Søg i 1200 opslag:

08/05/2021

Hvidt, rødt og pink i Irma

Irma har "Blå Dage" indtil onsdag, men jeg ser ganske andre farver -rød fra Italien, hvid fra Frankrig og lyserøde bobler! Men de fås til de rigtige priser, så jeg bærer over med farven! 

"Blå Dage" er nogle få dage, hvor priserne er i bund. Men denne gang har Irma forlænget det til onsdag, så du kan nå at fylde køleskabet op til Himmelfartsdagen. Og der er mange vine at komme efter, selvom jeg savner topkvalitet i vinene... 

Mazzei "nr 10 Fonterutoli", Toscana ... 79,-

2019, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 12. maj. Mazzei er en superb vingård i Chianti Classico ejet af familien siden 1425. Der laves et utal af vine, men denne har jeg ikke set før. 
90% merlot + 10% sangiovese, med et år i små franske egefade. CellarTracker gav 2014 89p/100. Formentlig en middelkraftig, ganske fast vin i en kommerciel stil -men måske ikke helt i balance og skal nok nydes inden for 5 år. Men til prisen et superkøb for vin fra topnavn. 
      Mazzei familien ejer  en stor vingård med godt 150 hektar vin fordelt på flere vingårde -inkl. vingård i Maremma nær Middelhavet og i Noto på Sicilien. 

      Jeg stoler mere på denne vin end på sydafrikanske Spier Heritage cabernet-sauvignon, tæt på samme pris (6 fl. 499). Ej smagt, men 6 flasker er en masse af en formentlig nydelig, men formentlig ret fersk vin, som du kan købe, hvis du mangler vin til en fest for det største antal mennesker, som corona tilalder. Den fik 5* i Vinavisen, som kunne lide den. 

Barolo Riserva 2014 "Pezzole", kr/fl v 6: 116,50

6 fl: 699, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 12. maj. Kun en mindre del af Sarotto's vin er fra Piemonte, men de ejer faktisk denne vingård, som jeg i reglen har opfattet som "nebbiolo druen for begyndere". Men jeg tager fejl, som dygtige Rydberg skriver i Ekstrabladet: "5*, Flot varm krydret næse. Kamfer, sorte kirsebær og vanilje dominerer i smagen. Flot struktur og pæn dybde. Lang afslutning. En Barolo til den tungere side men ganske flot, især til prisen."

      Irma tilbyder til samme pris Amarone Falasco (6 fl. 699, 5*), en helt ok amarone fra Valpantena.

Upapa rød eller Challis hvid/rosé, kr/fl v 6: 46,50 

6 fl. 279***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 12. maj
Du kan meget vel i al hast købt et par flasker af den hvide i den tro, at det var Chablis! Men navnet er Challis, og det er en bordvin fra Barolo-firmaet Sarotto, som han køber udefra. Den røde er god uden at brillere, lavet på cabernet og barbera -fyldig, pæn frugt, lidt tør, men god madvin. Den lyserøde på samme druer er frugtig og ren, med en ren bittertone i duften, som går igen i smagen -god madvin, som den dygtige Elsebeth Lohfert gav 89p i Vinbladet. Den hvide -ikke Chablis!- er ret neutral, som italienerne kan lide hvidvin! Jeg savner lidt frugt og sprødhed.  

2019, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 12. maj
Godt køb! Billig Chablis er ofte af tvivlsom provenans, men denne er fra "Domaine" sikkert helt ok. 2019 ej smagt, men SmagpåVin kunne lide 2017: "Dufter og smager af gule æbler, citron og kalk. Tør, sprød med pæn høj syre. En vin der udmærker sig ved sin mineralitet og syre, selv om der sagtens kunne være plads til mere af det hele."  Domænet eer formentlig det gamle Sauvestre domæne, som GCF overtog, da firmaets stifter måtte i fængsel. Kan du se bort fra det, er vinen nok en letbenet, men typisk Chablis. 

Grant Burge shiraz eller chardonnay, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 12. maj. Normalprisen er meget høj, så det er et godt køb. Jeg elsker den stilige etiket, men vinen er middel, som du venter af standardmærke fra giganten Accolade (Hardy og væld af andre huse). Fyldig, rund, frugtig shiraz, ren, sprød chardonnay. Ingen dikkedarer, så du bliver snydt, hvis du køber til normalprisen 90 kr! 

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 12. maj

Fås i rosé brut (5*, bedst), brut (5*, ok) og demi-sec (3*, ligegyldig). Næppe til at skelne fra Lestissac (Kvickly og Superbrugsen), Calvet (Bilka/Føtex), Lichine (Netto) og Eschenauer, andre mærker fra giganten GCF. Rosé er ren og ligefrem, den tørre brut er slet ikke værst, og til 58 kr skal jeg ikke klage! Brut har nydeligt brus, måske lidt kort, men fin aroma (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder. 
      Dulong har modsat Calvet og Eschenauer tradition for brusvin, da det i en årrække var ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant!
      Irma tilbyder også Grant Burge shiraz eller chardonnay (2 fl:99, 4*), fuld fart frem rød, men uden meget tøj på, ligefrem chardonnay uden store dikkedarer. 


Tanqueray Dry Gin 43,1%... 115,-

***** (5/5), Irma, gælder onsdag 12. maj.
En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv), hvor den normale 37 % gin vil udtynde den færdige drik. Så meget bedre end en G&T med en standard 37,5% Gin, som er minimum for gin i EU. 

      Du kan finde mange fancy mærker i gin og vodka, som koster rigtig mange penge, ofte tappet på kuriøse flasker, der leder tankerne hen på parfume. Jeg er ikke gin-kender (men vin!), da jeg kun drikker som amatør, bl.a. gin & tonic (G&T). Men grundlæggende koster gin (som vodka og snaps) næsten intet at lave, så en gin bør kun koste en brøkdel af en Armagnac eller Single Malt lagret i 12 år! 
       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres den i Skotland (ved siden af  Johnie Walker, J&B, som DIAGEO også ejer ved siden af utal af malt destillerier) -men det er helt ok, da London Gin må destilleres hvorsomhelst (også i Danmark), blot den er tør. 
    Jeg har set rigtig mange smagninger, hvor billigmærker  som Finsbury (tysk) og andre scorer lige så højt som andre 37,5% mærker som Gordon's -og af og til højere end mærker til 300-400 kr! Så stol ikke for meget på tilfældige ratings!