Søg i 1200 opslag:

27/05/2021

Herlige vine til en aften sammen med hr Weber

En flot Priorat, superb Vacqueyras, herlig "Tyreblod", mindeværdig Stellenbosch -og så lige en Barolo, et par chilenere -og et fredagstilbud med ok Rhône til ingen penge. Det er svært at holde armene nede, når Brugsen går vinamok. 

Der er lagt op til en større smagning sammen med hr Weber på en lun forårsaften! Jeg har sprunget en række "sødsuppe" vine over -og rosé må du vente et par dage med at læse om -for her er Brugsen trods en god Provence ikke helt på højde med Føtex. Men ellers er det mere end svært at holde dankortet i ro! 

Trivento "Golden Reserve"

Priorat "Clos Essencia del Siurana"... 99,-

2009, Bedste KØB + bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni

Selvom Priorat for mange er essensen af spansk vin i Rhone-stil, bør du være lidt forsigtig med tilbud på en 12 år gammel vin. Men må indrømme, at Essència overrasker positivt, sort, overdådig bouquet, moden, rig, men ikke gammel, magtfuld, fløjlsagtig og lækker -for civiliseret, hvis du ønsker en "vild" uregerlig vin, men godt nok lækker! Drak til god bøf med eller uden peber,  ø trods alderen! Kender ikke vingården, som sælges gennem vinkontor i Tarragona, men kan se, at 2009 har fået 93p i Peñin guiden. Flot -og en super pris!   

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

2018 økologiskBedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.juni

Fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og god styrke og fedme. Har ikke smagt 2018, men den er nu meget lig de flotte 2016 og 17, god til anden og stegen nu, ellers gem et par år. 

     Vacqueyras ligger ved siden af Gigondas i den sydlige Rhône-dal, og begge har fået egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! 

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17  

6 fl: 199, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, KUN fredag 28.maj
Nu er vi uden for jagtsæsonen, men den røde "Chasse" -jagt- er slet ikke ueffen til alt fra pizza til gullasch! En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone! Rosé og hvid er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog! Og til 33 kr er der slet ingen betænkning! 

Torres Gran Sangre de Toro, reserva... 45,-

med Coop-appbedste KØB + ***** (5/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 3.juni

"Tyreblod" er et rigtigt godt tilbud -den koster 65 kr i grænsebutikkerne og godt 90 kr i Spanien, så vinen er ugens bedste køb til 45! Den almindelige "Sangre de Toro" var den første vin, Torres solgte på flaske. I dag en ok dagligvin, men "Gran" er markant bedre, selvom druerne er fra hele Catalunya, ikke kun Penedès. Typisk Rhône-blend på garnacha og syrah + cariñena med vis lagring i egefade. Nærmest som en kommerciel drøm om Chateauneuf! Fyldig, afrundet, pænt lang, fint krydret duft -dejlig let at drikke, men uden dybden fra Faustino herunder! 

      Du skal også bruge Coop-app til: 
Louis Reynaud pinot noir (45, 5*), som ikke kan matche god Bourgogne. Ganske god, frugtig og ren, middel fylde -og så er prisen lav!  Men foretrækker Sangre de Toro! Til gengæld tør jeg ikke købe Laugel Pinot d'Alsace (45, 3-4*?), som laves af giganten GCF, som er begyndt at lave god vin -men indtil videre kun på deres egne slotte.

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 99,-

2009, bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni
Flaske og udstyr er udsøgt kitsch'et grimt, men vinen er meget flot og et topkøb! I Spanien koster vinen ofte 150 kr, i Bordershop 100 -men du kan indtil næste torsdag få 2 fl. af den som del af 4+2 (4 Faustino Reserva, 2 Gran Reserva) til den latterlige pris af 299 i Føtex. Men vil du ikke have reserva'en, er dette et topkøb!
      Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, men en ungdommelig smag antyder at vinen udover2-3 år i små egefade også har lagret en tid i stål før tapning. Ansete Peñin giver vinen 92p/100, mens WIneEnthusiast svæver op på 93p, mens Tim Atkin går ned på 89p.Den kan sagtens gemmes 3-4 år eller længere. Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men også på "Propriedad", dvs. vingården, i Oyon i Alavesa nær Logroño.

Amarone "Terre di Verona"... 99,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni. Den bør måske have 5*, men som amarone er den på det jævne -kun Coop's eget blad Vin&Co har givet den 5*. Kommer fra kooperativ i den sydlige del af regionen.    

2016 Barolo "Santa Vittoria".... 99,- 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.juni. Fontanafredda leverer også Santa Vittoria, ej smagt, men lav pris for Barolo i topår som 2016. 4* af Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Lys med kamfer og røde kirsebær i duften. Fortsætter i smagen med tobak, læder og vaniljenoter. Ganske moden allerede nu med tørre tanniner. Medium koncentration. Krydret afslutning."  Med

Trivento "Golden Reserve", malbec... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni, normalt 199.  Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Valle del Uco og lavet i Bordeaux'agtig stil, dvs. fast snarere end generøs, af og til med lidt grønt. 2017 malbec fik 91p/Parker. Pænt til 100 kr! 

Spier "First Stone" red, Stellenbosch øko... 79,-

2016, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni
Er ikke HELT begejstret! En af de få Spier i Danmark, som rent faktisk er tappet på vingården (hvor den koster 127 kr + moms!). Kommer fra selve Stellenbosch, dvs ret køligt klima. 60% merlot, 40% cabernet fra 15-17 årige vinstokke (dvs unge, men pænt gamle for Sydafrika). Lagret i franske egefade (55% nye) i 15 måneder. En civiliseret vin i californisk stil med indbydende bouquet, middel fylde (trods 14,7% alkohol), men stærk, pænt lang -den vil gøre rigtig mange mennesker glade. Kan gemmes et par år, men bliver næppe bedre. 

Casillero del Diablo "Devil's Collection", frit valg.... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni. Blends: rød, hvid, rosé, mousserende brut

Disse "Reserva Especial" er blends, dvs. på flere druer: Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, BT mv) -meget bedre end brus fra Trapiche eller Lindeman's Red Label. 
      Og alle er for mig bedre køb end vinene herunder, selvom de også er helt ok !  

Los Intocables, Black malbec eller cabernet... 50,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni
Imponerende vine, der kan være "best buy", men lidt trættende i længden.
      Argentina for fuld black Angus udblæsning! Den hedder black og har sort etiket, fordi vinen er lagret på Bourbon egefade, men vinene smager ikke af whisky. Men fadet sætter et temmelig krydret, næsten sødt præg på de ellers tørre vine. Flot og stor. Malbec er marginalt bedre end cabernet. 
      Vinen kommer fra Finca las Moras, som er fast leverandør til Coop. Firmaet ejes af Trapiche (storleverandør til Salling's Føtex). 
     Moras drives dog separat fra Trapiche og ejer 1100 hektar i San Juan i Mendoza, som har lunere klima end Uco, som leverer de bedste fra Trapiche (dog kommer stor del af Trapiche vinene nok også fra San Juan). 

Why Not? negroamaro-zinfandel, Puglia... 2 fl: 129,-

**** (4/5), ItalienSuperbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.juni. Why Not? ikke er kønsløs som så mange fra Puglia, men faktisk god. Mørk, fyldig, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagen. Fås også som økologisk, som er lidt lettere og egentlig meget behagelig. Undgå den triste rosé. Meget bedre end de dansk-tappede Capolavaro-typer. Normalprisen på 130 (!) er hen i vejret, men ok til 64,5. Vinen tappes af San Giorgio i Puglia.