry.

Terrunyo, cabernet, carmenère eller sauvignon... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.
Med Terrunyo er vi oppe blandt den øverste 1% af Chiles vine, blandt de bedste fra 
      Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. F.eks. er cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade (mens carmenère meget fornuftigt nøjes med 9). Alle 3 har fået 5* og omkring eller over 90p i diverse guider. 
      Sjovest er måske vinen på druen carmenère fra Peumo vingården i Cachapoal. Druen var stort set uddød i Bordeaux. men overlevede i Chile, men under navnet merlot. Chile har siden fået merlot, men til gengæld er carmenère blevet signaturdruen! Druen er svær at gro, da den modnes langsomt. Camenère er også vendt tilbage til Bordeaux, men de få jeg har smagt, har haft det grønne præg, som ofte også præger Chiles carmenère. 
      Rydberg gav 2016 5* med ordene"En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere." 2018 er ikke smagt, men den lokale, gode Descorchados giver 97p/100. Cabernet er næsten bedre. Den hvide sauvignon fra Block 5 i det ret kølige Casablanca ej smagt, men 91p/Parker. 

      Samme Coop tilbyder også fra Chile Sunrise rød-hvid-rosé (6 fl: 179) -5* for prisen, som er ok for basisvin fra Chile. 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 50,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.

Rød cabernet-sauvignon eller malbec (5*)hvid chardonnayrosé (4*).  

Jeg finder faktisk 36,50 alt for lav en pris for så god en vin! Cabernet har fået godt 90p/100 af pålidelige lokale Descorchados i de sdiste 3 årgange. 2016 blev valgt som bedste cabernet i Frankrig! Nye årgange af malbec får også pæne ratings, typisk 88-89p i 2017 og 18 -helt latterligt til vin til så lav pris!
      Den hvide vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. Rosé lidt skuffende. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre.

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.
Glimrende landvine fra Sydfrankrig. Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget. Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra særlig vingård, men stor ejendom, der modtager druer mange mindre vingårde.  
      Men begge vine er rigtig gode i en afrundet kommerciel stil, som vil appellere til den, der ellers foretrækker blidere vine fra f.eks. Californien og Australien -men gerne vil have lidt ren frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. 

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... kr/fl v 3: 43,- 

3 fl. 129, Brut: Bedste KØB + **** (4/5) eller Semi-Seco *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.
Perfekt til konfirmation på corona-budget -men det er ikke Champagne eller bare en prosecco. Men til 43 kr får du ok brus! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 2 år siden. Han anbefalede den til Ki'r -sammen med et skvæt solbærlikør. Den er også ok med aperol, kan jeg tilføje! 
      Et godt køb i simpel cava, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad datteren kalder "børne-Champagne".  

Chianti Classico "Storia Famiglia", kr/fl v.2: 54,50

2 fl: 109,  bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 16 grader
Cecchi har haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder.

Barolo "Fontanafredda"...  139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.
Set i årgangene 2016 (butikker med  95p/100 af Wine Enthusiast) og 2017 med 5* af Rydberg i Ekstrabladet. Det gamle kongelige jagtslot er begyndt at lave bedre vin, og 139 er en rigtig god pris! 
      Jeg kan næppe sige et ondt ord om Fontanafredda, som er et af de huse, der har betydet mest for Barolo -det var her, Vittorio Emanuele II, siden den første konge af Italien, bosatte sig -og var med til at gøre Barolo til Italiens førende vin. I dag er huset ejet af et stort familiefirma, som også ejer bl.a. Borgogno, Santa Vittoria og står bag restaurantkæden Eataly. Huset har stort gods, men til denne vin -og især Moscato'en længere oppe. købes det meste ind udefra. Men en mere end ok Barolo.

Villa Annaberta, Amarone... 139,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5.
Jeg er ikke fan af amarone, men Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, lang med ganske svag sødme i eftersmagen. Set i 2017 med sølvmedalje, men 2016 fik 5* af Vinavisen med ordene: "Vinen er ikke tung og sprittet på trods af sine 15% alkohol. Det er en dejlig Amarone på de klassiske druer: corvina, rondinella og molinara. I smagen er der sorte kirsebær og modne blommer, og det fortsætter ud i en lang eftersmag." 


Grand Marnier Liqueur, 40% 35cl... 99,95

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5. Den røde Grand Marnier er en af Verdens store likører, baseret på destillerede oranger og Cognac. En klassisk flot likør, som kan bruges i cocktail eller nydes alene til kaffen. 


Talisker "Skye", Single Malt Whisky.. 199,95

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 12.5. Da jeg var barn, var øen Skye i Hebriderne mest kendt for likøren Drambuie! Men i dag ser vi mest den flotte Single Malt whisky. Meget rig, let Islay'agtig, men markant blidere og ganske fyldig smag.